Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o zkrachovalé továrně v americkém Ohiu, kde se draví Číňané rozhodli postavit zbrusu novou fabriku. Jenže čínská a americká pracovní morálka jsou dva odlišné světy. Číňan pracuje minimálně 12 hodin denně, má měsíčně jen 1-2 volné dny a za svou rodinou jezdí maximálně 2 krát za rok. Číňan také neví, co jsou, a ani nikdy nepotřeboval odbory. Na rozdíl od Američanů. Jak se továrna vyvíjela a jací jsou Číňané v businessu, na to se podívejte v tomto dokumentu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je tenhle dokument přínosný protože si drží poměrně nezaujatý postoj. Žádné ideologicky návodné komentáře (absence voiceoveru) čí do očí bijící agitka.. Více než problém střetu kultur a postojů k práci jako náplni života se zde z pod povrchu klube otázka mechanismů kapitalismu jako takového.. Staré (dobré, sentimentem zatížené) firmy zanikají protože s odbory v zádech nejsou schopné ukojit trh a naproti tomu, nastupující asijský model uspokojovat trh může, ale musí brát dělníka jen jako nahraditelnou jednotku.. Pocitově se zdá být odpověď jasná: Sereme na asiaty. Vyrobíme méně, ale v důstojných podmínkách.... Jasně, ale v reálu to takhle prostě nefunguje, protože zákazník jedovatě brblá cosi o neschopnosti prodejců už v okamžiku když v regálu supermarketu náhodou půl dne chybí kobliha s jahodovou marmeládou uvnitř. Co teprve, když by si nemohl koupit auto v požadované barvě, protože továrna nedodala dost skel, kol, nárazníků, atd? ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

American Factory je dokument o zkrachovalé továrně automobilky GM, jejíž majetek odkoupila po letech čínská společnost Fuyao s plánem vyrábět sklo pro auta. Problém je ale v tom, že Číňané jsou naučení makat od nevidím do nevidím za malé peníze a naproti tomu Američané nechtějí být otroky své práce, kterou dělají jen pro peníze. Tomu nasvědčuje například snaha potlačit vytvoření unie z čínské strany, aby se dali lépe ovládat zaměstnanci a nátlak Američanů na opačné pro zavedení unie. Co se zpočátku zdálo jako skvělá investice a příležitost k práci, začíná zavánět terorem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Jednoznačne zaujímavý dokument, spojenie života američanov s tým čínským režímom. Je vôbec šokujúce, že odbory im tam nedovolili v tej čínskej firme pôsobiacej na území USA ale s kamerou im tam dovolili pobehovať natáčať, troška čudné. Nuž je vidieť len že každému nevyhoviete, či už sú také či onaké praktiky. /70%/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na dokument trochu dlouhe.Dokument je testovaci zabeh budouciho sutomobiloveho prumyslu a pozitivnich mezinarodnich vztahu. A konci v pasti multikulturniho automobiloveho vraku s tezkopadnym pohybem. Jsou videt limuty moderni globalni ekonomiky. Je to ciste americky pribeh. Temer sociologicka studie. A navic staromodni dokumentarni pozorovani. Reichertova s Bognarem jsou na strane pracujicich. Jak Americanu,tak Cinanu,ale jejich film moc nepestuje poemiku. Osvezujici jsou ironicke narazky ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama