Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (123)

sud 

všechny recenze uživatele

První americký film, který Clint Eastwood natočil po sérii spaghetti westernů. A velmi zajímavý a originální. Každý by mohl čekat akční orgie typu Dirty Harry - ovšem mýlil by se. Výpověď o špinavém městě to také není, o tom je Půlnoční kovboj. Cooganův trik je velice originální směskou akčního krimi a konfrontace vesnického kluka s blázincem jménem New York. Akčních scén je pomálu, vlastně asi tři, přičemž se zde střílí pouze na začátku a to ještě do kamení, okna nebo jen tak do vzduchu. Co dělá tento film dokonalým, je herecký výkon Clinta Eastwooda. Osmatřicetiletý urostlý sympaťák zde hraje hláškujícího tvrďáka, kterému v náručí omdlévá nejedna krásná žena. Oproti svým jiným filmům, zde nevládne pistolí, ale pěstí. Don Siegel svému řemeslu zkrátka rozuměl. Tento film napsal Eastwoodovu image pro několik příštích let a filmů a postavou zástupce šerifa Coogana předznamenal Clintův nejslavnější part - Harryho Callahana. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Až teprve dva roky po úspěchu dolarové trilogie někoho v Hollywoodu napadlo dát Eastwoodovi hlavní roli a ten v roce 1968 zazářil hned ve třech známých filmech. Cooganův trik je taková předehra k Drsnému Harrymu, akorát to ještě není akční film, jen trošku drsnější kriminálka s jednou bitkou a menší akcí na konci. Coogan je vidlácký polda z Arizony, který se do New Yorku vydává převzít a později chytit jednoho kriminálníka. Kdekdo se mu směje, vytírá si s ním zadek, poldové by ho nejradši vyšoupli, občas dostane po hubě, ale přesto jako buldog pronásleduje svého zločince a přitom stihne utrousit pár drsňáckých hlášek, zblbnout hlavu několika ženským a být za frajera. I když tempo postupně polevuje a příběh není zrovna na Oskara, má to spád, humor, nechybí pár kozenek, krásně to ukrazuje odvrácenou stranu New Yorku konce 60. let a prostě mě tenhle typ kriminálek baví. 4*. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cooganův styl už je dávno pryč, takovýhle biják už dnes nikdo nenatočí, nicméně já jsem se bavila, hláškující sympatický zástupce šerifa v New Yorku se mi líbil.. Mýma očima velmi slušná kriminálka o dopadení mladého grázla, no a Clint Eastwood a Lee J. Cobb to zvládli moc pěkně, u mě filmová spokojenost.. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Clint tady hraje zástupce šerifa z Texasu... chci říct z Arizony, sbalí tu snad nejvíc ženskejch ze všech svejch filmů, zmlátí spoustu chlapů, dělá neuvěřitelný ksichty a má skvělý hlášky. Vedle něj je tu skvělý Lee J. Cobb, který hraje byrokratického policejního inspektora a také je tu vynikající hudba Lalo Schifrina (hlavní motiv připomíná něco mezi westernem a kriminálkou). Tím bohužel končí klady. Děj je strašně natahovaný a není tak zajímavý, a konec se moc nepovedl. Takže nakonec jenom cca 70%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Cooganův trik je výrazný mezník a jeden z přelomových filmů herecké kariéry Clinta Eastwooda, tradiční Eastwoodův kovboj totiž přichází do amerického velkoměsta už jako drsný muž zákona. Coogan je natažené lano mezi spaghetti-westernovým kovbojem a nadpolicajtem, abych parafrázoval velkého Nietzscheho. Westernový hrdina je mrtev a na scénu pomalu přichází drsný Harry. Tady tedy ještě pod jménem Coogan, s vizáží texaského rančera, ač všem do omrzení opakuje, že přilétá z Arizony. Hrdina z rodu pravých chlapů, ze zlatých dob, kdy emancipace byla ještě cizím slovem a osamělý hrdina měl ještě sílu a možnosti měnit svět, přemoci ty zlé a dojít až do konce za svým cílem, byť systém (a zkažené velkoměsto) byly proti němu. Tehdy se to ještě dalo dělat po chlapsku. Clint Eastwood - poslední mohykán starých dobrých časů... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Původně měl film režírovat Alex Segal, který ale odstoupil těsně před začátkem natáčení. (facojurka)
  • Ve filmu vejde šerif Coogan (Eastwood) do nočního klubu kde se na plátně promítá Tarantula, v němž si Eastwood střihl malou roli (nebyl uveden ani v titulcích). (Roztržitý Luke)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)

Reklama

Reklama