Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšná a divácky oblíbená hořkosladká komedie o životě, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Film vznikl podle scénáře Haliny Pawlowské, která tu čerpala inspiraci ze svého vlastního rodinného zázemí. Autorka v něm s humorem a ironií sobě vlastní, ale i s pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce a další svérázné a zemité příbuzné, pocházející ze Zakarpatské Ukrajiny, na své mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Vše na příběhu Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků, odehrávajícím se v průběhu dvaceti let, které prožívalo Československo po ruské okupaci. Peripetie hrdinů jsou nahlíženy s ironií a humorným nadhledem. Střídají se zde bouřlivé komediální situace se slzami. Hrdinové této komedie však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát je platné a dobré… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (205)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbeněhších českých filmů z brilantně zvládnutým hereckým obsazením. Například Ivana Chýlková zahrála zatím svoji nejlepší roli a téměř každý snímek je komický už jen od pohledu. I když nejde o čistokrevnou komedii určitě komické prvky převažují. Nejlepší pasáží celého filmu je pasáž kdy Ivana Chýlková z Barborou Hrzánovou odcházejí z bytu ředitele školy a v podroušeném stavu se táhnou cestou domů a u toho řvou "Hanka byla kráva " - když přemýšlím o této pasáži musím se smát, určitě ti co tento film viděli ví, o čem píši. Dalším obrovským pozitivem tohoto filmu je jeho naprosto dokonalý scénář od , pro mě dost nesympatické osobnosti ,Haliny Pawlovské. Jde vidět, že scénáž je napsán od srdce a jistě , i přes mé nesympatie, musím uznat že českého Lva si opravdu zasloužila ! Také scény ve Švýcarsku jsou kouzelné a další a další , prostě jako celek je to naprosto hotový film a já mu nemám co vytknout! ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný snímek, který dokáže často pobavit, ale často také lehce nudit a někdy dokáže svojí zvláštností trošku odpuzovat. Největším nešvarem filmu je ale jeho vyprávěcí struktura, která nepůsobí celistvě a připadala mi velice útržkovitá a spíše jako slepenec scén a skečů, které dohromady netvoří plnohodnotný příběhový oblouk, než jako plnohodnotný film. Je to škoda, neboť lepší struktura by určitě prospěla a dělala by z tohoto díla funkčnější a filmovější zážitek. Takhle jde jen o ucházející, ale velice nevyrovnanou komedii, která měla na víc. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Můj velmi oblíbený film, na který se ráda podívám, kdykoli jej v telce dávají. Halina dostala dostala od diváků na frak díky Banánovým rybičkám, nicméně některé její knížky jsem četla a všechny byly příjemně vtipné, přičemž humor nebyl laciný, byl ineligentní a sympaticky normální (ať si říká kdo chce, co chce). Je skvělé, že Milan Šteindler Díky za každé nové ráno natočil. Je to výpověď tehdejší doby, společnosti, rozdílů kultur, výborně obsazené a perfektně zahrané, směšné a dojemné zároveň. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Teď už vím, proč jsem tenhle film nikdy neviděl. On vlastně nestojí za nic. Předloha Pawlovská, hlavní role Chýlková. To samo o sobě není hitparáda. Vydržel jsem hlavně kvůli jednomu hercovi, který je pro mě absolutně neznámý – Franciszek Pieczka. Vůbec ho neznám, vůbec jsem mu nerozuměl, ale jeho herecký výkon mě paralizoval. Jinak už dnes můžu říct, že na podobné témata tu dnes máme daleko lepší film než je tenhle. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Po údernom začiatku plnom výborného humoru hlavne v podaní Franciszka Pieczku prichádza pomalý presun k lyricko-epickej forme, ktorá už pôsobí úplne inak, len nie komicky. Očakávania zo smiechu chladnú a film vsádza na hlbšie myšlienky, ktoré už s vtipom nemajú nič spoločné. Každopádne vďaka za pána Pieczku, ktorý pôsobí celý čas ako isté oživenie. Je možné celý film vnímať aj pozitívnejšie - na to sa ale do neho netreba púšťať s očakávaním komédie (hoci prvá štvrtina filmu dobre pobaví). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Dáša (Tereza Brodská) má v bytě sovětský televizor Rubin C714D z roku 1976. Jednalo se o jeden z prvních barevných přijímačů v Československu. (sator)
  • Režisér Milan Šteindler vzpomínal na inspiraci pro postavu otce (Franciszek Pieczka): "Předlohou byl tatínek Haliny Pawlowské a já nezapomenu, když jsme u nich pracovali, jak se vždycky otevřely dveře, její tatínek mlčky vešel, na stříbrném tácku nesl tři panáky vodečky, talířek s nějakou zakuskou, klobáskou nebo tak něčím, mlčky jsme to do sebe lupli, protože on nechtěl rušit, proto nemluvil, pokývali jsme, jako že si rozumíme, a on zase mlčky odešel." (NIRO)
  • Film byl vybrán jako zástupce českého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1995. (orkadimenza)

Reklama

Reklama