Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (881)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za pár perfektních nezapomenutelných dílů (ikdyž ony jsou nezapomenutelné všechny, že.....). Naproti tomu některé jsou vyloženě komunistická sračka k zblíti, přesně podle jejich zaplivané ideologie. Kontroverzní, vhodné jako odstrašující případ, nebo nutno vybrat si pouze některé díly.. No tfuj! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

No jo, je to propaganda. Jak poleno, ale když se nad tím zamyslíte, každý film nebo vůbec jakýkoliv pořad nebo tv projekt je propaganda něčeho. Občas lepšího, občas horšího, ale vždycky propaganda. Za lepší životní prostředí, za svobodu, propaganda školy hrou, za Ameriku jako pravlast svobod, za lidskou přirozenost, za právo dělat si co chci občas dovedené až do absurdity. Každé dílo je pramenem o době svého vzniku. A jako takové ho taky musíme hodnotit. V hodnocení filmů a seriálů nezáleží na tom, jestli komunisti byli ve skutečnosti hodní strejdové nebo zlí zmetci, ale na tom, jestli film posloužil svému prvotnímu účelu, jestli nás pobavil a nebyl dějově hloupý. Účely jsou samozřejmě různé, někde pobavit, někde přinutit zamyslet, někde zrelaxovat a někde posloužit režimu. Tento seriál má samozřejmě hlavně posloužit režimu, ale i tak se tam občas najde pár zajímavých věcí. Ten seriál se mi jako celek nelíbí, ale některé díly jsou podle mě opravdu dobré. A to hlavně ty, kde vyšetřují nějakou vraždu apod. Které nejsou spojené s protikapitalistickými žvásty a politikou (alespoň ne tak okatě, jako jinde). Díly, které považuji za hodně dobré:15, 17, 26, a tyhle za obstojné: 6, 10, 13. Jinak to obvykle nestojí za moc, ale tyhle se mi líbily. Je jedno, jestli si pravdu upravili podle svého, stačí se podívat, jak si dneska kdokoliv upravuje děje filmů podle skutečnosti. Nechci to obhajovat, tuhle dobu jsem skoro nezažil a to co jsem zažil si moc nepamatuju, ale přesto i tady se dají najít díly, které stojí za víc než odpad. Přesto ale víc jak dvě hvězdy nedám, protože na 30 dílů je šest dobrých a bez politiky hodně málo. A ještě něco. Díl Studna jsem viděl při poslední repríze před revolucí, mohlo mi být tak pět, nevím přesně kdy to dávali a pamatuju si to dodnes. Myslím, že ten kousek je opravdu nejlepší. A ještě, jen tak mě napadlo, jestli tenhle seriál Sequens nenatočil proto, aby si dál mohl točit, co chtěl. Chápete, prostě udělat tohle, aby se vlk nažral a koza se dala dál dojit. A poslední věc, vzdávám hold Petru Čepkovi za odmítnutí hrát v tomto seriálu. Musela to být neuvěřitelná odvaha, přestože velmi sebedestrukční. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Sice velmi kontroverzní, ale hlavně velmi průměrný seriál s několika výbornými díly, které na druhé straně vyvažuje řada slabých a některé VELMI SLABÉ. Ale tak už to u těch režimem objednaných seriálů bylo. To, že srdce velí do odpadu, by ale celkový dojem dobře obsazeného a relativně slušně řemeslně udělaného seriálu nemělo přemoci. (I když jak u koho).... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

ČT niekedy pred desiatimi rokmi tento seriál znovu uviedla do svojho programu, samozrejme s ospravedlňujúcou hodinovou diskusiou pre každým dielom, aby mala akési alibi. Toľko ku komentáru Vladimíra Železného. Mne na ňom nevadil ani tak onen propagandistický aspekt, dôležité sú samozrejme prípady. No a tie ma až tak nebavili a hodina a pol na jednu časť kriminálneho seriálu je trochu veľa. To zvládne iba poručík v baloňáku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby se v 45´ nezastavili Rusové u Berlína a pokračovali na Londýn, měli bychom nyní možná i 30 případů Bodieho a Doyla.. Goebbels si v pekle nad tou brilantní formou propagandy mne spokojeně ruce, starej Brůna mu štípe dříví pod kotel a člověk zajímající se spíše o formu než o obsah může leda tak ocenit na svou dobu ucházející filmařinu, při které však chvílemi stejně neví, jestli se má tomu, co vidí smát a nebo brečet. Bič boží nepomáhá a rudí červi se zase rozlezou.. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Ladislav Mrkvička, věrný své povaze bouřliváka, při jednom z přeletů letadlem na exteriéry, pod vlivem alkoholu začal poradcům z řad státní bezpečnosti spílat do fašistů. Druhý den nevěděl nic, protože měl okno. Režisér Sequens, který měl velký politický vliv, mu řekl: „Běž je odprosit a nejraději v kleče, protože tohle vypadá fakt zle.“ A tak se také stalo. Kolega Ráž se snažil jeho průšvih zlehčit v očích příslušníku STB tím, že řekl: „Mrkvička má takovou diagnózu a defacto za to nemůže.“ Mrkvička si o pár let později myslel, že tenhle incident může za to, že ze seriálu zmizel. (sator)
  • Do seriálu sa uvažovalo v štádiu námetov aj natočenie časti o skutočnom sériovom sexuálnom vrahovi Václavovi Mrázekovi, ktorého odsúdili za 7 vrážd, 4 pokusy o vraždu a 14 prípadov pohlavného zneužitia. Okrem toho mal na rováši ďalších 127 trestných činov hodných trestu smrti. Diel sa mal niesť názov Walther 7.65, podľa zbrane, ktorú u skutočného masového vraha našli. (Raccoon.city)
  • Od druhé série se začal objevovat komentář Milana Friedla, ten má překlenout zdánlivé nelogičnosti v čase i místě, na které není prostor v příběhu, a tak je vzájemně pospojovat. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama