Reklama

Reklama

Vulkán

Obsahy(1)

Lukas, zaměstnaný jako tlumočník pro misi OBSE, se jednoho dne vlivem souhry podivných náhod ztratí v odlehlém městečku uprostřed jihoukrajinské stepi. Tento městský chlapec, který se nemá na koho obrátit, najde útočiště v domě svérázného usedlíka jménem Vova. Po Vovově boku se Lukas ocitne tváří v tvář nepředstavitelnému světu anarchie, v němž se život zdá být zcela odtržen od jakékoli identifikovatelné struktury. Lukas je fascinován svým hostitelem a jeho dcerou Maruškou, do níž se okamžitě zamiluje. Jeho pohrdání venkovským životem pomalu vezme za své a on se vydá na cestu za hledáním štěstí, které nikdy nepoznal. (Cinemax)

(více)

Recenze (14)

Rebeca 

všechny recenze uživatele

Ne, žádná komedie - drama, podbarveno podobenstvím. Poetika hvězdného nebe a pustina na zemi...Hlavní představitel, jakožto tlumočník přijel s misí OBSE v bílé vyžehlené košili, avšak ve vlastní zemi obdržel rány do duše i těla a roztržené triko...Kéž by každý tvůrce, a zvlášť režisér disponoval takovou schopností sebereflexe ve vztahu k vlastnímu národu, jeho naturelu a mentalitě... Dle mého soudu kvalitní a silný snímek s vynikající režii talentovaného Romana Bondarčuka, s občasným zaváháním ve scénáři. Doporučuji, (občas je dobré podívat se, co může být pod pokličkou...) a to i vzhledem k probíhajícímu, vleklému konfliktu RUS c/a UA... Nádherný, téměř apokalyptický soundtrack Antona Baibakova, žel na You Tube nedostupný, ale... https://soundcloud.com/anton-baibakov/volcano ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že Vulkán je docela zážitek. Neobvyklý, ale přesto zážitek. Přirovnání u zdejších komentářů k post apokalyptickému filmu, je snad i na místě. Já nedokázal pochopit, že něco takového je na Ukrajině možné. Je vůbec? Stále se mi to nechce věřit. Jak kdyby na ten kus země zapomněl úplně každej, kdo by s tím mohl něco udělat stejně tak, jako kdyby tu lidi zapomněli na to, co je lidskost nebo co jsou to emoce. Ve filmu jsou věci a situace, nad kterými jsem neustále kroutil hlavou. Nicméně Lukas taky nebyl kdovíjakej borec. On se do všech těch sraček těma svejma nelogickejma rozhodnutíma cpal úplně sám a snad i chvíli to vypadalo, že dobrovolně. Ne, že bych mu to přál, ale když nic neřeknete, těžko se něco změní. Čistá, a ještě k tomu aktuální, poetika z Ukrajiny ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Franz Kafka (a následně filmové adaptace nejen Procesu nebo Zámku), Kóbo Abe (a následně Hiroši Tešigahara): Písečná žena, Valentin Rasputin (a následně Elem Klimov): Loučení, Karen Šachnazarov: Město Zero... atd., existenciálně-absurdních inspiračních zdrojů literárních i filmových je hodně, k tomu tematika politická a sociální, vnitřní konflikt mezi tradicí v podobě vztahu k rodné půdě a vykořeněností... a všechno to drží pohromadě, možná až překvapivě dobře. Dojem umocňuje celkově pomalé až meditativní tempo. Pozoruhodný film. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

To čo ukazujú médiá v Kieve, Odese a iných ako tak kultivovaných miest na Ukrajine nie je skutočný obraz ako vyzerá Ukrajina a jej mentálny a hodnotový svet. Tento film je toho jasným dôkazom. Tak toto nie je ani dráma, a už vôbec nie komédia . Film natočený v 2018,  4 roky po Kryme a 4 ďaľšie pred tým ako Rusov prestalo baviť vraždenie rusky hovoriaceho obyvateľstva Donecka a Luhanska  sa mal volať Ukrajinská katastrofa. Ak niekto tvrdí že Ukrajina patrí do Európy, tento film ho o tom presvedčí. Vzdelaný a kultúrny národ, obrobené polia a mestečko Beryslav na pravej strane rieky Doneck (oproti Novej Kachovke) je ideálnym miestom pre život. Takto by si to asi predstavili tí čo žerú proukrajinskú propagandu a nikdy na vlastné oči nevideli čo sa deje na východ od Čiernej/Tisou. Kdežé, všetko naopak.  Miestny všetko rozobrali, mafia riadi život tejto kolónie bezprízorných, na poliach spúšť a kruté zaobchádzanie ako v Gulagoch. Polícia nájde auto OBSE, prelakuje a zánovné SUV je na predaj. Majdanista Lukas v službách darmožráčov z OBSE a hodinkami za 5.000,-€ sa nakoniec vybodne na ženu, dieťa a prácu v  Kieve a zostáva v gubernii ktorú už raz Stalin vyhladoval a zruinoval. Lukas (asi podľa teórie Rasputina) totižto dosiahol siedmy päťročný cyklus a treba zmenu. Má už novú Marusiu, polí a rýb dostatok, budeže to hojnosti a žitie v blahobyte. Otázkou je či sa to dá holými rukami. Želám tam všetkým na Ukrajine veľa  zdravia a šťastia .... ženy a deti ako vojnoví uprchlíci sú vítaní, ale мужикЫ zostante radšej doma.  ПИЗДЕЦ.. блядь , takúto realitu chamrade nevymyslí ani Ruská propaganda. Veľká vďaka Роман Леонідович Бондарчук -это за 5 стаканов самогона. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tři roky před speciální vojenskou válkou natočil uznávaný (a protiruský!) ukrajinský dokumentarista filmový portrét východoukrajinského venkova, tedy jednoho ze separatistických regionů a předmětu současného sváru zkurvbáťušky Vladimíra a zkorumpovaných banderovských mafií o Kyjevskou Rus. Tedy portrét od našince, nebo lépe řečeno jejichnce, bez příkras vykreslující tamější obyvatelstvo jako veskrze oduševnělé, kultivované, hrdé, moudré, filantropické, nesobecké, laskavé, zásadově abstinující a až filosoficky intelektuální mazlíčky, žijící v nádherné prvobytně pospolné absurdní anarchii, s níž se nadšeně a intenzivně seznamuje neméně altruistický, slizký a řádně bezpáteřní přizdisráč z Kyjeva, instruovaný Evropskou Utopií, dokud tu ruskou duši prostě nepochopí. No, já osobně bych takový výqět a základ státu těm Rusákům klidně přenechal bez boje, a to nejen v zájmu efektivnějšího utrácení mých daní fialovými bolševickými loutkovými eurohujery. Ale půda je holt půda, a zájmy Spojených sráčů jsou zájmy Spojených sráčů. Čtyři za upřímnou, nepropagandistickou a nezkreslenou demografickou studii. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama