Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 2

Recenze (767)

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fenomén jako kráva, čemuž se není co divit, protože to bylo velmi šikovně vysoustružené. Krásně tajuplná znělka, sympatický a sexy vyšetřovací tandem mystik-skeptička a ze začátku i fajn mysteriózní epizody (do teď si pamatuju díl s krvežíznivýma světluškama) než se to zvrhlo do nekonečných konspirací o UFO. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Akta X představovala v 90. letech velký kult a mimořádně úspěšný televizní produkt, který se rychle prodal prakticky do všech koutů. Celý svět totiž zbožňuje záhady, sní o mimozemských civilizacích a rád si hraje. Seriál přišel z konceptem hry se svým divákem, který v novém tisíciletí úspěšně napodobily nové projekty, jako např. seriál Ztraceni. Funguje to podobně jako pohádky princezny Šeherezády. Pomalu odkrýváte jednotlivé díly skládačky, ale stále objevujete nové indicie tajemného spiknutí o přítomnosti mimozemšťanů na naší planetě. Konspirační teorie se kupí a sem tam se v té spleti hádanek uzavře dílčí osud nebo případ. Má to ten nepříjemný efekt, že vás tato hra pravděpodobně dříve nebo později s vědomím, že pointa je v nedohlednu, přestane bavit. Tak, jak se s komerčním úspěchem vršily stále nové řady, začaly scénáristům docházet nápady a kvalita epizod šla nevyhnutelně dolů. Akta X zašla potupnou smrtí - vyhnila do základů. V pozdní fázi projektu obě hvězdy, které si na Aktech X udělaly jméno, rozumně vycouvaly z další spolupráce. Dnes už mi seriál připadá do značné míry omšelý, ale byly doby, kdy jsem netrpělivě čekal na každý další díl. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Stojím si za tím, že Akta X měly skončit čtvrtou sérií. Celé by to získalo patřičnou sevřenost a ideální, ne-li nejlepší možné zakončení. Člověk by sice přišel o určité množství skvostných epizod v čele s mimořádně zábavným dílem The Post-Modern Prometheus, ale aspoň by se to celé vyhnulo marastu z posledních dvou sérií, kdy se poměr mezi kvalitními a špatnými díly překlopil směrem k té špatné straně tak extrémním způsobem, že se ze sledování stalo čiročiré utrpení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jak můžu vyvrátit lži opatřený úředním razítkem?" Normálně i paranormálně jsem na straně konspiračního Muldera a neochvějně věřím tomu, že pravda je někde venku. Takže kdykoli v mém okolí zaslechnu znělku Akt X, tak fascinovaně usednu k obrazovce, nechám se unést mimozemšťany, nechám je dělat na sobě pokusy a pak nadávám na mocné tohoto světa, že brání Mulderovi se Scullyovou, aby to vyšetřili. Já jim totiž fandím, protože ONI tady prostě jsou a někdo by jim měl už konečně zatrhnout tu intergalaktickou pařbu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně našláplý seriál. Některé díly možná pokulhávají, ale některé jsou prostě nezapomenutelné sci-fi/ fantasy/horory. Nejlepší jsou díly zabývající se UFO a konspirací vlády. Naopak slabší jsou ty zabývající se folklórními mýty jakými jsou vlkodlaci, upíři atd. Ale jako celek je to skvost. První dvě série jsou bezkonkurečně nejlepší. Tak 90% z nich patří k tomu nejlepšímu co kdy seriály nabídly. Ve 3. až 5. sérii už procento klesá, alevydařené díly silou dojmu převáží většinu těch špatných. 6. sérii považuje část fandů za nejlepší, nechápu proč, mě tedy dost zklamala. Převládají zde nevydařené komediální díly. 7. a 8. je na tom podobně, vydařených dílů je málo, ale ty povedené pořád stojí za to. A to dokonce i když v nich není Mulder. Duchovny není zrovna nejlepší herec, což ukazuje ve emotivních pasážích. Sice měl spíš možná dělat manekýna, nicméně Mulder mu sedne. Gillian Anderson hrát umí. V průběhu let navíc zrála a krásněla, takže v posledmích sériích vypadá nejlíp. Klišé jsou scény s baterkama potmě, proč si někdy radši nerozsvítí, neměli by to jednodušší? Jednotlivé série sice časem ztrácejí drasticky na kvalitě, ale já hodnotím Akta X jako fenomén. A ten pro mě představují první dvě série a všechny ty dobré díly až po devátou. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Scéna ze sídla FBI byla později znovu použita v epizodě Lazar (1994). (Kubaaa97)
  • Cigarety značky "Morley", které se v seriálu objeví, jsou fiktivní značkou, která byla kromě Akt X využívána v mnoha televizních seriálech, filmech či videohrách. Mohli jsme se s nimi setkat již například v seriálech Hrdinové (od r. 2006), Beverly Hills 90210 (od r. 1990) nebo Buffy, přemožitelka upírů (od r. 1997). Jejich název vznikl z hovorového označení klasických cigaret Marlboro, které připomíná i barevná kombinace jejich obalu. (wlk1)
  • Celkem 19x se v úvodních titulcích objevil jiný slogan než "The Truth is Out There". Ve většině případů se jednalo o zlomové mytologické epizody. V epizodě Teliko je uvedeno "Deceive, Inveigle, Obfuscate" ("Klamat, balamutit, zatemňovat"). V epizodě Getsemani je to "Believe The Lie" ("Uvěř lži"). V epizodě Červení a černí je nápis změněn na "Resist or Serve" ("Vzdoruj nebo služ"). V epizodě Nepřirozený je uvedeno "In The Big Inning" ("Na začátku směny"). V epizodě Završení je nápis změněn na "Veř, abys pochopil". V epizodě Nikomu nevěř je nápis "They´re Watching" ("Sledují nás"). V epizodě Nepravděpodobně je uvedeno "Dio Ti Ama" ("Bůh tě miluje"). (Ještěřák)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama