Reklama

Reklama

Tichý společník

Trailer

Obsahy(1)

Lenka se vrací z Prahy do své rodné vesnice kdesi na Slovácku. Život i čas tady plynou trochu jinak a Lenka si po rozvodu potřebuje oddychnout a dobít baterky. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc právě došlo místo. Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné! Božský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Každý k tomu má co říct a takhle živo tu dlouho nebylo. A Lenčino cvičení tai-chi na zahradě taky působí hodně nepatřičně. Co nakonec čeká příštího nebožtíka? A hlavně – kdy a kdo to bude? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Venkovská tragikomedie s osobitými postavami i výpovědní hodnotou. Na druhou stranu Pavel Göbl nenabízí kvality, jaké měli naši vrcholní režiséři jako Kachyňa či Menzel, kteří vlastně točili podobné snímky, a v tomto případě mu bohužel chybí jejich kouzlo a poetika. I tak podle mě nabízí slušných 60 %. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je neskutecny prusvih. Proc takovi herci jako Issova, Polivka, Maly hraji ve spatnem filmu, ktery je prospikovan natursciky, kteri to strasne neumi. To ma bejt umeni, nebo neco neobvykleho? Vzdyt se na to neda koukat. Po hodine vlastne nevite, o co jde. Cekate na nejaky dej, neco zajimaveho, pritom kazda dalsi scena je zase spatna. Kdo to napsal? A proc se nekdo rozhodl to natocit? Skoda 90ti minut. Nekoukat. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem někde k tomuto kousku našel doposavaď nějaké kloudné vyjádření, tak alespoň na Moviezone. Kde jsem si mimo jiné přečetl, že Pavel Göbl,řekl ,není to komedie, není to tragédie, není to tragikomedie. Je to prostě moje,“ Aha, tak díky tomu, už je mi to celý jasnější. Tichý společník opravdu  působí dojmem nadšeneckého autorského kousku  dělaného především s osobitým vkusem, punkovým přístupem, ale i láskou pro slovácké prostředí a až pak pro diváka....jestli teda vůbec.   No, musím říct, že celá ta krajina byla alespoň zachycena  opravdu pěknou poetickou kamerou. Ale tím pro mě pozitiva bohužel tak nějak končí. Obsahově  mě to bohužel  absolutně  neoslovilo. Pokud si to pan Göbl opravdu natočil pro sebe, případně pro okruh spřízněných diváků, pak je to asi jeho věc a pokud si to někdo dokáže užít, tak mu skoro závidím. Mě série série neatraktivních a vzájemně na sebe  hodně volně poskladaných výjevů ze Slováckého maloměsta ale vůbec nechytla a místy pro mě byla až nesledovatelná. Chybí jednotná línie, nemá to spad  a všechny pokusy o rozjetí nadějných zápletek (především nová metoda pohřbívání vrtáním) postupně tak opadávaly, že jsem o sledování postupně ztratil zájem. Takže i když byla závěrečná půlhodinka už v něčem lepší a snad se pokusila i o nějaké emoce, upřímně už to přišlo moc pozdě, aby mi to nebylo jedno. Devízou by alespoň mohla být autentičnost, kterou ale kazí Ondřej Malý, který mi do karikatury vesnického lidového pobudy vůbec neseděl. Spřízněné diváky si to snad najde, ale za mě  jen jedna velká   nuda. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film, ale něčím mě oslovil. Děj i postavy mi přišly celkem zajímavé, díky jejich vztahům, dialogům a hlavně hudbě má film moc krásnou atmosféru. Prezentace je fajn, film vypadá slušně, na můj vkus tam ale bylo trochu moc zvukových efektů, které většinou nebyly dobře zakomponované do prostředí. Herecké výkony zkušených herců byly dobré, ale ostatním to moc nešlo. 5/10 ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie / 4 * a 68 % /, plná vtipných hlášek : "A s nama celý zdegenerovaný a korektně vykastrovaný Západ, co." "Sleduj,jak trénuje adrenalín profesionálně vypitý terorista." "Mazánek byl zostuzený,pomsta bude Alláhova." "Ani porvat sa pořádně neumíte, sa tu kočkujete jak parta teplých tučňáků. Zdar." Moc pěkný je fórek se zapalováním sirek o vodu. Vynikající byl psík Jonatán(asi pejsek Bernie, zmiňovaný v titulcích u cateringu. Hlavním postavám/Míra Malina: výborně namaskovaný O.Malý), Lenka: K.Issová, její otec: B.Polívka/ zdatně sekundují P.Řezníček(ex-manžel Lenky,zprávař z Předpovědi počasí na ČT) a H.Vagnerová(jeho 2.,těhotná žena,jinak též moderátorka Zpravodajství na ČT) a slovenský herec Jozef Polievka(Karel Vymětal,lesník), amatérský herec Jiří Vymětal(s J.Polievkou si zahráli taky ve filmu Ještě žiju s věšákem,plácačkou a čepicí). Jednoho z místních obyvatel si zahrál Vratislav Brabenec,klarinetista+saxofonista z Plastic People of the Universe,též básník a textař z evangelické části disentu. V l.1964-69 studoval na tehdejší Komenského evangelické bohoslovec.fakultě/dnešní Evangelic.teologic.fakulta UK v Praze/. 15-letého Míru Malinu hrál(dnes 18-letý) Matěj Havelka, faráře Eduard Švehlík a Macháčka Tomáš Šulaj. ***Vynikající masky : Hana Šímová,Zdeněk Nedorost a Kateřina Tišnovská. Hudbu nahráli ve Studiu ČT Brno : Tomáš Bělohradský a Pavel Gobl. Ústřední motiv: Píseň pohřební od Jiřího Pavlici. Housle: Barbara Tolarová+Karel Mitáš, viola: Miloš Šmerda, violoncello: Josef Klíč, kontrabas: Michal Reich, tuba: David Křížek a cimbál: Eduard Tomaštík. Motiv Aprílové počasí od P.Gobla a motiv Pohádky z pařezové chaloupky od Jaroslava Celby(to je jeden z večerníčků ČST). ***Natáčelo se mj.na přehradách Hracholusky a Slezská Harta, v obcích Zlínského kraje: Lidečko(okr.Vsetín), Vápenice+Bystřice p/Lopeníkem(okr.Uherské Hradiště). Dále v obci Březová,blízko Uher.Brodu včetně místního novogotického kostela sv.Cyrila a Metoděje/postavený v l.1865-1870,vysvěcený 5.července 1871,na jejich svátek,od r.1987 je to kulturní památka/. Také se natáčelo v obci Mezina(okr.Bruntál v Moravskoslez.kraji)na historic.území Českého Slezska. Dále na lesních pozemcích Lesů ČR a LPF Forest. Sanitku poskytla Zdravotnic.záchranná služba Zlín.kraje. Na natáčení se podílel i Divadelní spolek Pod Lampú z Bánova, ovčí farma Žítková, odpočívadlo U Hajtmanů(rodina Miškaříkova), řeznic.a uzenář.Kadleček z Dolního Němčí,pekárna Ospek Uherský Ostroh a cukrárna U Hamplů v Uher.Brodě. Obrazy použité ve filmu zapůjčila režisérova máma Pavla. CHYBA v podtitulku: film má 96 minut . Dále - VIZ : Zajímavost č.7. Film je pořád k vidění na webu Č.televize : ČT 1, neděle 28.5.2023, 20.10 . ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Vodní část se natáčela v okrese Bruntál na vodní nádrži Slezská Harta. (smachj)
  • Film režíroval Pavel Göbl podľa svojej vlastnej rovnomennej novely, za ktorú získal literárnu cenu Magnesia Litera a nomináciu na Cenu Josefa Škvoreckého. Pre knihu i film vytvoril vlastné nárečie zo slováckého a valašského dialektu. (classic)
  • Prvá klapka padla v septembri 2019, nakrúcalo sa do polovice októbra. (classic)

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama