Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (189)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tím hororem si nejsem úplně jistý. Je tu sice prostředí jako dělané pro čarodějnické rejdění a svatojánská noc má mysteriózní nádech, ale to podle mě nestačí. Já to vidím jako příběh holky, která se v nelehké životní situaci rozhodne, že se vyrovná se svou pohnutou minulostí. No a kromě vlastních démonů se musí postavit i předsudkům slovenského zapadákova. Upřímně všechny ty alegori,e feministikcé podtexty a poutání se s přírodou, o čemž tady píšou ctění spolukomentující, to všechno jde mimo mě. V mých očích se film omezuje jen na srážku městské dívky s místními vidláky. Ale v tomto případě se nejedná o klasické hixplo, ale spíš o rodinné a sociální drama. A jako takové celkem funguje. Všechny ty psychadelické výjevy a jinotaje mi sice přišly tak nějak navíc, ale jinak to má moc hezkou atmosféru, která dokáže vtáhnout i příběh, jenž sice není dvakrát objevný, ale v naších luzích a hájích působí neotřele.  Jen je škoda, že Nvotová zůstává dlužit několik odpovědí a chování některých postav mi hlava moc nebrala. Připadalo mi, že ve scénáři se nejspíš jen škrtalo a všem bylo jedno, jestli to pak bude držet pohromadě. Každopádně nad průměr film tahají především herečky. Natalia Germani je fantastická a jednoznačně patří k nejtlantovanějším českým a slovenským herečkám a Eva Mores je pak asi nejpříjemnějším překvapením. 65% ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Konečne novší slovenský film, ktorý nepodceňuje inteligenciu diváka, nebojí sa nahoty, nie je vzťahovka alebo politická dráma. Krásny vizuál v nádhernej prírode s neprotivnými a nepodliezajúcimi sa hercami. Geišberg je v svojej úlohe mimoriadne slizký a odporný, čiže v rámci scenára skvelý, výborne sú aj dva hlavné ženské predstaviteľky. Na druhej strane má mimoriadne štve, že z väčšiny filmu nakoniec urobili psychologickú sociálnu drámu zo života na dedine, o vzťahoch a podobne. Skvelé je, že ak napriek tomu vo filme ostalo nejaké to mysteriózno, výborné je aj to, že film sa z divákom nemazlí a nevysvetľuje všetko polopate, je to trošku skladačka, po ktorej vám aj tak ostanú otázky. Škoda, preškoda, že sa to nakoniec zvrhlo v "obyčajnú" drámu, ale aj tak sa dá povedať, že je to po dlhej dobe dobrý slovenský film. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Slováci zase zkoušejí šťourat do šuplíků s horory a po tragické Trhlině tu máme další ambiciózní projekt, co se do nominací na České lvy dostal snad jen kvůli nahotě Natalie Germani. Ono mysteriózno tradice čarodějnictví by se v kulisách slovenských lesů dalo vyždímat na maximum, neměl jsem ale ani trochu dávat naději v to, že by snad za našimi hranicemi mohl vzniknout mix Blair Witch a Eggersovy Čarodějnice. [viděno na Netflixu 21.7.2023] ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Tento film obsahuje všetko, čo drží našu spoločnosť pozadu - povery, domáce násilie, predsudky, alkoholizmus, pretvárku, glorifikované "tradície". Svetlonoc je zmes žánrov, keďže je chvíľu rodinnou drámou, následne sa prepne na mysteriózny film a na chvíľu zabrdne aj do hororu. Je to výnimočný film a dúfam, že ho na Slovensku uvidí čo najviac ľudí. 100% Kino film Europe ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Vachrlatě rozkročené mezi civilní kritikou zaostalého venkova a mystickým příběhem o ženské síle - na sociální drama je to příliš plakátové, málo uvěřitelné a bez hloubky, na mystický příběh zase příliš banální a nedotažené, jedna linie přitom neustále sráží a zbavuje síly i směřování tu druhou, a z obou navíc svorně trčí umělost, prvoplánovost, hledanost, zploštělost, zjednodušování, černobílost a snůška klišé, jimž se nejde pod povrch... A obě linie pak jako kroutící se zmrzačené hady nemilosrdně dorazí poslední scéna, takový ex post dolepený happy end. Ještě bych asi unesla, kdyby Tamara do příběhu vstoupila, aby Šarlotě pomohla k iniciaci, a pak podruhé umřela (s ponechanou nejistotou jak stran její identity, tak i existence), ale takhle bylo toho "konec dobrý všechno dobré" fakt moc.  ***** Škoda. Věřím, že Nvotovou zajímají důležitá témata a že jim i rozumí, ale neumí vůbec pracovat s filmovým jazykem a tohle je i přes sympatický výkon představitelek hlavních rolí exemplárně naivní režijní fušeřina. *~ ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)
  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno