Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sice to nemá napínavou atmosféru svých starších bratříčků s majorem Kalašem ( v podání Rudolfa Hrušinského ), ale to příčítám hlavně tomu, že děj se odehrává v uzavřených místnostech (nemocnice, policejní služebna ) v momentě kdy se jdeme s majorem Kalašem vyvenčit ven, hned film nabírá lepší ponurovku. Měl bych výhrady k hudbě je sice dobrá, ale hraje v nevhodný moment, ne že by přímo určovala pachatele, ale hodně napovídá další vývoj. Major Kalaš (opět mluvím jen o "kalašovkách" s R. Hrušinským ) na rozdíl od předchozích dílů více mluví a debatuje se svým pomocným vyšetřovatelem což také trošku bere na napětí a atmosféře. Nicméně ve výsledku se stále jedná o kvalitní a napínavou podívanou s dobrými hereckými výkony a origoš zápletkou. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Rutinérsky natočená detektivka v ponurém prostředí normalizačního Mostu. Ale netřeba se obávat, exteriérů je minimum, stejně jako soudruhování. A tím samozřejmě lépe, absence politické roviny dělá z této detektivky koukatelné civilní drama. Jednotlivé střípky jsou umně odhalovány ve správný čas, takže divák sice od půlky tuší, ale stejně je nakonec pointou trochu zaskočen. Aspoň u mě to tak bylo. Co se týká herců, není co vytýkat, potěší Čepek či Hofmanová, překvapí Jandák v téměř kladné roli. ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

V porovnání s ostatními filmy s majorem Kalašem, je Diagnóza smrti nejslabší. Propojená zápletka je dobrá, spád děje je však spomalován rozhovory kriminalisty s doktorem. Tento film je více psychologický. Také nyní divák odhaluje pravdu postupně, ale tentokrát nezávisle od majora Kalaše. Stále dobrá detektivka. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Smíchejme všechny možné kriminálky LA, NY, ... a nedostaneme ani minutu toho co uvidíme v tomto filmu. Výborné herecké výkony úžasně slouží svému účelu. Je to mnohem víc než jen kriminálka, je to drama pádu člověka. Nejsou zde jednoduše vyloženy karty, není zde dualismus. Jeden z mála plnohodnotných českých filmů. Velké překvapení. Už se těším na repete. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poslední páté setkání s majorem Kalašem (a po čtvrté s Rudolfem Hrušínským) je už jen vyčpělým pokračováním velmi slušné série. Tentokrát Kalaš šetří přepadení mladé ženy, která byla nalezena v lese s rozbitou hlavou. Sekera je poblíž, ale kdo je pachatelem? Zároveň je v nemocnici muž, který se vyboural v náklaďáku poblíž a navíc v tentýž den. Bohužel záhada je od začátku téměř zcela průhledná, jen policie neví, jakým směrem se dát a spíše než pátrání ji k vrahovi přivede řada náhod a postupných přiznání určitých osob. Aspoň že ten závěr je celkem originální. Jinak Hrušínský hraje hodně úsporně, nemá ani co řešit a spíše odhaduje, co a jak mohlo být. Přesto detektivka svou atmosféru má a na průměr to stačí. Hudba: Pavel Blatný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Hudební motiv filmu od Pavla Blatného je stejný jako druhý ústřední hudební motiv u filmu Klec (1973), ke kterému Blatný také skládal hudbu. (LiVentura)
  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)
  • Kromě Mostu a Prahy-Řeporyjí se natáčelo na Příbramsku, konkrétně v lokalitách Nové Dvory, Krámy a Lipiny. Na stěně služebny VB visí také mapa okresu Příbram. (rakovnik)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama