Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jedná se o válečný film z velké části ze zajateckého tábora, který se odehrává za 2.sv války v Čině. To by ještě nebylo nic extra, ale že zde v hlavní roli válí extratřídu teprve 12tiletý Bale ve svém filmovém debutu, to teda docela rozdýchávám. 5k hodnocení na čsfd je dost, takže jsem Ameriku určitě neobjevil, ale já jsem o něčem takovým neměl ani pár. Skvělí herci, poměrně neotřelá válečná tématika, sugestivní hudba. Pro mě 4. nejlepší film Stevena Spielbrga po Seznamu, Ryanovi a A.I. Doporučuju! ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tak jako jsem kdysi žasl nad výkonem Natalie Portman v Leonovi, ohromil mě teď svým uměním pubertální Christian Bale. Famózní. Co víc dodat, temný rytíři? Nevím, jak to Steven Spielberg udělal, ale film disponuje poměrně svižným spádem, a tak ani stopadesátičtyřminutová metráž nenudí. Tedy, až na poslední dvacetiminutovku, která je na můj vkus až moc zdlouhavá. Ale budiž. Jsou lidé, kteří si to mohou dovolit. Leč, v celkovém hodnocení nejsem nijak extrémně ohromen. Pokud by se mě však někdo ptal, tak ano - doporučil bych tento film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Adaptace autobiografické knihy J. G. Ballarda byla něčím, na co jsem se dlouho těšila. Zajímavé téma, skvělé obsazení (Christian Bale, Miranda Richardson, John Malkovich). Říše slunce může připomínat svým širokým záběrem také Milence podle Durasové, ale obávám se, že podobně jako jiné Spielbergovy retro filmy, i tento zastaral. Čili jedná se o zajímavý výlet do kinematografie osmdesátých let, mladičký Bale byl neskutečně nadaný už tehdy, ale pro hlubší zážitek by bylo potřeba vidět film tehdy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ríša slnka je taký malý Spielbergov klenot, stratený v obkolesení Indyho dobrodružstiev. Je zaujímavé, že publikum, ktoré Spielberga milovalo, sa v tej dobe nenechalo zlákať niečím iným a hlbším, ako zmienenými oddychovkami. Spielberg to s druhou svetovou vie a vždy vedel, Ríša slnka je v jeho filmografii rovnocenná oveľa slávnejším dielam. Baleov ksicht bol frackovský už aj zamladi, nepovedal by som podľa tohto filmu, že z neho raz vyrastie taká megahviezda. Aj keď jeho talent je tu vidieť. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)
  • Kolonel Marshall (Tom Danaher) bol počas druhej svetovej vojny námorným nočným stíhacím pilotom a je mu pripísaný posledný zostrel japonského bombardéru vo vojne. (beso74)
  • Japonské stíhačky Zero použité vo filme boli v skutočnosti modifikovanými výcvikovými strojmi Harvard. (beso74)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama