Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +je to pěkný film, pobaví, zaujme, holky jsou sympatický, příběh je zajímavej -teď docela lituji, že jsem sněženky neviděl dříve/// Před Snouborďáky byly Sneženky a machři a předpokládám, že udělali stejnou díru do sněhu jako před pár lety právě duo Kotek+Mádl. A i když tato dvojice je zábavnější (alespoň pro současné publikum), tak ani Sneženky a machři nejsou k zahození. A to ani po letech (schávlně neuvádním číslovku, abych nezaměňoval s pokračováním). Příjemně jsem se totiž bavil. Některé hlášky jsou již možná zapomenuty a ani já osobně si nepamatuji, že by je někdo v mém ranném stádiu vývoje používal (rozuměj: ve škole), přesto mají něco do sebe (a nebo možná jsem je slýchával, ale nevěděl odkaď vítr vane). No a tehdá to musel být vážně mela. A stejně tak bude mela to nové pokračování. Rozhodně si jej nenechám ujít a tento první díl si dám rád kdykoliv znova./// Celkem 77%/// ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Komedie je to jen zpola, zejména druhá polovina je poměrně dost trefným a hořkým dramatem, které kupodivu obstává i v porovonání s veselejšími stránkami filmu. Za pochvalu stojí výborně trefená atmosféra, trefený styl mluvy (většina dnešních snímků by mohla jen závidět) a výtečné herecké výkony dospívajících. Mám pocit, že čím jsem starší, tím méně se tomu filmu směju... a to není výtka. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Že prej Snowboarďáci tento skvost přaválcují. Pche, zůstalo jen u slov. Karel Smyczek natočil jednu z nejlepších českých "teenage" :D komedií, vlastně nejlepší českou teenage komedii všech dob. Hlášky typu Viky, ty máš teda péro takřka zlidověly. Studené prostředí zasněžených hor vytváří spolu s vtipnými scénami a nádhernou kamerou vynikající atmosféru. Kéž by lyžáky byly takové i dnes. Zbožně přání... Michal Suchánek snad ve své životní roli. A navíc mají moc pěknou a mladou paní učitelku.. Proč my máme na škole samé zasloužilé? :D Jak nesnáším zimu a sníh, tohle bych si klidně s některým z aktérů vyměnil. Ale co, tady v tom teplíčku u mne v pokojíčku je mi taky dobře. Ale co vzniká za komedie dnes? To mi hlava nebere. Snowboarďáci, Rafťáci... Kdy si dnešní "mládež" uvědomí, že na těchto rádoby komediích není vůbec nic zajímavého? Možná přichází nová generace filmových diváků, třeba se za několik málo let dočkáme tísíce fanklubů Uwe Bolla, Zdeňka Trošky či Eli Rotha... Kdo ví? Uvidíme... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matne pamatoval a necekal jsem, ze to bude takova sranda. Obcas tu jsou sice mista bez hlasek nebo vtipu, ale rozhodne nenudi. No a jinak vtipy a hlasky jsou dneska uz prakticky kultovni, k tomu perfektni obsazeni Duchoslav, Suchanek a Brzobohaty a musim jeste zminit neskutecne zlityho kotelnika. No a vzhledem k delce film bavi celou dobu, takze jasnejch 5*. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po letech strávených s touto pohodovou komedií u televizní obrazovky ji můžu konečně porovnovat s novou "odrůdou" - Snowborďáky. Sněženky mají celistvější děj, poetiku a řekl bych, že je to daleko odvážnější film. Vzpomněl jsem si na svoje školní "hory" v roce 1995 a od Sněženek z roku 1982 se vůbec nic nezměnilo. I v roce 2005 by se tento příběh mohl odehrát podobně, ale už si tím nejsem tak jistý, což je úvaha, která sem tak trochu nepatří. U Sněženek se mi velice líbí i jejich mile "smutný" konec. Podtrženo sečteno - pro mě jedna z nejlepších českých filmových klasik osmdesátých let (a ty hlášky zde snad vypisovat nemusím). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina "Tatjanin dopis na rozloučenou Oněginovi". (M.B)
  • Valentina Thielová (Boženka) sa na lyžiach šialene bála, a preto museli rekvizitári pribiť na jej lyže klince, zastrčiť ich do snehu a potom ju do toho obuť. (Raccoon.city)
  • Jeden ze žáků se jmenuje John, stejně jako scenárista filmu Radek John. (Monco)

Reklama

Reklama