Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Studna" je absolutne a celkom jednoznačne najlepšia časť z televízneho krimi seriálu "Tridsať prípadov majora Zemna". Po búrlivých udalostiach roku 1968 prichádza degradovaný Zeman do malej obce neďaleko Prahy, aby tam objasnil prípad vraždy, sebevraždy, podpaľačstva a rodinnej tragédie. Má to prvky klasického horroru a tajuplnú detektívnu zápletku. Je z toho cítiť tiesnivú atmosféru hitchckockových filmov. "Studna" je české, socialistické "Psycho". **** ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadprůměrné kvality československého filmového kumštu, na všech tvůrčích frontách, dělají z tohoto dílu nezapomenutelný filmový zážitek s atmosférou, kterou mu může závidět 95% novodobých filmových hororů, vše začíná gradovat již zemanovým popisem vyšetřovacího spisu nad studnou, opravdu skvělé. Nicméně vše spláchnuto zhrzeným, ale morálně čestným pomocníkem VB (již toto spojení je dosti absurdní, vzhledem k jeho profesi), kvůli kterému se vlastně vojsko Varšavské smlouvy dalo na pochod "Loni ve vosmašedesátým mi tu vytloukli okna, všude bylo vápnem napsáno, Maštalíř je fízl, pověste ho! Kdo ví, jak by to se mnou dopadlo, kdyby bývali nepřijeli...vždyť v týhle vesnici mě měli všichni rádi". A dodělá to sám Honza. "Je načase začít rozplétat ty loňský nesmysly a tahanice...". Protože Pražské jaro ´68 bylo fuj...moc lidské a svobodné. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neblázněte! Snad nechcete jít dovnitř? Chceme a ty půjdeš s námi! Studna je po všech stránkách kult s nezapomenutelnou atmosférou vygradovanou závěrečnou scénou s neklidným otcem se sekyrou v ruce a stejně tak i scény průzkumu hrobky nebo strašidelného vypáleného domu jsou perfektní, ale přesto, že za tyto aspekty dám plný počet, tak souhlasím s tím, že to zatahovaní událostí roku 1968 do tohoto dílu je trochu nešťastné a zbytečné. Tím spíš, že s případem jako takovým to nemá nic společného. Škoda, jinak po všech stránkách atmosférická bomba a možná opravdu první Český horor i když nakonec s logickým koncem.95% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

:o) na doporučení Valenťáka (není to komouš, takže v klidu) sem si vyhledal tenhle československej skvost a přímo tenhle díl. Prej takový, ty vole, esis neviděl Majora Zemana, tak si pusť tenhle díl, to je pecka :o). A když sou teď ty Vánoce, tak sem do toho šel. A sem spokojenej. Sice teda škatulky: Krimi / Drama / Dobrodružný / Akční, sou teda hodně odvážný tvrzení, ale je to prča. Nikdy sem k tomuhle seroši nepřičuchnul, naši to doma taky nepouštěli, páč u nás patří slovo komunismus mezi ty nejsprostější. Chápu, že doba byla zlá a tenhle Zeman byl blízko lidem. To je další věc, proč k tomuhle seroši mám odpor, že se to jmenuje jako ten náš dutej žabák na prameni :o). Snad se ty vole ten hůlkař nestane znova prezidentem, to už bych asi těžko vydejchal. Poprvý sem to sice nepochopil, ale budiš, ale jestli si ho ten náš supermoderní a vzkétající národ zvolí znova, tak je to v hajzlu. Asi bych i přestal věřit na ježíška :o). Jo, ale to sem trochu odbočil od tohodle seriálu, kterým tímto dávám sbohem. Jeden díl stačil, abych si udělal obrázek a jestli zrovna tenhle byl z těch lepších, tak by byla sledovačka tohodle seriálu jen ztrátou času. To sem se zase rozkecal sakryš :o) ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od epizod Kvadratura ženy a Tatranské pastorále je tento díl prodchnut politikou. Divák několikrát uslyší narážky na to, jak byly události roku 1968 v ČSSR nebezpečné a kontraproduktivní, dokonce je ústy Maštalíře kvitován příchod vojsk Varšavské smlouvy. Na konci dílu se loučíme s kriminalistou Stejskalem, který v minulém díle vzal místo po Zemanovi. Po jeho návratu je pro změnu vyhozen on. Případ Vonoklasy (v seriálu Hájice) je dodnes obestřen nejasnostmi, zda se vše stalo tak, jak bylo vyšetřeno. Jelínek (v seriálu Brůna) byl nadaným fyzikem, který pracoval v Těchoníně. Čistě divácky patří díl k těm lepším, ale na rozdíl od většiny ostatních diváků se nevlezl do mého top tenu. Obdobné díly Bestie, Kvadratura ženy a Tatranské pastorále mám raději než Studnu. Stejně tak mám raději než Studnu i řadu špionážních příběhů. Vrcholem Studny je samozřejmě vyprávění mladého Brůny, kde sledujeme jeho matku a hlavně otce (Kaplanová a Crha byli do těchto rolí vybráni skvěle). Osobně se mi líbí i odlehčený úvod s postavou staré žižkovské báby (Darja Hajská), která se hádá se Zemanem, toho času obvodním příslušníkem SNB. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • S epizodou je spojena často citovaná hláška „toho večera byl otec poněkud neklidný“. Ve skutečnosti ale mladý Brůna (Josef Kubíček / Jiří Zahajský) říká něco úplně jiného: „Jen vím, že byl divně tichý. Zádumčivý, uzavřený do sebe.“ (L_O_U_S)
  • Po vyše 45 rokoch sa v rekonštrukcii celého prípadu objavili podozrenia, že skutočný Stanislav Jelínek, v seriáli mladý Brůna stvárnený hercom Josefom Kubíčekom, si veľkú časť hroznej udalosti vymyslel a stala sa úplne inak ako ju popisoval. Prípad vyšetroval major Strouhal, ktorý ho však uzavrel veľmi rýchlo na nátlak STB, nakoľko Stanislav Jelínek bol špičkový jadrový chemik, ktorý pracoval na tajných vojenských projektoch. K prípadu sa stratil spis a zmizli aj pitevné protokoly, ktoré sa neustále archivujú. Podľa žijúcich ľudí, ktorí sa vyšetrovania zúčastnili, môžu byť tieto údaje v archívoch ruskej tajnej služby, nakoľko Stanislav Jelínek pracoval 3 roky v Moskve. (Raccoon.city)
  • Český divák měl možnost v televizi vidět jen sestříhanou verzi tohoto dílu, která je ochuzena o ty nejdrastičtější scény. Nesestříhaná verze byla prodána pouze do Japonska, kde se jim moc líbila. (raininface)

Reklama

Reklama