Reklama

Reklama

Černé brýle

  • Itálie Occhiali neri (více)
Trailer 4

V téměř opuštěném letním Římě uprostřed hypnotického zatmění slunce se záhadný sériový vrah začne zaměřovat na luxusní prostitutky. Diana je jednou z nich. Při zoufalé snaze uniknout mu se stane obětí vážné autonehody, po níž oslepne. Po dlouhé rehabilitaci se Diana dozví, že jediným dalším přeživším havárie je dítě čínského původu jménem Chin, které následkem nehody osiřelo, a proto se rozhodne se o něj postarat. Oba sice pocházejí z odlišného kulturního prostředí, ale spojuje je zvláštní pouto, které je uschopňuje bránit se před touhou sériového vraha po pomstě. Po desetileté pauze se Dario Argento vrací k režii s filmem, v němž se mísí nálada italské „giallo“ pulp fiction z jeho rané tvorby s jeho legendárním nádechem hororu, i když tentokrát s dávkou ostré ironie. Film Černé brýle je bezhlavý úprk mezi městem a venkovem, který zkoumá sociální konflikt mezi bohatými městskými částmi a takzvanou čínskou čtvrtí v Římě. Mistrův pohled proměňuje tuto noční můru v čistou geometrii a třídní boj v metafyzickou architekturu připomínající Antonioniho. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (37)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Jednu hviezdičku si ešte nechám, kvôli starým nesmrteľným flákom, ale mal som pokušenie pridať ju už kvôli nádhernému pulzujúcemu atmosférickému soundtracku s ozvenami Goblins, alebo kvôli prvej, čiste praktickej, a poriadnej gore scéne. Potom sa to trochu spomalí a ku koncu je ďalšia parádna pocta podobným gore scénam zo Suspirie, alebo Fulciho The Beyond, ale zatiaľ nás príbeh pekne vcucne, zžijeme sa s postavami a vychutnanáme si skvelý, sebavedomý dej s napinavou poslednou štvrtinou. Ako celok to vôbec nenudí, nie je to len pripomienka starých titánskych čias, ale film obstojí aj sám o sebe. Hlavná hrdinka je sexy a sympatická, súcitite s ňou, keď príde o zrak, je skvelo a civilne zahratá, funguje aj jej chémia s čínskym chlapcom. Asiu som síce spoznal až neskôr, ale takisto si svoju rolu odviedla sympaticky a presvedčivo. Killer síce mohol byť lepší, ale zasa je asi poplatný modernej dobe, všetkého schopný a vo vzťahu k hlavnej hrdinke ho budete nenávidieť. Je to výborne nakrútené, síce nie tak artisticky a farebne ako v minulosti, ale krásne plynulo, naväzujúco, vťahujúco. A som nesmierne rád, že sa film obišiel aj bez CGI, utiahol to na napätí, postavách a geniálnom soundtracku. Bravo, maestro, chýbali ste nám a chceme viac! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Návrat Daria Argenta nedopadl bohužel vůbec dobře. V 80. letech kraloval, nyní stagnuje a je s podivem jak unyle natočil Giallo, které ho vlastně proslavilo. Al morir la Matinee 2 roky zpět bylo o 2 třídy výše snad ve všech směrech. Už zámořské ohlasy naznačovaly, že nepůjde o nic výrazného a měli pravdu. Dark Glasses má naštěstí jen 80 minut, ale vzhledem k tomu, že se zde nic moc neděje, tak to působí zdlouhavě. Film má jednoduchou zápletku o prostitutce, která ztratí zrak ( půl hodiny sledujeme jak s tímhle postižením bojuje) a druhou půl hodinu sledujeme malého čínského chlapce jak jí dělá průvodce a zároveň utíkají před vrahem, který je nám znám docela brzy, což je opět chyba. Gore scény jsou zde jen 2 a to v úvodu a v závěru, takže hodně slabý, vrah, který nevraždí- to chceš. Nude scéna opět jedna a stylizace působí nízkorozpočtově. Žádný důraz na detail, žádné krásné barvičky, žádné ryzí Giallo prvky zde nejsou ( možná úvod- černé rukavičky, lanko), atmosféra nefunguje, napětí taktéž ne, celkově zbytečný a hodně slabý naivní horor. Příběh 1/5. Akce 2/5, Humor 0/5, Násilí 2/5, Zábavnost 2/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 2/5, Napětí 2/5, Emoce 2/5, Herci 2/5. 35% ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Věk nezastavíte. Samozřejmě existují vzácné výjimky typu Ridleyho Scotta, který naopak kráčí s duchem ke kreativitě, ale v drtivé většině případů přináší proces stárnutí klesající mentální výkonnost a s tím související kvalitativní úpadek tvorby. V případě Argenta se bohužel jedná o volný pád. Troufám si tvrdit, že Occhiali neri vůbec nelze považovat za giallo film, jelikož zde zcela absentuje prvek tajemství (vrah je nám dosti předvídatelným způsobem představen po deseti minutách). O atmosféře ani nemluvě. Giallo snímky se vyznačují bohatým vizuálním obsahem, kdy je využíváno barevných akcentů, optických efektů, fetišistických detailů či třeba rafinovaných úhlů pohledu kamery, avšak u Occhiali neri bych za stylisticky vyvedenou označil asi jen úvodní sekvenci zatmění Slunce. Jinak na filmu opravdu není co chválit. Spíše bych ještě mohl lamentovat nad topornými hereckými výkony a místy neskrývanou hloupostí scénáře, kdy Argentovi kupříkladu nedochází rozdíl mezi vodícím a služebním psem. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Occhiali neri uděluji jednu slabší hvězdu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Argento jeden z najpreceňovanejších, hororových tvorcov. Natočil tak dva-3 slušné snímky v rámci žánru, pričom tie dosahovali úspech pred viac ako 3O rokmi. Za mňa je zaseknutý v čase. Hudba tradične solídna, gore ešte ako tak, no všetko ostatné je tak Dario-vsky svojské, že len zriedka komu jeho spôsob práce zapasuje. Je mi to fakt ľúto, ale tieto jeho námeto-dejové gialla stoja fakt za hovno .. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Argenta, nemám vůbec nakoukaného, přiznám se, že tenhle Horor, je první, co jsem teď od něho viděl. No, přeci jen, je jeho tvorba už z doby minulé a ani k jednomu, jsem se prostě (prozatím) nedostal, ale tyhle Černé brýle, nejsou vůbec špatným Hororem. Od samého začátku, mě to drželo hezky v napětí, Italská šťabajzna Ilenia, je skvělá, byla radost se na ní dívat - ukáže se v celé své kráse. Vražd, je tady sice opravdu pramálo, snad jediná krvavější, byla hned ta úvodní (ocelové lanko) a pak došlo na nějakou krev až v závěru (nóó hodný pejskem pocééém), ale nějak mi to tady nevadilo, film má jiné silné stránky. Musím pochválit  výbornou hudbu, v jedné scéně doslova hraje techno, to jsem docela čuměl a skvělá byla právě i atmosféra celého snímku. Pro někoho nuda, já jsem si to ale nečekaně dost užil. Slabší čtyři. (145. hodnocení) ()

Galerie (15)

Související novinky

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

03.10.2022

Už tuto středu začíná Be2Can v 34 kinech po celém Česku! Zahajovacím filmem bude stejně jako v letošním Cannes zombie komedie Poslední střih od Michela Hazanaviciuse. 9. ročník přehlídky… (více)

Reklama

Reklama