Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Časosběr o jednom z našich nejlepších filmových režisérů. Helena Třeštíková sice jen sestříhala již známé dokumenty a televizní či filmové záběry, ale i tak je to povedený souhrn. Forman se neomrzí, potěší Havel, spolužák z poděbradského gymnázia, zavoní svoboda, ústřední Formanovské téma... Poklona, Mistře! ()

nascendi

všechny recenze uživatele

S dokumentom o Milošovi Formanovi som bol veľmi spokojný. Nie je nudný, ale tiež neobsahuje nič bombastické. Plynie si takým príjemným tempom a dokumentuje život a tvorbu tohto najväčšieho českého filmového režiséra. Páčila sa mi snaha tvorcov nájsť leitmotív, ktorý Formana hnal dopredu. Rovnako zaujímavé bolo aj odhaľovanie momentov, kedy sa zo zdanlivého konca dovtedajšieho života a tvorby dokázal vymaniť. Dokument ani zďaleka nie je komplexný a úplný, ale vôbec mi to neprekážalo, aby som si ho užil. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Velice povedený střihový koprodukční dokument bilancující život a tvorbu Miloše Formana. Působivě sestříhaný (víceméně chronologicky) soubor ukázek ze stěžejních filmů, velice zajímavá vyprávění Miloše Formana odhalující jeho motivy i názory na život i jeho kariéru a filmovou tvorbu, zajímavé komentáře interpretované Petrem Formanem. Vůbec by mi nevadilo, kdyby to bylo ještě delší a obsažnější, uteklo to jak voda, jen ty titulky na (většinou) světlém pozadí nebyly zrovna to správné ořechové. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Pro někoho, kdo neví o Formanovi vůbec nic, může být tento film dobrým úvodem k životu a dílu, ale z širšího hlediska (tj. bez nějakého obecného přínosu, objevnosti atd.) je to neúspěch a zklamání. Paní Třeštíková se spokojila s pouhou rekapitulací bez nějaké hlubší reflexe nebo snahy říct něco ještě nevyřčeného (k čemuž lákal slibný název s konfliktní předložkou "versus", který se ale ukázal být jen pouhou neobsažnou referencí na mnohem zajímavější dokument Chytilová vs. Forman). Výsledkem je tedy pouhý sestřih známých záběrů; výsledkem je kompilace, v níž mluví jen Forman (ať už sám nebo prostřednictvím textu čteného jeho synem, což je navíc paradoxní vzhledem k úvodní poznámce, že se Forman nerad soustředí sám na sebe) a na jejímž vzniku mají největší podíl již zmíněná Chytilová, Vojtěch Jasný a další primární autoři, bez nichž by Třeštíková neměla co stříhat. Paní Třeštíkové se sice podařilo vytvořit poměrně ucelený kompilát, který drží tvar a sám o sobě dal jistě hodně práce, ale nejsem si vůbec jistý, jestli takto vynaložené úsilí stálo za to. A vlastně i ti, kdo o Formanovi neví vůbec nic, budou tímto filmem ochuzeni, či dokonce oklamáni, protože Formanův život se zde omezuje rokem 1996: I když některé filmy byly doslova odbyty alespoň kratičkou zmínkou (Ragtime), Muž na Měsíci a Goyovy přízraky byly vynechány úplně (a stejně byla ignorována Dobře placená procházka). Tím se vlastně jen zvýraznila bezradnost závislosti na práci předchozích dokumentaristů a odsoudilo tento dokument k bezvýznamnosti. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Je pravdou že dokument nepřináší nic moc nového, název výsledku moc neodpovídá a o takovém Muži na měsíci nepadne ani zmínka. Ale neva, vůbec neva. Já už vím že Třestíková má takové pasivnější dokumenty. A tohle bylo náhodou pěkné shrnutí Formanovy kariéry, doplněné fajnovými ukázkami a vyprávěním samotného Formana z různých rozhovorů. Nějak přelomové ale velmi příjemné. A o Formanovi je vážně potřeba pořád psát, mluvit a natáčet. Takže děkuji. Dost jsem si to užil. Můžu říct, že jsem strávil sobotu s Formanem a to se počítá (:D.)  Pak běželo Lásky jedné plavovlásky, ale televizní troják Stardance-dokument-Lásky jsem už nějak nedal. Ještě se ze mě nestal z té velké lásky chuligán. Šlo se spát (nebo psát?) do prodloužené noci. ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama