Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Murder of Roger Ackroyd (více)

Obsahy(1)

Víc jak třicet let strávil Poirot honbou za zločinci všeho druhu. Kolik vražd za svůj život viděl, s kolika nepravostmi se utkal, to by asi těžko někdo spočítal. Jenomže to vše je teď minulost. Teď žije už rok v malém, vlídném městečku King´s Abbott, kam utekl před podlostí a ruchem města, má svou zahradu, květiny, svůj klid, je mu dobře. Nebo že by ne? Možná mu ten jeho minulý rušný život přece jen maličko schází, i když by to pochopitelně nepřiznal ani sám sobě. Brzy se má ovšem přesvědčit, že i zdánlivě tak poklidná hladina venkovského života pod sebou skrývá netušené, tajné proudy, že i tady bují vášně, lásky a nenávisti, které mohou vyústit ve zločin největší – ve vraždu. Poirot by se mohl zase chvíli cítit jako ryba ve vodě. A možná by se tak i cítil, kdyby jej netrápilo vědomí, že tentokrát neudělal vše, co mohl. Že prostě a obyčejně lidsky selhal. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„A teď už toho mám dost! Už mě nebudeš ničit! Já tě snad zabiju...!" Tímto provoláním vražedným počata jest další episoda slavného detektiva, toho času na penzi. A letící tykev pruhovaná rozpleskne se u nohou návštěvníka právě přišedšího. „Člověk si myslí, že uteče před podlostí města, když se přestěhuje na venkov. Zelená pole, zpěv ptáků, usmívající se přátelské obličeje... Ta zelená pole jsou tajnými hroby obětí těch nejzáludnějších vražd. Ptáci zpívají jen chvíli, než je nějaký idiot ve tvídovém obleku zastřelí. A všechny ty usmívající se přátelské obličeje, co asi skrývají?...“ A to ještě nenavštívil Midsomer, kdež se už všici navzájem povraždili... ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znovu díl, který trochu vybočuje ze stereotypu tím, že je částečně vyprávěn z budoucnosti, Poirot už je vlastně v důchodě a na konci se dočkáme krátké honičky (česká verze k tomu přidává ještě jiný, ne příliš pokažený, dabing). Zápletka je to kvalitní, hezky podaná a má patřičnou atmosféru. Není to top, ale určitě patří mezi ty lepší. ... Dopis, deníček, prášky, starodávná dýka, srážka autem, továrna, pistole. ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpočinek, na kterém Poirot svádí boj se zahradou místo se zločinci, je nenadále přerušen. Ano, i na venkově, kde se na vás lidé usmívají a kde zpívají ptáci, se dějí vraždy. Tato je obzvláště temná, ale ne zase tak zamotaná, jak by se na první pohled mohlo zdát (postav není zase až tolik). Narativní kostra je postavená na deníku vraha, který Poirot čte a s tím se prolínají scény, které děj ukazují v reálném čase. Všechno je perfektní. 2 mladé herečky anglickým způsobem pohledné, komorník dostatečně podezřele úslužný, exteriéry i interiéry vynikající, dokonce se dočkáme i akční scény, atmosféra by se místy dala krájet, et cetera. Zamrzí snad jen vratký motiv vraha, naopak potěší velká porce přítomnosti Jappa a celkově jakési "rozlučkové" provedení. Závěrečná scéna odchodu z banky (vězení, soudu?) je dokonalá a od Sucheta dokonale zahraná. Je v kontrastu s banálními slovy, které zaznívají jako podkres. Jestli se takto chtěla ACH rozloučit s Poirotem, tak je asi moc dobře, že se k němu vrátila a psala dál, protože uzavření TV série v díle Opona je rozhodně mnohem hlubší a osudovější. Summa summarum nadprůměrný díl. PS: Kostkův dabing je nezvyk, ale není špatný. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot odchází do penze na vesnici, ovšem ani tam nemá klid. V jeho blízkém okolí se stala vražda a Poirot se do toho zapletl, neboť byl přítelem oběti. Opět klasický detektivní snímek, ale přeci jen trošku živější, dokonce na závěr se dočkáme i trochu akční scény a pěkného kaskadérského pádu. Trochu oživení tato série s Davidem Suchetem už potřebovala. Tento díl není znovu předabován, a tak Poirota mluví Petr Kostka místo tradičního Jaromíra Meduny a inspektora Jappa Stanislav Fišer. Starý dabing je poté, co všechny předešlé díly byly předabovány, opravdový nezvyk a postoj ČT k tomuto filmu opravdu nechápu. Pan Meduna k Poirotovi sedí báječně a s panem Kostkou bohužel Poirot ztrácí svou osobitost. ()

July 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh doznal ve filmu mnoha změn. Jde o výbornou detektivku jako obvykle (ovšem divák se sotva stačí pořádně rozkoukat v postavách, jako obvykle) - ovšem kniha má v tomhle případě jeden trumf navíc. Mělo by existovat něco jako zákaz vyzrazovat zápletku detektivek - v magazínu Dnes totiž v programu psali o Agathě Christie a o tom, že ji z anglického spolku detektivkářů vyloučili právě kvůli téhle knize (a kvůli čemu konkrétně). Redaktor, který to napsal, by se přede mnou neměl ukazovat, jinak by policie mohla mít práci navíc... No, ale skoro všechno špatné je k něčemu dobré - nebýt toho vyzrazení, možná bych se vůbec nerozhodla si knížku přečíst... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama