Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (193)

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se podle ukázek v TV těšil, vyloženě jsem si na to udělal čas a ulehl k TV. Ale... K čemu výpravnost, kreativní masky a kostýmy, k čemu smaragdově zelená tráva a lesní romantické výjevy, ach, když lesní tvorové působí jen jako statické figuríny za výlohou (občas se proběhnou) a nenapíše jim scénáristka žádný větší prostor, žádnou vlastnost či projev, takže to celé vyzní jen jako reklama na Rajec? Střih naprosto křečovitý a bolestný. Výkony Slováků nemohu nazvat hereckými, snad jen ta Zuzana B. a Pavel K. se snažili. Myšleno to bylo dobře, ale provedeno je to velmi povrchně. Celý les je ohrožen, protože jednomu ňoumovi upadlo zrcadlo a jedna holka neumí napsat tátovi sama od sebe a sovu doručovatelku si do okénka ve věži nalákat telepatií. Jááj. Rádoby. Rádoby. Celé to dorazí nefungující dabing a i to vykradení Hobitína si mohli odpustit. PS: ten polonahý mlynář byl fajn a osvěžující - ale jen z dálky. Z blízka bylo všem hned jasné, že takovýhle chcípáček by pytel mouky neunesl ani 200 metrů, natož jich desítky-stovky tahat každý každičký den. Dokoukáno do konce. ()

popelka595 

všechny recenze uživatele

Mně to zase tak strašný nepřišlo :)). Jako jasně, není to pohádka, kterou bych chtěla vidět víckrát jak jednou a některé herecké výkony jsou fakt tragické. Na druhou stranu ale opravdu oceňuji myšlenku "živé přírody", která je mi hodně blízká. K tomu krásné prostředí Slovenských tater a nakonec té hodiny a půl ani tak nelituji :) ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Čarovný Kamienok" mi na tieto Vianoce akosi vysoko neučaroval. Nemôžem povedať, že by väčšina rozprávok posledných rokov na mňa urobila nejaký extra dojem, no akosi chcem veriť, že raz taká opäť príde. Nebolo by to super? Takto budeme mať každý rok novú modernú rozprávku, ktorá sa bude snažiť priblížiť tomu, čo do československej kinematografie priniesli 70-te a 80-te roky. Bojím sa, že to nepríde. Možno sa mýlim a nájdem rozprávku, ktorá by bola prelomová, no v súčasnosti ju nemám. Ale okey. Aké sú pozitíva filmu? Všetky scénky, ktoré spolu zdieľajú Zuzana Bydžovská a Ady Hajdu sú podľa mňa vynikajúce. Ich dialógy ma bavia, pôsobia ako reálni manželia spolu so všetkým krásnym a aj všetkým tým nie úplne pekným. Okrem toho ich charaktery tomu ešte pridávajú. Takže obaja sú podľa mňa super. Je fajn, že Pavel Kříž je v pozitívnej role a musím povedať, že titulna skladba od Veroniky Rabada "V Tichu" je podľa mňa vynikajúca. Okrem je tu ešte pár vtipných momentiek, ktoré spôsobí kamienok samotný. Najmä scénka s pravdou. Nebudem prezrádzať. No potom sú tu trošku mínusy. V prvom rade je podľa mňa kamienok vo filme využitý dosť málo. A zaslúžil by si viac priestoru. Koniec-koncov, volá sa to "Čarovný Kamienok". Zloduch filmu ma nebaví. Je to skoro až stereotyp. Jeho sestra je celkom okey a romanca je tiež okey. No ešte je tu jeden fakt. Povedzte mi, kto je reálne hlavným hrdinom filmu. Alebo hlavnými hrdinami. Myslím si, že je to veľmi nejasné. Pôsobí to ako keby to boli Bydžovská s Hajdum, ktorí sú však veľmi v úzadí. Je to teda mlynár Martin a nemá princezná? Dokopy ich spolu skoro vôbec nevidíme. Len sa nám občas pripomenie, že sú vo filme. Je to ťažké určiť. Máme jasného zloducha, no hrdinu nie. Nebudem sa brániť si to niekedy pozrieť znovu, no nemá to na mňa ten efekt, v ktorý som dúfal. Ale na jedno pozretie v pohode. A nuda to nebola. Má to dosť humoru na to, aby ma to udržalo pri obrazovke. Hodnotenie: C ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Co to je za posranou módu, strkat poslední dobou do pohádek kladné postavy svázané s roubíkem v hubě? Duch nad zlato, Kouzelník Žito, Princezna a písař, Princezna a půl království a teď tohle? To má být pohádkově poetické? Ale od začátku. Vizuál vypadal pěkně, krásná příroda, vykradený Hobitín taky vypadal hezky, oživlý strom dokonce úchvatně. A... to je dámy a pánové všechno. Jak už tu bylo několikrát zmíněno - lesní bytosti tu byly úplně zbytečně, jen na oko, stejně jako němá dívka (proč je němá?) stejně jako čarovný kamínek, o kterém by to mělo být, ale nebylo. Dabing příšerný, obzvlášť ten přiteplený dospělý hlas za toho skřítka. Co však tuhle blbinu posílá do odpadu, je to, že z jednoho blba (slovy JEDNOHO), co chce vykácet les, jsou posraní všichni vesničané a ze kterým nezmůžou nic ani lesní vládcové, ti velcí lesní vládcové, kteří umí ÚPLNÉ HOVNO! Žádný respekt, žádná kouzla, jen naprosté nuly, které jsou tam jen proto, aby tam byly. Hlavní hrdina posránek se nechá svázat, chtějí ho oběsit na stromě - oh jak pohádkově poetické - a zatímco Petr Máchal vymlátil půlku regimentu, tak tenhle pičusek jen čumí a ani ten hadr neumí z huby vyplivnout. Hlavní záporák neuteče z lesa pobodaný včelami, ani zastrašený nějakými bytostmi, ani hnaný vesničany s vidlemi, ani mu hlavní hrdina nenabančí. Celé to, dámy a pánové, vyřeší až fotřík, co přijede na úkor bonznutí, dokonce i toho posránka musí rozvázat ženská. To co je za zkurveninu? Co si z toho mají děcka odnést? Když jediný nadřazený člověk dupne, že mají všichni držet hubu a krok? Žádný trest? Nic? Prázdno jak v makovicích těch dvou slepic, co to celé sesmolily? Hnus! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na pohádku jsem se těšila zejména kvůli ohlasům tvůrců, kteří se dojímali nad krásou lokací, kde natáčeli. Rožnov, okolí Kľaku, Kvačiamská dolina, okolí Lubochne, také jsem viděla píseň od Rabady, v níž jsou ukázky na tuto vánoční záležitost. Těší mě, že výsledek předčil má očekávání. Pohádkový příběh plný kouzel, nadpřirozených bytostí, vládců lesů, dále jsou zde lidé dobří, lidé zlí, závist, chamtivost, spravedlnost, jedna sázka, jedna láska a krásné lesy plné zvěře... Moc pěkné! Pohádka vhodná pro nejmenší i pro jejich rodiče. Chválím obsazení, kostýmy, hudbu i poselství. Laskavé, jemné, vkusné, nevříská se tam, nekráká tam Žilková a to dokážu ocenit. Viděno v původním znění, český dabing je naprosto otřesný a pohádka ním hodně ztratila. Nedivím se, že se českému publiku nelíbila, já to taky zhnuseně vypla. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rožnově pod Radhoštěm, Kvačianské dolině a v lesích v okolí Lubochně. (Duoscop)
  • Ve scéně, kde komorník Vendelín (Jakub Rybárik) popisuje stromy v lese latinskými názvy, jmenuje je v pořadí: Pinus sylvestris (borovice lesní), Picea abies (smrk ztepilý) a Taxus bacata (tis červený). Stále však ukazuje na smrky, které v onom lese tvoří monokulturu. O několik scén později při kácení smrku opět jmenuje Pinus sylvestris. (Thanoris)

Reklama

Reklama