Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Knihu som nikdy nečítal, takže neviem do akej miery je jej toto spracovanie verné, ale mňa baví najviac. Oproti obidvom filmovým verziám tu od prvej sekundy naplno fungujú všetky postavy. Rozhodne to nie sú také chladne pojaté figúrky na zložitej šachovnici. Všetky tie politické pikle v pozadí sú tiež kvalitne prepracované, dobre gradujú a nakoniec všetko do seba perfektne zapadne. Celému seriálu dominuje ústredné duo matky a syna, ktorí zo začiatku z núdze využívajú Fremenské legendy o vyvolenom, ale postupne sa tými legendami stávajú. No a ten Džihádistický motív kladných postáv je pekne kontroverzný a zábavný zároveň. Na druhej Harkonenovci sú dokonale slizkí a medzi Fremenmi poteší kopa českých hercov. Čo sa týka kulís, tak s nimi som tiež spokojný. Podľa mňa tu sú lepšie znázornený bežní obyvatelia Arrakisu ako v novej filmovej verzii, kde všetky tie veľkolepé kulisy pôsobili ľudoprázdne. Poteší aj R-kový rating, takže akcia je krvavá a a pekné ženy sa tu neraz obnažia. Mínusom je len triková stránka nad ktorou je dnes už potrebné do veľkej miery privrieť oči. Mne zásadne nevadí, ale keby do toho niekto vrazil prachy a znova to poriadne prerenderoval, tak by to bolo super. A možno by mohli rovno natočiť z prostredia Duny veľkolepý seriál. Námetov je tam dosť. Celkovo je to ale skvelá miniséria, ktorá po dejovej stránke strčí do vrecka všetky tie drahé ale mizerne napísane súčasné sci-fi seriály. Z CZ dabingov mi pripadá najlepší VHS dabing. 7/10. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád Lynchovu starší verzi, takže pro mě bylo potěšením vidět variaci na ní. Není myslím o mnoho horší, i když se nejspíš Lynchovou verzí v mnohém inspirovala. Nebudu srovnávat s knižní předlohou, která mě nikdy nebavila (málo hard sci-fi, příliš románových šablon a keců). Nebudu ani srovnávat s Lynchem, protože ten je svéráz a unikát. Nebudu se posmívat jistě úsměvným trikům, protože se mi líbily mnohem víc, než moderní CGI a taky proto, že jejich úsměvnost považuju za záměr. Nebudu se znechuceně ošklíbat nad romantizováním a idealizováním pouštní arabské civilizace (okaté paralely jsou snad zřejmé), protože v době psaní knih zkrátka připadal primitivní islám/islámský svět mnohým západním lidem děsně sexy. A naopak oceňuju, že z mého pohledu tahle béčková televizní minisérie hravě strčí do kapsy jakýkoliv díl velkofilmových infantilních Star Wars a že mě vcelku uspokojila i česká herecká účast, které vévodili doktor Dobrý s konkubínou Kodetovou. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to trikově strašné zpracování, místy opravdu hrozné na dnešní dobu, a nemyslím proto, že jsou zde použity i klasické triky, ale proto, že jsou provedeny prostě špatně. Jenže pořád je to "Duna" a její příběh je zachycen poměrně věrně. Problém je v tom, že to nemá žádný přesah, který má kniha, ale je zde prostě jen vyprávěn nějaký ten příběh. Přítomnost českých herců je fajn, nejvíc mě samozřejmě uchvátila Barbora Kodetová, a to i proto, že postavu Chani jsem si zamiloval už v knize. Slabé, ale stejně se mi to líbilo víc než Lynchovo pojetí, i když i to má své silné stránky. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Lynchovo naturalističtější podání (dále užívám zkratku LV) Herbertova fantaskního světa mně bylo na rozdíl od většiny zdejších uživatelů bližší... Ohledně literární Duny jsem za neználka, a tak jsem se své kulturní barbarství snažil napravit jejími filmovými zpracováními. Harrisonova TV verze, která disponuje mnohem delší stopáží a náležitě ji využívá jak k rozvedení hlavní dějové linky, tak i motivů vedlejších, na které se v LV nedostalo, byla pro mne i přes tuto nezanedbatelnou výhodu mírným zklamáním. V prvním dílu TV série jsem si musel hodně dlouho zvykat na Aleca Newmana, představitele Paula Atreida, který herecky zrovna dvakrát neexceluje a zpočátku se jeho postava jeví jako neuvěřitelně nesympatický floutek, který by si zasloužil dostat na holou (zde možná tvůrcům křivdím, neboť je možné, že se zde inspirovali románovou předlohou, ale v LV byl Paul Atreid již od prvních okamžiků mnohem zajímavější a charismatičtější postavou). V průběhu zbylých dvou dílů sice nastane zlepšení, avšak Kyleu MacLachlanovi z LV tak jako tak nesahá ani po kotníky. S představitelkou Chani, Bárou Kodetovou, jsem byl spokojen mnohem více, zejména mé oční receptory, poněvadž byl na Báru stejně krásný pohled, jako na Sean Young v LV :-) Velké zklamání pro mě představoval nevýrazný hudební doprovod Graema Revella, který nemůže omlouvat ani fakt, že se jedná o TV film, a ne plnohodnotné celovečerní zpracování, neboť k „Dětem Duny", taktéž TV projektu, složil Brian Tyler famózní hudbu, která může oněm hollywoodským velkofilmům směle konkurovat. Nemám ve zvyku psát takto obsáhlé komentáře. Důvod, proč jsem tak nyní učinil, je zřejmý - Duna je natolik zajímavou látkou, že si jej zkrátka zaslouží :-) P.S. Komentář je převážně zaplněn kritikou, avšak jedná se o zajímavý snímek, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Pouze to zkrátka jeden chlapík jménem David Lynch o 16 let dříve zvládl dle mého názoru o něco lépe :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, místama nudné, místama trikově zcela nezvládnuté, ale víte, v tomhle případě mi to vůbec nevadí. Vzhledem k faktu, že celý film vznikal na Barrandově a že všechny scény z pouště vznikaly v jedné místnosti, mé ta triková nedokonalost svůj půvab. Často vidíte, jak herci předstírají chůzi po poušti a bezprostředně za nimi vidíte pověšené plátno s namalovanými dunami atd. Takových momentů je tam spousta a už jenom vychytávat tyhle nedokonalosti je velmi zábavné. Navzdory tomu jsem byl vtažen do příběhu, protože Duna sama o sobě je parádní román a tahle verze se jí dost věrně drží. Herecky to bylo často dost toporné, ale potěší hojná účast našich herců, z nichž Karel Dobrý má nečekaně velký prostor. Párádní jsou ovšem kostýmy pana Pištěka, což se ovšem dalo čekat. Ale jak už jsem řekl, nejzábavnější na celém filmu jsou ty roztomile nedokonalé triky z dílny našich trikových specialistů.___ PS: Po diváckém repete po dlouhých letech a přečtení knihy musím jenom konstatovat, že asi takhle nějak - pietně k předloze - měla vypadat Lynchova verze. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)
  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama