Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (635)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Když tak koukám na hodnocení a komentáře kolem, tak jsem zřejmě sledoval jiný film. No nic, někdy to holt asi nesedne. Atmosféře jak z klasických noir filmů nelze vytknout ani ň, to samé v bleděmodrém můžu napsat o Nicholsonovy, Polanskiho režii, podmanivé Goldsmithově hudbě a bylo by toho mnohem více co bych vychválil, ale já se přesto druhou polovinu filmu slušně nudil a nevím co je příčinou. Předvídatelný děj? Ze začátku slušně vykonstruovaná zápletka, která mě ale po čase přestala bavit? Opravdu nevím. 70% a basta fidly. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já jsem si říkala, že to je příliš dobré na to, aby jim to vydrželo až do konce. Z dokonalého horečnatého snu jsem se probudila ve chvíli, kdy si to všichni začali slovně vysvětlovat... a bylo to hořké probuzení. Chápu, že chtěl svůj tragický konec, a proti tomu nic nemám, jenom ten způsob, jakým k němu postavy doklopýtají, je oproti předchozímu plynulému mučeníčku prostě neobratný a neuspokojivý. Alespoň čtyřicet procent mého potlesku patří pouze Jerrymu Goldsmithovi. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Mohu říct jedině toto: vskutku pozoruhodný noirový kastrát - sledovat dvě hodiny Jacka Nicholsona jak repetitivně štráduje mezi body A a B s frenuloplastikou na xichtě a vyšetřuje záhadu mrtvého bazénu, akorát bez Ryana Reynoldse, není moje oblíbená parketa - sterilní atmosféru a toporný výkony herců nevyjímaje.... Nejlepší scénář všech dob? Spíš typicky patologicky mysoginní vernisáž perverzáků z éry 'nového Hollywoodu'.... VERDIKT: za vším hledej incest! 👉👌 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda. Srovnání s L. A. přísně tajné je zcela na místě. Jednak se film opět odehrává v L. A. , ale na rozdíl od svého mladšího bráchy se tenhle film odehrává ve válečných čtařicátých letech. A já si opravdu zase chrochtal blahem nad tou starou Amerikou. Jak já to jen miluju! Sakra jak tohle mohli natočit v době disco? Jako by jste na těch ulicích čtyřicátých let byli. Opět tu jde o velké čachry, ale proti L. A Přísně tajné je tohle výrazně komornější. Prakticky sledujeme vyšetřování soukromého očka Gittese (Jack Nicholson), který se nevědomky zamotá do dost velké šlamastiky kolem vodního zdroje tohoto pouštního města. Aškoliv má film 125 minut, nebudete se nudit ani minutu. Režie skvělá, prostě Polanski. Zatímco hodně filmů ze sedmdesátek často i kvůli svému outfitu už pomalu vyčpívá (pakliže si v tom někdo jako já nelibuje), tohle je nesmrtelná záležitost. Dávám za 5 stehů na nos! * * * * * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jé to jsem zase jednou naštvanej sám na sebe, dokonalá učebnice scénáristiky a mě to prostě ne a ne chytnout. Na papíře to vypadalo o dost lépe. Atmosféra mě zkrátka nepohltila, příběh nezaujal a nebýt toho, že jsem si při sledování cvičil postřeh a bavil se sledováním toho, jak pan Polanski převádí slova v obrázky tak jdu asi ještě níž. Smutné - já vím. Třeba se na to za pár let budu dívat jinak, do té doby - 60%. ()

Galerie (150)

Zajímavosti (50)

  • Samotné natáčení se zvrhlo v nekonečnou sérii vzteklých výbuchů. Roman Polanski předváděl ďábelské puntičkářství a sám se do role Jakea Gittese projektoval natolik, že se členové štábu záhy mezi sebou začali sázet, kdy režisér začne nutit Jacka Nicholsona mluvit s polským přízvukem. (Siriuss)
  • Původní scénář měl přes 300 stran. (Kulmon)
  • Robert Towne napsal scénář Čínské čtvrti speciálně pro svého přítele Jacka Nicholsona (J.J. Gittes) a získal pro film jediného Oscara v roce, v němž cenám Akademie dominoval Kmotr II (1974). (Petrus1)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama