Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Krucinál, a zase nic... Ambicióznější slovenský pokus o horor tu nebyl snad od Herze (ehm, teda jo, Trhlina, ale u té se radši snažím tvářit, že nevznikla) a ono to zase nedopadne. Ach jo, a to já se na to tak těšil, i vhodnou náladu jsem si na to hledal a prostě ne :-( Začátek je skvěle navnadí a má dost silnou atmosféru, ale netrvá dlouho a z celého filmu se stane lehce feministická Díra u Hanušovic, která se strašně snaží být jako Eggersova Čarodějnice, ale nemá na to (a to platí i pro ty, kterým se Čarodějnice vůbec nelíbila) a nakonec jen honí mnoho zajíců a žádného vlastně nechytí. O čem to teda vlastně bylo? Jo vlastně, o tom, že na vesnicích žijí jen zaostalí burani, plní předsudků, dodržující ty hnusné hnusné tradice a všichni jsou jen zlí a nenávistní. Takže Světlonoc je další šíleně černobílý pohled na vesnici, který nenabízí víc, než jen jednorozměrné charaktery. Jsou tam jakési pokusy o psychologii, ale ty jsou tak slabé a tak moc jim chybí vnitřní opodstatnění, že jsou tím pádem úplně jedno. A úplně jedno jsou i tak, od začátku je jasné, kdo to je hodný a kdo zlý. Nikdo není někde mezi, protože takhle černobílé to je i v realitě, že? A to jsem Nvotové věřil, Špina měla ambice, ale doplatila na nedotažený a špatný scénář a docela mi je smutno z toho, že Světlonoc má úplně stejné klady i zápory, přičemž ty zápory samozřejmě převažují. Jinak se mi hodně líbila kamera, pár vyloženě vizuálních scén a naprosto vhodná hudba, ale bohužel ani forma není dokonalá - zvuk je dost mizerný (a asi to není jen náš problém, ale i Slováků) a chvílemi ani není postavám rozumět, co si říkají, takže jsem si některé scény musel pouštět i pětkrát, abych jim nějak rozuměl. Ani pro tu třetí hvězdu jsem nenašel důvod, a to jsem se hodně snažil, ale kde nic není... Lepší 2* ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad splnený sen slovenského filmu - Nvotová nachádza skvelý úbežník súčasných trendov v alternatívnom filme (znovuobjavenie folk horroru, Midsommar, The Witch) a špecifiká slovenského vidieku s dlhoročnou literárnou tradíciou (Naturizmus, Švantner, realisti..., Žitkovské bohyne). O to viac zamrzí skĺzanie k interpretačných skratkám, frázovistosti a výmene alegórie za obyčajnú hyperbolu. Výber bosoráckych motívov nevedie k rozvíjaniu, ale iba k hrubému podčiarkovaniu autorkiných téz. Svetlonoc plýtva svojím potenciálom a mení sa na vcelku jendoduchú agitku o patriarcháte a stave slovenského vidieka, no zároveň ostáva zaujímavým (a miestami aspoň vizuálne podareným) pokusom o nadviazanie slovenského filmu na súčasné trendy, interagujúce s miestnymi tradíciami. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tím hororem si nejsem úplně jistý. Je tu sice prostředí jako dělané pro čarodějnické rejdění a svatojánská noc má mysteriózní nádech, ale to podle mě nestačí. Já to vidím jako příběh holky, která se v nelehké životní situaci rozhodne, že se vyrovná se svou pohnutou minulostí. No a kromě vlastních démonů se musí postavit i předsudkům slovenského zapadákova. Upřímně všechny ty alegori,e feministikcé podtexty a poutání se s přírodou, o čemž tady píšou ctění spolukomentující, to všechno jde mimo mě. V mých očích se film omezuje jen na srážku městské dívky s místními vidláky. Ale v tomto případě se nejedná o klasické hixplo, ale spíš o rodinné a sociální drama. A jako takové celkem funguje. Všechny ty psychadelické výjevy a jinotaje mi sice přišly tak nějak navíc, ale jinak to má moc hezkou atmosféru, která dokáže vtáhnout i příběh, jenž sice není dvakrát objevný, ale v naších luzích a hájích působí neotřele.  Jen je škoda, že Nvotová zůstává dlužit několik odpovědí a chování některých postav mi hlava moc nebrala. Připadalo mi, že ve scénáři se nejspíš jen škrtalo a všem bylo jedno, jestli to pak bude držet pohromadě. Každopádně nad průměr film tahají především herečky. Natalia Germani je fantastická a jednoznačně patří k nejtlantovanějším českým a slovenským herečkám a Eva Mores je pak asi nejpříjemnějším překvapením. 65% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Drama o lidské tuposti, zlu, v kombinaci s pověrami. Bosorky byly téměř jediné, jež se chovaly normálně a logicky. Navíc to holkám slušelo a nebály se ani nahoty. Film mi ale ukázal, jak je mi kultura našich východních bratrů nějak moc vzdálená. Tak ani nevím, jestli příběh dopadl dobře, spravedlivě. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další kolorit Slovenského venkova. Se nedivim, že se ze Slováků dělaj baranotrtkači, když to tak podle nich samých vypadá takhle zaostale a lidi tam ujížděj na kletbách a čarodějnicích. No, ale to může bejt vlastně jedno, taková filmařská inovace. Nebo teda, nevadilo by to, kdyby vše ostatní dávalo smysl, ale tady nedává vlastně smysl vůbec nic. Plus jsou to asi tři filmy v jednom, sociální drama, folklórní mystery, a v neposlední řada snaha o duchařský horor. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)
  • Před kamerou ve filmu Světlonoc nezemřelo žádné zvíře. (Forum Film CZ)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama