Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horolezecké životopisné romantické drama na pozadí druhé světové války se za všemi honěnými zajíci jen dýchavičně belhá. Kajakář Vávra relativně v pohodě (čert vem, že má pracky jak Carl Weathers), ale celé to působilo přirozeně asi jako čistota Joskova světlého svetru po měsících skrývání se ve skalách. Řemeslně podprůměrný, potenciálně silnou látkou mrhající film, který se navíc utápí ve zbytečných fabulacích a nesmyslech (např. extrémně rychle rostoucí Vlastino dítě). Poetické záběry Hruboskalska, kocour Vavřinec a holá hýždě madam Kerekes už celkový dojem nezachrání.. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Nenápaditý příběh o tom, jak může mladická nerozvážnost a nedostatek rozmyslu zničit hned několik životů. Hlavní hrdina útěkem nic nedokáže, nikomu nepomůže, zlikviduje celé rodiny, a to vše pro vlastní „svobodu“, která spočívá v nutnosti pobývat ve vězení skal a být závislý na kamarádovi a jeho donášce jídla. Nejedná se ale o žádné drama. Texty i scénky jsou kostrbaté, nereálně čítankové. Scénická hudba je ukradená. Herecké výkony zasluhují ocenění, historický kontext je věrný, vývoj zápletky realistický i provedením. 2,5 ()

Reklama

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého nadějného horolezce, který odmítl nasazení v říši a skrýval se ve skalách... Chudý a prázdný příběh s příšerným scénářem i režií, který nenabízí žádný převratný zážitek. Jediné, co hezkého film nabízí, je kamera a částečně i hudba. Tyto dvě složky výrazně převýšily ty ostatní. Co se týče medailisty z OH a MS Vavřince Hradílka, jeho herecký počin snese vcelku příznivé hodnocení. 45%. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Námět filmu zpracovaného podle románu nabízel velikánský potenciál. Mohl to být film jako víno, jelikož z daného románu by se dalo vytěžit spousty působivého, gradujícího, napínavého, to se však nestalo. Tenhle film bych definoval jako čítankový nevyužitý potenciál námětu. V podstatě se jedná o nudné drama s ne moc zajímavými hereckými výkony bez gradace a dynamiky. Tudíž hodnotím 40% ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Strašně moc velká nuda. Ten příběh není špatnej, ale provedení je absolutně nezáživný. Příšerný herecký výkony a jediný na co se dá celou dobu koukat je Vica Kerekes. Film se snaží být hluboký a emotivní, ale nedaří se to, vůbec se to nepodařilo. Takže kromě hezký hudby a ještě hezčí Kerekes ... vůbec nic. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách. (BathoryMan)
  • Železniční vagóny, do kterých nastupují jak Joska Smítka (Vavřinec Hradilek), tak v jiné scéně i Horst Gerke (Jan Budař), jsou označeny znakem Deutsche Reichsbahnen, veškeré ostatní nápisy jsou ale pouze v češtině a řadové označení odpovídá předválečným ČSD. Vagóny tohoto typu přezdívané „Rybák“ u DRB nikdy nesloužily a ty, které provozovaly protektorátní dráhy (BMB/ČMD), musely mít nápisy dvojjazyčné. (Martin_L)
  • Vlasta Štáflová ve skutečnosti zahynula 14.2.1945 spolu se svým manželem při spojeneckém náletu na Prahu. (krubi)

Reklama

Reklama