Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (476)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na prejavy násilia, ničenia, ponižovania a iných prejavov chuligánstva nie je potrebné byť futbalovým fanúšikom. Dôležité je vnútorné pnutie u jednotlivcov a ich potreba grupovať sa s rovnako postihnutými do skupín, v ktorých sa ich individualizmus dostáva na nový, vyšší level s pocitom správnosti a beztrestnosti správania sa skupiny. Smyczkov film bol koncom osemdesiatych rokov šokujúcim prekvapením pre väčšinu divákov, ktorí neprichádzali do styku s fanúšikovskými klubmi a vyčínaním ich členov. Pre súčasníkov je film historickým dokumentom z doby, keď málokto tušil, ako sa bude násilie v spoločnosti šíriť a tolerovať. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak po tomto filme som futbal začal neznášať ešte viac, asi najagresívnejší šport čo sa týka vyčíňania fanúšikov. Jednoducho nemôžem byť nič iné než zhnusený z tohto filmu, jednak vďaka nosnej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami a taktiež beztak celková úroveň filmu nič moc dohromady, miestami taký mišmaš až to bolí. /0%/ ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Cestou na fotbalové utkání o mistrovský titul obsadili část vlaku z Prahy do Banské Bystrice, kde se utkání konalo, alkoholem posilnění fanoušci Sparty. Počáteční silácké řeči postupně začaly přerůstat v agresivní, zpočátku zejména slovní útoky proti ostatním cestujícím. Znepokojivá až velmi provokativní atmosféra dodává tomuhle na svou dobu poměrně odvážnému filmu autentický ráz. Film je možná stále aktuální i dnes vzhledem k tomu, co se děje na fotbalových stadionech v současnosti. 100% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Já beru Proč? tak trochu jako komedii. Je tam plno hlášek, které mě fakt rozesmály, i když měly asi působit odstrašujícím dojmem. také je zde spousta neherců a herců, z nichž vyčnívá mladý a legrační Dejdar, Langmajer, Suchánek, Kraus atd. A dobrej byl tent pseudohipík.,,Já jsem nic neudělal, to oni, já jsem jenom spal." A potom:,,Políbíš vlajku, žer." ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)
  • Ladislav Jakim (obhajca) rozprával pri natáčaní veľmi potichu, preto musel režisér robiť v scénach súdneho pojednávania bližšie zábery. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama