Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou příběhu je mladý automechanik Martin Holec, který přijede z Mladé Boleslavi do Prahy, aby tu sehnal marky, za které chce koupit pro místní diskotéku video. Nechá se však překupníky napálit falešnými bankovkami. Aby škodu, kterou svým kamarádům způsobil nahradil, vrátí se do Prahy a začne pátrat po Richardovi, který mu falešné peníze prodal. Dostane se několikrát do střetu s Richardovou veksláckou partou, ale časem si sám začne vydělávat jako vekslák a stane členem Richardovy party. Slibnou "kariéru" však překazí střetnutí s mnohem silnější a vlivnější skupinou překupníků, v jejímž pozadí stojí protřelý Karel. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (464)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Scénář napsal Radek John? Tak to se nedivým to mu, že to bylo tak reálné. John by se měl vykašlat na politiku a vrátit se k to mu, co mu jde nejlépe. Tím jsou právě scénáře k filmům a i publicistické pořady. Veksláci si za komunistů užívali života plnými doušky. Také dokázali v podstatě cokoliv sehnat. Na svou dobu to byl velmi odvážný film. Nicméně, mě k srdci nijak zvlášť nepřirostl. Beru ho jako takovou sondu do života určité skupiny obyvatelstva za tehdejšího režimu. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Kultovní "vekslácký" film. Z dnešní dobou koresponduje alespoň tím, že potrestané zůstanou jen ty menší ryby. Takhle to dřív ale okolo Tuzexů chodilo a pro moji generaci je to prostě realita. U filmu jsem se i pobavil, třeba když si "Biny" Roman Skamene nechá přivést ten sníh. Skvělá je hudba Frankie Goes To Hollywood, ale nesmíme zapomínat na významný díl který vložil Ondřej Soukup. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem šílel, hlavně z formy a posouval čas, aby utrpení skončilo. Druhá půle výsledný dojem nakonec zlepšila. Určitě zajímavé a pravdivé téma z pera Víta Olmera a Radka Johna a kvalitní herecký výkony, především J. Potměšila a R. Skamene, neskutečně sráží pitomé opakování písničky Relax, z níž mi opravdu bylo už fyzicky špatně. Jednou, dvakrát by se v tom filmu strávit dala, ale její omílání při sebemenší příležitosti už je neskutečně otravné. Z toho důvodu nemohu dát více než tři hvězdičky, i kdybych se sebevíc přemlouval. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kultovní film o vekslácích, který je natočen téměř dokumentaristicky. Kamera, která je neustále v pohybu dodává filmu potřebnou dynamiku a soundtrack absolutně podkresluje onu atmosféru osmdesátých let. Použití skladeb od Frankie goes to Holywood byla geniální myšlenka (kapela si prý vzala za použití svých písní do filmu pouhou symbolickou jednu korunu). Spolu s Tankovým praporem je Bony a klid nejlepším Olmerovým režisérským počinem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bezesporu se jedná o téma velmi vyčpělé, ale je důležité brát v potaz v jaké době byl film natočen a tehdy to bylo zlomové dílo natočené velmi sugestivní a odvážnou formou s bezkonkurenčními hereckými výkony. Režisér Vít Olmer byl tehdy ve velké formě a snad jen tu Veroniku Jeníkovou si mohl odpustit. Jinak nemám výhrady. 90% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (31)

  • Skupina Frankie Goes To Hollywood poskytla práva na svou desku tvůrcům za symbolickou 1 Kč. Skupina byla v té době na vrcholu slávy v rodné Británii. (don corleone)
  • Odběrný poukaz bylo oficiální pojmenování měny, o kterou se ve filmu jedná. Slangové pojmenování bylo „bon“. „Bon“ je z německého „Der Bon“ – poukázka. (sator)
  • Točeno v Praze - v Radotíně, na Malé Straně, Smíchově, Libni, Holešovicích a hořejším nábřeží, kde stojí hotel Admirál. (M.B)

Reklama

Reklama