Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Muzikálovou verzi úspěšné hry Oldřicha Daňka převedl v roce 1986 na filmové plátno režisér Jiří Sequens. Odehrává se ve 14. století v Čechách za panování krále Václava IV. Jejími hrdiny jsou tři žoldnéři, kteří bojují vždy na nesprávné straně a vždycky jsou nakonec biti, přesto jsou ale morálními vítězi všech konfliktů a šarvátek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle mohlo být celkem slušné drama ze středověku. Doba vzniku, způsob natáčení, výběr lokací i herců nabízel jistý díl syrovosti, která filmu velmi svědčila. Příběh sám je o třech žoldácích, kteří se vrací z Aquitánie do Čech aby se připojili k vojsku, které potáhne na machometány... Jenže při překročení hranice Českého království se smůlou i vlastní nešikovností dostanou mezi dva znepřátelené rody. To jim způsobí nemalé potíže, obzvláště potom co vyslyší žádost jednoho ze šlechticů, za tučný obnos unést toho druhého a dovléci ho na tvrz. Trio hrdinů si zahál Hanzlík, Skopal a Brzobohatý, znepřátelené urozené pány Vinklář a Čenský. Jak říkám - mohlo - to být slušné středověké drama, žádný historický velkobiják, ale komorní záležitost. Jenže.. Kdosi film navrhl udělat jako muzikál. Nic proti tančícím zbrojnošům, dokonce nic proti zpívajícímu Skopalovi, který pěje píseň svému oslu atd.. Nad choreografií bych ještě mávl rukou, ale ta hudba!!!! Někdo ze štábu se dostal k tehdy oblíbeným syntetyzátorům a tak příběh ze 14 stol. doprovází ta nejbrutálnější elektronická hudba osmdesátých let... Kdyby se ten kdosi (asi Hádl) alespoň snažil, když už elektronicky tak tu hudbu nějak přizpůsobit tehdejším melodiím a rytmům... ne . Nesnažil. Hudba je ultrabrutální a do filmu nijak nezapadá. Připočteme li na tuto hudbu tančící sbor zbrojnošů v teplácích či co to bylo... pak musím jít s procenty hodně dolů. Ani písně snad vyjma té závěrečné nebyly nijak líbivé a k shánění nesehnatelného soundtracku nebudou nutit. Je to škoda. Mohla to být podobně dobrá věc jako V erbu lvice... Škoda. Dávám jen 3 náramky. * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tahle "ukrutná romance se zpěvy a tanci" mě vůbec nechytla. Neměl jsem problémy s dějem a už vůbec ne s obsazením, (až na Veškrnovou - ta na mě působí jak rudej hadr na býka), ale zkrátka mě tam neskutečně vytáčely ty zpěvy a tance. Muzikálovému žánru jsem nikdy moc nakloněn nebyl, ale pokud narazím na opravdu dobrou zpěvohru, dokážu si jí užít. To tady ale nešlo. Z úcty k hercům 10%. ()

Reklama

Karmin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je to poplatné době svého vzniku, takže ty hudební vložky jsou tak trochu jako šou Michala Davida (i když některé melodie jsou velmi chytlavé). Je nutno si uvědomit, že je to zfilmovaná divadelní hra. A je zfilmovaná dobře, ve výborných přírodních kulisách a má to atmosféru. Příběh, ve kterém neustále někdo někoho zrazuje, a rozuzlení ve stylu Božích mlýnů, které melou pomalu, ale jistě, nemá chybu. Všechny pojmenované postavy mají něco do sebe a Přeučilův zjizvený Rychtář je noční můra mých dětských snů :-) ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Tohoto filmu se taky musím zastat. Jednak jsem na něm vyrostla ("Tak, tak synu, uč se lháti, budeš jednat sa pány."), jednam má dobré herecké obsazení (Psí noha je fenomén, ale nejradši mám stejně Píšťalku "Já vždycky jenom hlídám."), hudební vložky mě nijak neruší. A taky mám ráda Daňka a jeho způsob sdělování životních pravd (třeba: "Není pravda, že člověk nemůže nic, může přinejmenším sprostě nadávat."). ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Předloha filmu byla kvalitní, ale něco se tady nepovedlo. Je to podivné naroubování do muzikálu, které absolutně nefunguje. Není to totiž ani dobové, ani moderní. Hudba byla špatně zvolená a do tohoto prostředí se vůbec nehodí. Taneční kreace jsou jako v podání Orchestru a baletu Československé televize - nic proti nim, ale tohle měl být film. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v lokalitách Tiské stěny, Lom Mořina, Budyn nad Ohří, Helfenburg a Lom Alkazar. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama