Reklama

Reklama

Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti

(seriál)
  • Česko Zákon a pořádek (více)
Rozhovor 15 - Richard Belzer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1999–2024), 391 h 3 min (Minutáž: 40–46 min)

Tvůrci:

Dick Wolf

Režie:

David Platt, Peter Leto, Jean de Segonzac, Alex Chapple (více)

Scénář:

Julie Martin, Warren Leight, Brianna Yellen, Robert Brooks Cohen (více)

Hrají:

Mariska Hargitay, Dann Florek, Richard Belzer, Ice-T, Christopher Meloni, BD Wong, Tamara Tunie, Diane Neal, Stephanie March, Dean Cain, Michelle Hurd (více)
(další profese)

Série(25) / Epizody(551)

Elitní oddělení newyorské policie, Útvar pro zvláštní oběti, pod vedením odvážné a soucitné kapitánky Olivie Bensonové, vyšetřuje a hledá spravedlnost pro oběti a přeživší ohavných zločinů. (SkyShowtime)

Videa (38)

Rozhovor 15 - Richard Belzer

Recenze (96)

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

K Law & Order: SVU jsem se dostala úplnou náhodou, když to zrovna dávali v televizi ještě s příšerným dabingem. Po pár dílech si nešlo hlavně tu soudní část neoblíbit, a tak sem to začala sledovat v originále až od 14. série, protože stejně nejlepší postava je ADA Barba. Raúl Esparza je nejenom úžasnej zpěvák, ale i herec s tím správným kouzlem osobnosti. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Nové oddělení, které jsme u nás ještě neměli a tak odporné zločiny, že i rituální vraždy jsou proti nim jen odpoledním čajíčkem. Vážně. Sexuálně motivované vraždy, znásilnění, pedofilové...Prostě humus největší. Ale styl s jakým je tenhle seriál natočený nemá konkurenci. Zásluhu na tom mají nejen výborné scénáře, ale především skvěle napsané postavy vyšetřovatelů a herci, kteří se jich bravurně zhostili. Jsou to obyčejní lidé jako my, jen mají jinou práci - práci plnou stresu, psychického vypětí a těch nejstrašnějších skutků, co jsou jen lidé schopni provádět. A přitom si mají zachovat zdravý rozum a pokud možno hlavně odstup...Je sympatické a zároveň krutě reálné, že se jim to nedaří...Ať už Stablerovi, který má půvabnou dospívající dceru a po tom, co vídá, plně chápeme jeho obavy....Bensonová, která je sama "následkem" znásilnění...Cassidy, jehož svět plný hnusu zasáhne natolik, že po několika dílech odchází...Snad jedinou "nejvyrovnanější" postavou je Munch, vpravdě cynický, ale nadmíru schopný detektiv, který si jako jediný dokáže udržet aspoň minimální odstup a je tak podporou celému oddělení. Ale ani on nezůstává nezasažený...Ano, tenhle seriál je hodně temný a musím přiznat, že každý díl je takovým malým televizním "Sedm" - co se týče pocitů z něj určitě...Není to vlastně další známkou jeho kvality? ()

Reklama

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Nebudu teď hodnotit kvality zpracování (režii, herce a podobně), ale obsah. Viděl jsem několik dílů seriálu a bylo to prašť jako uhoď. Scénář: nějaké ubrečené/patetické zneužívané dítko (oběť) se dostane do rukou kriminalistům, kteří o ničem nepochybují a s absolutní jistotou vědí, co je v dané situaci nejlepší (jsou to přece tý..profesijonálové/nacisti, ne?) a tito následně dopadnou bezcitného a zlovolného prznitele (ZLO). Happyned. Nic proti tomu, takových blbostí na nás Nova chrlí denně mraky, ale tento seriál má ještě několik "skrytých kvalit": staví se k perzekuování nevinných občanů jako k běžné věci (i kdyby to mělo zachránit jen jeden život!), bez jakýchkoli skrupulí v něm padají fráze jako "cenzura internetu je nutná", "nabouráme se do jeho počítače a stáhneme si data" a podobné absurdní pokusy o porušování osobní svobody. Zcela jasně si pamatuju na díl, ve kterém pan ústřední slizký představitel zákona během mrknutí oka rozhodl, že vniknou do pachatelova notebooku po internetu a získají potřebné informace (samozřejmě technicky úplně nesmyslně, ale o to teď nejde). Nad všemi těmito událostmi se nikdo sebeméně nepozastavuje, bere se to jako hotová věc a když se i ozve chabá námitka pochybovačova, je smetena ze stolu standartním "v zájmu bezpečnosti těchto dětí! (zdvižený prst). Závěr? Prostě mi to příliš připadá jako (jedna z..) hlásná trouba establishmentu, kterou se lidské/ovčí mozky postupně upravují na přijmutí věcí, které jsou nepřijatelné a které je teprve čekají. ()

sirien odpad!

všechny recenze uživatele

V zásadě nuda za max 2*. ALE. Je příšerné, jak si to hraje na "realističnost" a přitom to je celé snůška totálních blábolů a populistických hovadin. Policie průběžně používá zcela ilegální praktiky, vyšetřovatelé jsou předpojatí jak banda aktivistů, zločinci jsou naprosto nechutně démonizovaní a stereotypizovaní podle šablony "velký, zlý, děsivý a nenapravitelný znásilňující cizinec"... prostě všechno tam je přesný opak reality a přitom tam je jasně vidět snaha přesvědčit diváka, že aspoň trochu to právě takhle opravdu vypadá / funguje / je. ()

EVIM 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel...., musím dát 4*, minimálně. Některé díly jsou opravdu na 10* a některé sotva na 1*, ale celkově opravdu něco tak povedeného jsem dlouho nesledoval. Mrzí mne, že jsem tento seriál dlouho přehlýžel. Pak jsem ale viděl jednou náhodně díl a nemohl jsem se odtrhnout. Dlouho se mi to nestalo. ()

Galerie (5 290)

Zajímavosti (20)

  • Dominnick Carisi (Peter Scanavino) nosí v 16. sérii výhradně košili s kravatou a sponou, od začátku 17. série jej ale můžeme vídat už jen v košili s vestou a kravatu mívá bez spony. (TaNya_)
  • Rafael Barba (Raúl Esparza) zásadně neřídí auto. Členové týmu na to párkrát naráží vtipy o Uberu. (TaNya_)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Reklama

Reklama