Reklama

Reklama

Sociální dilema

  • USA The Social Dilemma
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu na pomezí dokumentu a dramatu varují odborníci na moderní technologie před sociálními sítěmi, které sami vytvořili. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (228)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Sociální dilema nepřináší vůbec nic nového. Že uživatelé sociálních sítí jsou sami produktem a kam takový "business model" povede, bylo těm důvtipnějším zřejmé od samého počátku, nejpozději však od skandálů spojených s Cambridge Analytica. Celý problém spočívá především v tom, že se do hybatelských pozic dostali inženýři. Z němčiny na to máme nádherné slovo: Fachidiotismus. Řešení úzce zaměřených technických problémů bez širšího pohledu (sociálního, kulturního, etického...) příp. bez náležité regulace nemůže vést k ničemu jinému, než co alarmisticky zobrazuje tento film. Ostatně o tomto strašáku psal před více než 70 lety (tj. už dávno před vynálezem internetu) např. Josef Šafařík ve svých listech Melinovi: "Jeden z nejpopulárnějších receptů dneška zní: Více technizace, více technického myšlení! (...) Jsme technickým myšlením a nazíráním prosycení do té míry, že již bezmála ničemu přírodnímu a přirozenému nerozumíme." Pokud čistě technicky a neregulovaně optimalizujeme zisk (přičemž nástrojem i produktem je manipulace uživatele), nedivme se rostoucí polarizaci společnosti, nárůstu psychických problémů souvisejících s komplexem méněcennosti, nárůstem sebevražd atd... Tvrzení jednoho ze zpovídaných ex-insiderů, že "toto nás vůbec nenapadlo" je proto charakteristické pro vládu inženýrů: Nemají žádný vzoreček na vztah mezi technickým optimem a mravností. Takový vzoreček ani existovat nemůže, protože algoritmus nepozná pravdu (jak ve filmu správně zaznělo). Ovšem i o tomto psal zmíněný Šafařík před více než sedmdesáti lety: "Hodnoty technické nejsou pravdivé nebo nepravdivé, dobré nebo špatné, krásné nebo ošklivé, jsou správné nebo nesprávné pro (...) konstrukci lešení (...), pro 'zde' a 'nyní' divákovo." Film podává dost přesný popis problému, ale činí tak kontraproduktivně. Namísto většího důrazu na celostní pohled (sociologický, psychologický, filosofický, historický) a slovo nezávislých odborníků je těžiště dokumentu ve zpovídání bývalých členů managementů sociálních sítí, kteří se nějakým způsobem vyviňují... Namísto komplexní diskuze o problému se divákovi hrozba přibližuje podivnou až trapnou dramatizací, v níž jsou algoritmy personifikovány (v jedné scéně si dokonce jeden algoritmus absurdně položí etickou otázku - jak už víme, algoritmus nic takového nikdy umět nebude). V konečném důsledku (a fakt, že film je z produkce Netflixu, je třešnička na dortu) používá tento dokument podobné techniky manipulace k udržení pozornosti, jako kritizované sociální sítě. Snad může přiblížit existující hrozbu masám uživatelů sociálních sítí, ale dost pochybuju o tom, že by to mělo (bude mít), nějaký reálný dopad na zlepšení. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

V poslední době strašně citlivé téma, které bude živé ještě nějakou dobu. A pokud pár lidem tenhle dokument od Netflixu otevře oči, jedině dobře. Osobně jsem se nechtěl nést na vlně dystopie z 1984, některé apely bývalých vysoce postavených členů korporací, které všichni známe a denně užíváme jejich produkty, mně přišly až příliš ovlivněné jejich dřívější denní rutinou a možná maličko záští. Hrané pasáže mi přišly poněkud zvláštní a příliš jednostranně strašící, v recenzích často čtu, že leckteré dokumenty bývají pouze shlukem davu mluvících hlav, ale ony ty výpovědi jsou zkrátka to nejpodstatnější. Poselství? Neklikejte na doporučená videa či příspěvky, odkládejte mobil do kouta a rovnou odinstalujte aplikace z mobilu, které vám denně berou nejvíce času. Jenže my to vlastně nechceme...7/10 ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Pár vyhozených a zhrzených korporátních pohůnků ze středního menežmentu největšího světového zla rádoby sebereflexivně dští síru na patologičnost asociálních sítí, které vědomě a cíleně pomáhali za nemalé mzdy budovat až k dnešní obludnosti. Jejich negativní psychologické dopady tu pak zdůrazňuje stanfordská narkopsychovložka, co se hrdě chlubí, jak její dvě hnusné děti tráví miliardy hodin na instáčích, místo aby jim polámala prsty a zavřela je zxanaxované tak na rok do sklepa strýčka Fritzla, aby si odvykly a měly alespoň nějaký kontakt s lidmi. No a nestrannými odborníky, kteří mají podtrhovat tu zrůdnou mašinérii a dodávat dokumentu punc naprosté serióznosti, jsou zde huhňavý metuzalémický hipisácký homodredař, co vypadá, jako by právě vylezl z kontejneru, a neméně přestárlá excentrická machna s modrou hlavou. Celé to zašťiťuje (slovní základ „zachcat“) jen další zmrdský korporát, jemuž rovněž nejde o nic jiného než monopolně ovládnout trh, svou patotvorbou demagogicky diktovat neotřesitelné základy globální patoetiky a pseudomorálky, načež dále formovat ideálního novodobého, dokonale kontrolovaného a dezinformovaného spotřebitele s unifikovanými konzumními zvyklostmi, trávícího život výhradně u multimediálního obsahu. Čili docela úsměvná sebereflexe prostřednictvím házení hoven do větráků. Genezace Z s mobily přišitými k držkám je již důkladně e-zkurvená a tohle bude mít totálně v thunderboltu. Generaxe X a Y byla natolik blbá, laxní a ovcoidní, že to dopustila, nad těmi fuckany už naprosto ztratila kontrolu a jakoukoliv autoritu a teď nebude mít čas se nad tím ani zamyslet, protože má tři prdele starostí s tím, za co těm korporátně vypláchlým zombičům nakoupit všechny ty předražené Eply a zbytečné „trendy“ sračky z cílených gůglreklam a placených videí tytrubkových dementizérů, aby nebyli ve škole za čuráky a těmi rodiči až tolik nepohrdali. A bude hůř! Zmanipulovaný, spokojeně přežvykující a na íá-elektronice závislý spotřebitel je teprve fáze 1, fáze 2 (již utěšeně probíhající) je naprostá ztráta soukromí, vlastního názoru i kritického myšlení s tímto sympatickým krasavcem, filantropem a empatickým altruistou jako ředitelem Zeměkoule, pánem loutek a generálním pasákem blahoslaveného stáda. Takže, coby memento dost na hovno, nicméně každá vlaštovka dobrá, byť od nepřítele, a jako bláznivě pokrytecká komedie to snad ještě ty zbytky nezmanipulovaných přinutí vytáhnout si hlavy z prdelí a zahájit bezdilematickou digitální deratizaci. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Social Dilemma je síce naozaj dôležitým dokumentom tohto roku, no o filme sa nedá povedať, že by nám dával informácie, ktoré by sme už nevedeli. Ale na druhú stranu to neznamená, že to nie sú informácie, ktoré potrebujú vidieť a počuť niektorí iní. Otázkou ale ostáva či si ten film pozrú práve tí, ktorí by ho mali vidieť. Takže nebudem sa teraz na film dívať skrz fakt, že mne moc informácií nepridal, skúsme sa pozrieť na tie informácie ako také a skúsiť to nejako zhodnotiť. Je pravda, že niekedy od roku 2011 alebo 2012 som si začal uvedomovať, že svet sa začína meniť. Mal som pocit, že všetci trávime veľa času na svojich telefónoch a vznikalo veľmi veľa dobrých karikatúr o tom, ako sa z nás stávajú zombies. Najpamätnejšie pre mňa boli táto a táto. A hoci si ľudia uvedomujú, že niečo by sa s tým malo robiť, nikto s tým nič nerobí a pokračujeme v tom ďalej. Je to strašidelné ale je to tak. A myslím si, že sa to k lepšiemu tak skoro nezmením. Vidím ako sa menia názory mojich priateľov a ako sa nechávajú jednoducho strhnúť záplavou falošných informácií, ktoré ich manipulujú a pritom znejú tak zaujímavo. Čím fascinujúcejšie a hrozivejšie niečo znie, tým väčšia záruka, že to bude falošná správa. Pravda je často nudná. A je potrebné ju nejako upraviť, lebo je to zaujímavejšie a je to to, čo chceme počuť. Čo chceme vidieť. Uzavrieť sa do bubliny medzi ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, aby sme sa o svojej pravde utvrdili. Sociálne siete priniesli mnoho pozitívneho, ale bohužiaľ aj veľa negatívneho. A bojí m sa, do akej reality sa vďaka našim smartfónom v budúcnosti dostaneme. Pretože niektorí zarábajú bilióny za to, že nás manipulujú informáciami, ktoré chceme vidieť. Smutné a desivé. Film má ale podľa mňa problém hlavne v príbehovej línii, ktorú sem trošku pridal. Nie je zbytočná, ale v mnohých momentoch pôsobí nedotiahnuto a nejde veľmi do hĺbky toho čo môže povedať. Mohli by sme vidieť niečo z toho o čom sa tu hovorí. A nielen o tom hovoriť. Ale stojí film za pozornosť? Myslím si, že z mnohých dôvodov je pre niektorých ľudí dôležité, aby si ho pozreli. Nemusí hovoriť niečo nové, ale hovorí niečo veľmi dôležité. Hodnotenie: B+ ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Dokument není sám o sobě špatný a rozhodně v určitých chvílích dokáže zmrazit divákův výraz. Ovšem v mém případě je to již tolikrát probírané téma, které se v mém okolí řeší velmi pravidelně. Proto byla většina informací, které jsem zde slyšel již známými fakty. Přestože jsem o těchto věcech věděl, tak mě určité myšlenky dost zasáhly. Zvláště citáty, které se v průběhu dokumentu objevují jsou nesmírně silné. Osobně se mě ale více dotknul dokument o naší planetě, který prezentoval David Attenborough. Tohle nebylo tak úderné, protože jsem byl zahlcený nepřeberným množstvím informací. Ale je hrozně dobře, že takovéto dokumenty vznikají a mluví se o nich. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Jeff Orlowski bol pred natočením dokumentu ťažkým užívateľom Facebooku. Po dotočení už, neprekvapivo, nebol. Vincent Kartheiser, ktorý stvárnil Bena, taktiež, neprekvapivo, nemá žiadne sociálne siete. (Real Tom Hardy)
  • Po premiére na festivale Sundance bol dokument aktualizovaný o nový segment o konšpiračných teóriách súvisiacich s COVID-19. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama