Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Parker opět nezklamal. Opět nabízí temnou atmosféru a hrdiny vzdorující něčemu, co se zdá být nad jejich síly. Zároveň vytváří mix mysteriózní detektivky, téměř až dramatu se sexuálním podtextem a morálního balancování. Docela by mě zajímalo, jak by si s Davidem Galeem poradil Denis Villeneuve. 8/10 ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že systém trestu smrti je opravdu děravý..Předem jsem The Life Of David Gale mylně považovala za jedno z dalších soudních dramat na které rychle zapomenu (nečetla jsem námět). Po shlédnutí jsem si jistá, že to se určitě nestane. Dvojka Winslet+Spacey podala prvotřídní výkon. Přestože mi Kevin Spacey sympatický není, na jeho hereckých výkonech je cosi podmanivého až magického. A je úplně jedno, jestli je film drama, krimi anebo thrillerem (holt čecháčské škatulkování...), protože já celou dobu neodtrhla oči od obrazovky - a na tom, myslím, záleží. Konec mě naprosto dostal, přestože se později už dal předvídat. Můžete se čílit, že je to nepravděpodobné a absurdní, ale u filmu - u dobrého filmu - takové věci ráda promíjím. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Během 20. století bylo v USA popraveno 23 lidí, jejichž nevina byla prokazatelně dokázána po jejich smrti. Za posledních třicet let bylo ve stejné zemi odsouzeno k nejvyššímu trestu přibližně 110 lidí, kteří byli před jeho vykonáním propuštěni na svobodu z důvodu mylného obvinění. To znamená, že přibližně 4,5% lidí odsouzených ve Spojených státech ke smrti, je vlastně nevinných. Přitom vykonání veškeré procedury před smrtí vyjde stát na dvojnásobek, než kdyby si zločinec odseděl doživotí, a průzkumy nikde na světě nikdy neprokázaly snížení kriminality na základě jeho uplatňování (respektive: kdo zabít chce, zabije a nehledí přitom na následky). Když si dám tohle všechno dohromady... No, nepřipadá vám trest smrti lehce nelogický a nemorální? Asi ne. Jak tu tak totiž procházím komentáře ve stylu "nudný trapně emoční paskvyl", získávám pocit, že mám asi naprosto odlišné vnímání světa než řada lidí kolem. Pro mě je Život Davida Galea totiž hlavně až do poslední minuty strhujícím dramatem, které vás emočně dostane podobně jako Americká krása; pravda je tu méně scén, nad kterými budete zažívat vizuální orgasmus, ale to snad nevadí. Jen ta závěrečná část mě naštvala. Proč se v poslední době každý snaží narvat do filmu ještě před titulky nějaké děsivé odhalení, které naprosto zvrátí váš dosavadní pohled na věc? Dodatek 23. února 2009 Po více jak roce od prvního shlédnutí přihazuji pátou hvězdičku. Život Davida Galea je přesně ten typ filmu, který vám utkví v hlavě a na který si vzpomenete vždy, když někdo zmíní trest smrti. A už jen kvůli tomuto snímku pro mě asi navždy bude Kevin Spacey jeden z nejlepších herců své generace. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi libil daleko vic nez Mrtvy muz prichazi. Zacatek sice vypadal klasicky, zase zachranovani na posledni chvily a rozhovory ve vezeni, jenze za chvily zacal Spacey vypravet svuj pribeh a film se pekne rozjel. Sice to bylo obcas krapet prehnany s tim odporem proti trestu smrti, nektery ty kecy o tom tam bejt nemuseli, ale jinak film perfektne zaujme. A konec, ackoliv jsem ho cekal, je fakt hodne silnej. K tomu tu mame solidni kameru a perfektni Winslet a Spaceyho, takze to da hezky 4*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celé dvě hodiny tento film ve mně evokoval dokonalý thriller Sedm. Především díky atmosféře a prostředí, ve kterém prakticky skoro pořád prší. Může za to ale i příběh, který rozhodně patří do série těch zajímavých amerických thrillerů, které šokují průběhem a především diváka odstřelí závěrem. Takových filmů popravdě příliš není a i proto si tak tohoto filmu velice vážím. K tomu Kevin Spacey byl výborný a Kate Winslet mu parádně sekundovala. No a 35 posledních minut k tomu všemu byly napnuté jak špagát držící vypuštěného draka uprostřed rozfoukané louky. Nebýt toho, že v první polovině film chvílemi nudil, šel bych k pěti hvězdám. Zároveň si myslím, že milovníci filmu Sedm by tenhle kousek neměli vynechat. Minimálně se mu atmosférou hodně přiblížil a já přitom o něm do nedávna ani nevěděl. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)
  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama