Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

swamp 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z prvních režisérských počinů Stevena Spielberga..a nemyslím, že je nějak zvlášť dobrý. Myslím, že režisér utopil zajímavý námět pod snůškou klišé, nezajímavých a nelogických vnitřních "rozhovorů" hlavního hrdiny a závěr filmu obdařil nezajímavou "akční" sekvencí.. "Come on you miserable fat-head, get that fat-ass truck outta my way!" ()

Ajantis odpad!

všechny recenze uživatele

Duel se možná vysmívá neschopnosti muže střední třídy obstát tváří v tvář problémům a nějak je řešit, je při tom ale stejně nezajímavý jako jeho hlavní hrdina. Zápletka spočívá v setkání dvou mužů na silnici, přičemž jeden toho druhého provokuje - předjíždí, když mu ujede, tak na něj počká, občas do něj šťouchne. V závěru jej pak popadne amok a snaží se svého "soka" zabít. Nápad je to absurdní jako z nějakého béčkového hororu a odpovídá tomu i jeho realizace, která je plná nelogičností a podivných mezer. Spielberg samozřejmě nevysvětlí, co k tomu onoho agresivního řidiče vedlo, soustředí se pouze na dramatičnost... ehm, záběrů na za sebou jedoucí automobily podbarvené hudbou jako z Hitchcockova hororu. Osobně mi tedy pohled na jako sulc se třesoucího Ala Bundu nebo rozpadající se cisternu z 50. let, která i při 140 sedí jako přibitá (že by to byla předělaná Škoda 120?), adrenalin do žil nevhání. Jediným pamětihodným momentem je tak scéna s plačící stařenkou, jejímž zvířátkům ten zlý pán ublížil - jo, už tady Steven ukázal, co v něm je. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Původně to chtěl Steve natočit jako němý film a bylo by to lepší. Ty dodatečně vložené komentáře hlavního hrdiny jsou tu navíc. Ale scény na silnici jsou skvěle propracované - skvělé stylistické cvičení na téma napětí. Film natočen za 16 dnů za 375 000 dolarů vydělal 7 milionů dolarů. A do světa filmu vstoupil král pokladen Steven Spielberg. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Takže tímto snímkem se o několik desítek let později inspirovali tvůrci Jeepers Creepers. It's so obvious, isn't it?:) Jenže na počátku všeho nestála rozhrkaná a super rychlá dodávka, ale monstrózní rezavá cisterna s tajemným řidičem, kterému tak trochu přeskočilo. Steven Spielberg tímto snímkem vykročil na svou dlouhou filmařskou cestu. Tehdy snad nikdo ještě ani nemohl tušit, že se z něj stane jeden z nejslavnějších a komerčně nejúspěšnějších režisérů všech dob. Zajímalo by mě, jak tento film natáčel. Ta kamera, to je nádhera. Duel má z počátku pomalu budovaný děj a než skutečně začne ten poctivý "Dálniční nářez", musí si divák nějakou tu půlhodinku zhruba počkat. And than it begin. Luxusní hudba (taky jste slyšeli ty Herrmannovské tóny?), parádní honičky a závěr. I když tady jsem možná čekala na nějaký ten výbuch ála Michael Bay:) V diskuzi na IMDb se někdo zmiňuje, že je identita tajemného řidiče odkryta. Je to přece Creep:) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Spielberg mě nepřestává překvapovat. Viděl jsem toho od něj už spoustu, ale srandovní thriller ještě ne. Co se týká nápadu, tak ten se mi líbí moc, ale jeho provedení už trošku pokulhává. Natočit automobilovou honičku ve čtyřicetikilometrové (40.mil v hodině) rychlosti moc lidí neumí. Dosyta jsem se nasmál, když se v této rychlosti předjížděli rychlostí blesku. Co se týká mysteriozního nádechu záhadného řidiče, tak tento nápad jsem přijal z velkým díky. Není potřeba ukázat divákům vždycky všechno. Jen ten herec v hlavní roli mi moc sypmatický nebyl. Největší borec byl ten stařík se svou starou. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Když se Carey Loftin, jenž tahač řídil, ptal Spielberga, jaký má motiv k pronásledování řidiče Plymouthu, režisér mu odpověděl: „Jsi prostě mizerný, zlý a zkažený bastard.“ Loftin spokojeně odpověděl: „Chlapče, najal sis toho pravého.“ (Cherish)
  • Ve scéně, kdy Mann (Dennis Weaver) telefonuje z budky, je možné ve skle vidět odraz Stevena Spielberga. Režisér téměř po třiceti letech přiznal, že něšlo o záměrné cameo, ale o chybu. Když byl film uveden do kin, byl změněn i formát a údajně se poté Spielberg objevil v záběru až osmnáckrát. [Zdroj : Cinema] (Terva)
  • Při natáčení pádu kamiónu z útesu se porouchalo zařízení, které mělo náklaďák udržet v rovině, řidič proto zůstal do poslední chvíle v kabině a vyskočil před pádem. V záběru můžete vidět otevřené dveře. (HellFire)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama