Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geniální hudební skladatel, jehož tvorba i životní postoje bořily dobové konvence... Výpravné životopisné drama představuje geniálního hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena skrze tři formativní období života. V roce 1779 se osmiletý „Louis“, jak ho oslovuje otec, velice rychle proslaví v rodném Bonnu jako výjimečný hudební talent. O několik let později se jako energický mladík setkává s Wolfgangem Amadeem Mozartem, což významně ovlivní Beethovenův autorský rukopis i světonázor. V závěru svého života se pak Beethoven uchyluje na statek svého bratra, kde stále tvoří i přes ztrátu sluchu. Podzim života je pro Beethovena zároveň příležitostí ohlédnout se za bouřlivou kariérou, společenskými skandály i ztracenou láskou… Prestižně obsazený koprodukční snímek Nikolause Steina von Kamienského se natáčel z většiny v České republice, diváci snadno poznají lokace v Praze, Ploskovicích, Brozanech nad Ohří, Libochovicích, Českém Krumlově, Telči či Doksanech. V titulní roli Beethovena se představí populární rakouský herec Tobias Moretti, jako dospívající skladatel pak Anselm Bresgott a v dětské roli Colin Pütz. Česká televize snímek uvádí v české premiéře u příležitosti letošního 250. výročí Beethovenova narození. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (19)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ubližuješ lidem, co tě mají rádi… Neubližuju, říkám pravdu, jako moje hudba..." Z tohoto životopisného snímku se můžeme dozvědět vcelku zajímavé věci z Beethovenova dětství a mládí i nahlídnout do doby na sklonku jeho života. To časté skákání v čase mi moc nesedlo a dlouho jsem nechápal, co chtěli scénáristé tou druhou dějovou linkou říct, tedy kromě jakéhosi klišé pokud jde o nerudnost jeho povahy. Snad až závěrečná replika v kočáře, kdy Beethoven svému synovci říká: "Věci se nikdy nemění, vždycky budou pánové a vedle toho kmáni, člověk zůstane tam, kde se narodil.", mi to trošku ozřejmila. Příběh Beethovenovy nenaplněné mladé lásky k Leonoře von Breuning je toho asi hezkým dokladem, ať už to ve skutečnosti bylo jakkoliv. Se skutečnými fakty se autoři tohoto snímku tedy moc nepárali. O tom, že by se Beethoven v mládí kdy setkal s Mozartem, neexistuje, pokud je mi známo, žádný doklad. A vůbec mi přišlo, že na to, že to byl životopisný film o Beethovenovi, zde bylo samotnému Mozartovi věnováno poměrně dost prostoru. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Německý tv životopis skladatele Beethovena k 250. výročí narození natáčený převážně v ČR. Tři dějové linky Beethoven jako děcko, Beethoven jako mladík, Beethoven jako stařec trochu opticky zkrátily dvouhodinovou stopáž nicméně do poloviny to je hrozně nudné a stejně i potom to působí tak suše formálně bez emocí a ani jako učebnicová přednáška to nefunguje, protože já za celé dvě hodiny filmu nepochopil, čím se ten pán tak proslavil, že při pohřbu ho doprovázelo dvacet tisíc lidí a dodneška je po Mozartovi asi ten nejčastější skladatel zmiňovaný v hodinách hudební výchovy. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zaujme, ale neuchvátí. 1) Tři časové roviny mi v tomto případě nevadily, protože scénář byl strukturován přehledně a pochopitelně. Naopak to, že tvůrci postavili souběžně vedle sebe děje s podobným obsahem, byť se odehrávaly v různých časových rovinách, vytvořilo zajímavý nadhled._____ 2) Film předpokládá, že o Beethovenově životě mnohé známe a nenecháme se tak zmást poněkud limonádovým ztvárněním jeho citového zrání. Rovněž tvůrci předpokládají, že divák je seznámen s jeho dílem a tak nepovažují za potřebné doprovázet každý obraz jeho hudbou._____ 3) 21letý Anselm Bresgott (Beethoven - mladík) je sympatický. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Toto bol skôr životopisný film všetkých naokolo, ako jeho. Čakal som, napríklad, že uvidím kedy a ako vznikli melódie tohto veľkého skladateľa. Možno tu chceli dať zo všetkého trochu, no keď som si jednotlivé scény v podvedomí rátal, tak v každej druhej sa riešili peniaze. Toľko sa riešili a aj tak sa nikdy nedoriešili. Film neobsahuje žiadnu zapamätateľnú scénu, stále sa venuje niečomu, čo mňa absolútne nezaujímalo a nič nedotiahne do konca. Tobias Moretti výborný, predstaviteľ stredného Beethovena tiež, no tá najmladšia verzia mi herecky pripadala ako autista. Oceňujem len to, že s klavírom to vedeli všetci traja. Aj interiéry boli parádne, ale ako tak z filmu som nakoniec vôbec nič nemal. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další historická látka zpracovaná ve výpravném filmu s Tobiasem Morettim v hlavní roli. Zatímco v Io, Don Giovanni hrál zralého Casanovu, tentokrát hraje stárnoucího Beethovena. A opět je čas na setkání s Mozartem a zase je to trochu jiný pohled. Je skvělé, že Moretti není zaškatulkován jen jako herec z éry nacionálního socialismu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se hraje na klavíry Walter, Graf a Stein z divišovské dílny McNulty Fortepianos. (Beruna68)
  • Všichni tři představitelé Beethovena ovládají hru na klavír a jejich vystoupení jsou autentická. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama