Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Varnsdorfu přijíždí kapitán Kříž (David Novotný) vyšetřit vraždu a brzy se ukazuje, že stopy směřují do místní vietnamské komunity. Kdosi se totiž pokoušel zamaskovat skutečný motiv. Otevřenými dveřmi do světa, v němž vládnou pravidla obchodu, rodinných klanů a hierarchií a který přehrazuje i jazyková bariéra, se mu stává mladá policistka (Ha Thanh Špetlíková). Nesourodá dvojice – emancipovaná žena, která se rozhodla žít podle vlastního rozhodnutí a stárnoucí sarkastický vyšetřovatel, pro nějž práce zůstala jediným opěrným bodem v životě – rozkrývá nejen tajemství zločinu, kde jedna vražda odkazuje k druhé, ale také vzájemně hledá cestu k poznání a respektování toho druhého. A oba čeká osudové rozhodování, zda se přiklonit na stranu pevných rodinných tradic nebo spravedlnosti. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí vietnamské komunity nemá spád, pokud v něm není nikdo z komunity české. Nejlépe cynický detektiv "Jarda Kužel", kterému postava detektiva vyloženě sedla. Zápletka není špatná, občas se objeví napětí a vyšetřování postupně odhaluje zajímavé souvislosti. Ale závěr byl už i na mě překombinovaný a teatrální konec spíše ublížil. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Není to špatné. Jen v televizi by to filmu slušelo více, než v kině. Největší problém je to, že má režisér Zdeněk Viktora trochu větší ambice, než své schopnosti. Tím ho nechci urazit, jen konstatuji holý fakt. Na druhou stranu mě byl dost sympatický jeho zápal pro věc. Přijít se zajímavým příběhem, s postavy a taky prostředím, není nejsnazší. Za to palec nahoru. Film má celkem slušné řemeslo, dobré herce(Novotný Špetlíková), ale snahou dělat z filmu něco více, a na konci přijít s "šokujícím zvratem" si film nakonec sám pod sebou podřezal větev. Méně je někdy více. Škoda, s propracovanějším scénářem to mohla být velmi slušná kriminálka, takhle je to jen neurážejí kriminálka se zajímavým prostředím. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší český film za posledních... tak deset dvacet let. No, je pravda, že za posledních deset dvacet let jsem českých filmů viděl tak deset dvacet, takže nemám moc s čím srovnávat. Není to tedy taková šleha jako třeba něco od Slámy, ale s velkým povděkem kvituju, že se nejedná ani o buranskou komedii, ani o laskavě-hřejivou komedii, ani o vyumělkovanou a pozérskou pražáckou komedii, prostě o ŽÁDNOU komedii ani šaškárnu ani frašku, ve kterýchžto nechutných žánrech si podbíziví čeští filmaři i plebejští čeští diváci tolik libují, ale o svižnou, vcelku realistickou a hodně zajímavou televizní kriminálku, která myslím směle snese srovnání s obdobnými TV kriminálkami německými nebo francouzskými. Bavilo mě nahlédnout do zákulisí naší vietnamské neboli rákosnické komunity, hodně mě bavil satyrský policajt s neomalenou držkou (ač místy dost přehrávaný), ale nejvíc mě bavila hezká šikmooká policajtka. Ta holka se mi ve své roli tolik líbila, až jsem v průběhu děje začal živě fantazírovat o tom, jak mě dlouho a pečlivě vyslýchá v útulné policejní cele v uniformě z lesklého černého latexu. A k té pointě - myslím, že policajti by často měli být radši samozvaní soudci, než hnidopišsky posedlí hledači pravdy a tzv. "spravedlnosti". Prostě kliďánko na grázly rafičit falešné důkazy jak na běžícím pásu a zavírat je do lapáku, no a u slušných občanů lecjaký ten důkaz naopak přehlédnout. Takže se s resultátem filmu, nabádajícím k uvědomělému bonzáctví, vůbec neztotožňuju. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Tuhle taškařici nemohl do průměrných vod vytáhnout už ani hláškující David Novotný. Snažím se ocenit experiment se zavedením vietnamské komunity, která je již léta nedílnou součástí naší společnosti, do filmového příběhu. Už hned ze začátku ale tahle malá nevýrazná lodička naráží do obřího ledovce, který nelze objet. Množství rádoby autentických scén s kurzem vietnamštiny jsou pro české obecenstvo naprosto ZBYTEČNÉ, nelze z nich absolutně NIC vydedukovat a celou pointu onoho dialogu dvou vietnamských příslušníků se dozvídáme až ve chvíli, kdy nám jej ústřední hrdinka sesumarizuje v našem jazyce. Zápletka chabá a snadno zapomenutelná. Z filmu by nikdy neměla být natolik cítit jeho lacinnost. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na české poměry slušně odsýpající detektivka,která sice není až o tolik lepší než libovolná televizní kriminálka,ale boduje díky sympatickému obsazení v čele s Davidem Novotným (v mnoha ohledech šablonovitá postava,ale zábavná) a Ha Tanh Špetlíkovou,která by si zasloužila více příležitostí.Pozitivem je i snaha o hlubší vhled do vietnamské komunity,i když se to nedaří na 100%.Původně jsem chtěl dát 4 hvězdy,ale ten trošku zbytečně přeexponovaný konec to zastavil na solidních třech...60% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Zdeněk Viktora natáčel s Davidem Novotným již svůj předchozí snímek Raluca (2014) a byl prý od počátku přesvědčen, že právě David je kapitán Kříž – vlastně roli tak trochu psal pro něj. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Natáčení filmu trvalo s přestávkami skoro dva roky. Točilo se převážně ve Varnsdorfu, kde žije početná vietnamská komunita, a to i v reálných interiérech vietnamských domovů, kde jsou všichni představitelé Vietnamců výhradně z řad neherců. Podařilo se také natáčet na pražské tržnici Sapa. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)

Reklama

Reklama