Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (243)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dánové mají očividně zajímavé tvůrce a já mám také pocit, že "Twin Peaks" otevřelo cestu zajímavým seriálům. "Království" je jedním z těch divnějších, ale díky tomu, jakou má atmosféru a jak jsou zde šílené postavy, to prostě má něco do sebe. Některé scény nezapomenete, mezi nimi i úvodní znělku nebo finální porod. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

IMHO nejlepší "doktorský" seriál (jděte se bodnout s Housem, Pohotovosti, Chicago Hope a nevím, čím ještě) a kdyby neexistoval mistr Lynch a jeho majstrštyk Městečko Twin Peaks, tak i nejatmosféričtější seriál vůbec - což je zajímavé, jelikož Riget i TP mohou v různých segmentech asociovat soap opery, dle mnohých nejpokleslejší seriálový žánr, i když je pravda že jsou tyto prvky v obou zmíněných dílech parodické. Dá se říct, že se nemohu dočkat druhé série, opravdu se těším až popáté navštívím Dánskou Královskou nemocnicí a opět uzřím záchvěv spiritualismu a okultismu či na znovusetkání se s nejbizarnějšími doktory (ten Stig Helmer je polobůh!, takový cynik se jen tak nevidí), jenž kdy brázdili po naších obrazovkách, nelze se tedy divit, že jsem opět musel reformovat mou seriálovou desítku. 95% EDIT 12.11.2012 Druhá série je snad ještě lepší než první, tady prostě nemohu jinak než že celé hodnocení zaokrouhlím na úžasných 100 procent, Riget opravdu nelze nedoporučit, škoda jen, že nemohla vzniknout třetí sezona. To je skoro stejná škoda jako nevzniknutí třetí řady Twin Peaks. 100% Oblíbené postavy: Stig Helmer, přerostlé mimino - bratříček, dvojice umývačů nádobí, Lars von Trier a jeho konečné rekapitulující monology ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kráľovstvo pre mňa predstavuje vrchol televíznej tvorby. Jednak ako dôkaz že aj seriál môže využívať tie prvky filmovej reči, ktoré sú skôr typické pre film - dokonca pre umelecký film a tiež ako dôkaz toho, že keď sú postavy dobre napísané s atmosférou, ktorá by sa dala krájať, uveríme všetkému. Alebo minimálne chcem všetkému uveriť. Lars Von Trier opäť dokázal aký je všestranný a hlavne talentovaný tvorca. Seriál ma niekoľko humorných vsuviek, sympatické postavy na čele s exorcistkou Drusse a tiež kvantum strašidelných momentov, ktoré dostávajú až mytologický rozmer. Takto nejako si predstavujem hororový seriál. Krásne stupňovanie príbehu - aj vďaka dvojici umývačov riadu, ktorý prorocky rozprávajú o udalostiach, ktoré sa ešte majú stať. Nech by sme sa pozreli na príbeh s akejkoľvek strany je to niečo čo je od základov premyslené a čo má vyvodiť presne ten pocit, ktorý Trier chce aby sme pri sledovaní mali. A nech sú diely akokoľvek nepríjemné a strašidelné, vždy využíva scudzovací efekt, kedy na konci rozpráva divákom čo videli a na čo sa môžu tešiť. Povzbudzuje ich k sledovaniu ďalších častí. Po všetkých stránkach vyspelé, zábavné a premyslené dielo. Prvá séria - 100% ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Něco takového může mít na svědomí jen Lars von Trier. Žánry, jakými jsou drama, horor, mysteriózní a komedie, jde velmi těžko smíchat tak, aby dávaly smysl. V tomto případě se to povedlo ještě lépe, než bylo možné. Vzniklo děsivé dílo, které se místy prezentuje jako parodie na sebe sama. Nevíte jestli se smát, bát nebo jen tupě zírat s otevřenou pusou. Co takhle jako místo dění zvolit nemocnici? Nemocnice je nechutným místem sama o sobě, tak proč jí nedodat další temnou stránku v podobě děsivé minulosti, které se promítá do přítomnosti? A to nejlepší na tom je, že nejděsivější jsou celou dobu vlastně lidi. Charaktery jsou spíše bezcharakterní a propletenost jejich osudů je až kouzelná. Na širokém poli stupidních seriálů, které vůbec nevyvíjí, ale spíš jsou loutkou, která jde s dobou, jde o naprosto skvělý počin, který je srovnatelný jedině s Lynchovo Twin Peaks - je to nevšední podívaná silně tažená rukou zkušeného scénáristy a režiséra, který to nemá v hlavně v pořádku a umí to využít ve svůj prospěch. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lars von Trier drží diváka pevně ve svých ďábelských rukách a doprovází ho svým světem. Nahlédněte do jeho světa. Divák se dokáže během sledování KRÁLOVSTVÍ dotknou všech Trierovských vizí ve všech obrazech, bude v kontaktu děsivých zvuků (pláč dítěte), napětí, šílenství, zlu, strachu a v panice. V obsahovém záměru a démonických postav. KRÁLOVSTVÍ má perfektně vybudovanou atmosféru! Lars von Trier vyzařuje démony, které má v sobě děsivou formou na filmové plátno. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Věže, které doktor Helmer (Ernst-Hugo Järegård) pozoruje dalekohledem ze střechy nemocnice, patří ke švédské jaderné elektrárně v Barsebäcku. V roce 2005 byla natrvalo odstavena z provozu. (skudiblik)
  • Herci, kteří se v seriálu objevili jako umývači nádobí, nedokázali své dialogy řádně vyslovovat, a tak museli být předabováni. (HellFire)
  • Jméno postavy, Stig Helmer, je převzato od postavy Stig-Helmer Olsson ze švédské komediální filmové série Sällskapsresan od Lasse Áberga, která byla svého času považována za symbol švédské tuposti a přísnosti. (TomikZlesa)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama