Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 410)

tombac 

všechny recenze uživatele

John McClane se sic se slušivou pleškou, ale v solidní formě a kupou nových hlášek opět vrhá do víru akce, z které s notnou dávkou štěstí vyleze špinavý a zkrvavený až hrůza. Vedlejší záporáci upgradovali, tudíž asijská kočka bičuje okolí smrtícím sex appealem a svými silnými nohami, a ultramrštný Francouz ladným plachtěním v prostoru až zahanbuje Spidermana. A člověk neví, kdo z nich je lepší... Ale povídejte to Johnovi, ten jich bude mít brzy do slova a do písmene plné zuby. Wiseman vcelku bez problému rozmetal veškeré pochybnosti jako tuny tříštěného betonu poletujícího vzduchem v explozívním duelu stíhačky proti kamionu. Film má ducha a šmrnc předchozích Pastí a navrch pobaví kontrastem hi-tech udělátky disponujícími padouchy a staromódního Johna. Nebýt průměrného arcizloducha a zpomalení tempa v polovině snímku, mohla by čtvrtá Past zatápět prvním dvěma starším bráchům. Takhle je to zřejmě "jen" akční nářez roku, což mně osobně bohatě stačí k opakovaným návštěvám kina. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Este teraz sa mi chce od radosti vyskat "Yippeee Ki Yay Mother...." ;-) John Mc Clane v dobre odvedenych akcnych sekvenciach s radostou v srdci a s pevnym, stabilnym doskokom preskocil do tretieho desatrocia svojej existencie. Ustredny zaporak je sice zo serie najslabsi, ale o to lepsie posobia jeho sidekickovia (Magie Q po MI3 znova mnamozna ;-) ). Vo vysledku dve hodiny a daco velmi slusnej akcnej zabavy, ktora sice oproti prvym dvom predchodcom trpi obcasnou dychavicnostou, ale rozhodne ma v svojom zanri dnesnej, casto prilis "korektne cistej" konkurencii co povedat. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Len Wiseman, ten eklektický a bezduchý upíří synek a John McClane? Děláte si legraci? To ne! Leda že by... Bruce Willis měl životní formu a Len si udělal legraci z toho, co svými dvěma dosavadními filmy ztělesňoval – z hypermoderní akčňárny. Nuže, zázraky se dějí. Die Hard 4.0 je přesně takový akční koktejlek, jaký ho staromilci rádi popíjejí. Explozivní, ironický, duchaplný... okouzlující a strhující. Čím to? Popořadě: Willis má životní fazónu a jeho John by film utáhl, i kdyby byl scénář o třídu slabší. Scénář není o třídu slabší, je přesně tak řídký, jak je potřeba. Wiseman si na nic nehrál a natočil film bez zbytečných moderních obezliček, se zaujetím a jasnou vizí. Postaru, ale strašně strašně svižně. Timothy Olyphant je záporák k pohledání. Dokonalá kontradikce oplešatělého detektiva, chlapík, který si krví ruce nešpiní, ale používá vymoženosti moderního světa. Toho světa, který se stane smrtící arénou, v níž se stárnoucí detektiv, poslední mohykán svého druhu, utká s modernitou. Neobejde jí, neprotančí kolem ní s elegancí mistra kung-fu, nepodvede jí hackingem či nadpřirozenými schopnostmi, on jí rozčísne pěstí, kulkou, prostě chlapskou silou, na kterou jsme od Johna zvyklí. Detektiv NYPD se s moderním světem nechce kamarádit, on si proklestí cestu z bodu A do bodu B, hláškuje jako za mlada (a více), bruslí skrz nabušené a dechberoucí akční sekvence, obrňuje se klišé a patosem "dobrých poldů", který k 80. letům neodmyslitelně patří. Die Hard 4.0 je závan starých časů, poctivá filmařina s hrdinou, který je loser (a proto cool), s hrdinou, který je se vší hi-tech kulturou tak dokonale nekompatibilní, že připomíná vzteklého Dona Quijota. Narozdíl od toho Cervantesova ale větrné mlýny srovná se zemí, zkrvavený nasedne do ambulance a odjíždí kamsi do hollywoodského zlatého fondu. Dokonale osedlaný žánr, který jsem osobně považoval za krávu hnanou na porážku.Yippee-ki-yay, bastard! ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Neustálá akce, solidní scénář, kupa hlášek, překvapivě dobré obsazení vedlejších rolí, výborná práce kamery, dechberoucí pasáže a naprosto dokonalý Willis, kterému to pořád zatraceně střílí (ať už mluvíme o nábojích a nebo o slovech). Na čtyřce je znát, že tvůrci viděli předchozí filmy a že je dokonale znají, neboť se nejen drží v jejich duchu, ale zároveň na ně i trefně odkazují - kdo nepochopil odkaz, ve kterém se McClane podivně podívá na agenta FBI, který se mu představí coby Johnson, ten se dle mého vůbec nemůže označit za znalce série;) 90% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Len Wiseman autor Underworldu, průměrné krvavé střílečky, která sází na krásu Kate Beckinsale v latexu, se ujal režie jednoho z nejočekávanějších akčních filmů tohoto roku. Bruce Willis zase jednou zapomněl, že hraje ve filmech pochybné kvality, za které ale dostává slušně zaplaceno a vrátil se do první ligy a návrat je to úchvatný. Už od traileru bylo patrné, že film nezůstane za svými třemi bratry pozadu a předvede akci, kterou každý fanoušek Johna McClanea chce vidět. Scénáristé vymysleli perfektní příběh, který je velkým krokem do 21. století. Na vše čemu Bruce Willis nerozumí dostal Justina Longa, v roli hackera, který nechtěně napomohl obrovskému hackerskému útoku na USA, který má za účelem zničit infrastrukturu a poslat USA do doby kamenné(to James Bond v Anglii asi zajásal...). Proti nim stojí ďábelsky namyšlený Timothy Olyphant, krásná Maggie Q a pár dalších nájemných vrahů. Obrovskou pochvalu si zaslouží akční scény. Z traileru polovička vypadalo jako velký průšvih (auto dopadající na jiná dvě, stíhačka s Brucem...), ale výsledek předčil moje očekávání. Len Wiseman akční scény spojil tak dokonale, že si nevšimnete jediné malé chybičky a budete pouze zírat. Po dlouhé době jsem viděl akční scény dělané naživo a ne s použitím stovek počítačových triků a musím říct, že takovéhle scény jsou pro mě stále lepší než cokoliv od WETY nebo ILM. Ani Bruce si nehraje na 20ceti letého začínajícího policistu a všechno dělá tvrdé, přímočaře a nějaké akrobacie se od něj nedočkáte(možná jen průletu sklem, ale to asi nechtěl...). Jeho souboj se zabijákem s akrobatickými sklony je úžasný a připomněl mi souboj Wolwerina s Death Strike z druhých X-menů. Die hard 4.0 je akční povinnost, která nesmí uniknout žádnému milovníkovi akce a já se těším na druhé shlédnutí a třeba se ta jedna hvězdička ještě najde. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (59)

  • Po krádeži auta John McClane (Bruce Willis) rozbije levé přední okno, ale na cestě do Middletonu má rozbité levé zadní okno, přičemž přední je nezničené. (Gyrobus)
  • U Warlocka (Kevin Smith) můžeme na jednom monitoru vidět spuštěnou videohru „Gears of War“. Režisér filmu Len Wiseman měl jednu dobu režírovat filmovou adaptaci této videohry. (Illuminare)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. června 2007 v Tokiu. (Varan)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama