Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Film, který je v tv často reprízován a mne při každém shlédnutí potěší - hlavně jeho první cca polovina odehrávající se před příjezdem do Čech - Hanzlíkovi a Kolářové partnerství sluší téměř jako vždycky, Kopecký si svého Jana Lucemburského vysloveně užívá, muzika je výrazná a zajímavá - takovýhle filmů není nikdy dost ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně divný film. Jako kamera, výprava (exteriéry i interiéry), herecké výkony, vše skvělé. Jenže jednu chvíli je to milostná romance, pak crazy (skutečně crazy, jinak se bitva u řeky nazvat nedá) komedie, poté dojde na intriky, psychologii, a poté na jakýsi klon Fanfána Tulipána. ... Zkrátka nedrží to pohromadě. V podstatě jde o nesouvislý a často nesouvisející sled scének, kdy těsně před koncem ten předěl z lapky a Itálií je snad největší perda mezi oči. Je zde hodně vtipných replik, nachmelení se Karla ve sklepích také nepostrádá jistý půvab, ale skutečně tomu chybí nějaký stabilnější xicht, nějaká jednolitost alespoň v žánru. ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Opět naši výborní herci Hanzlík, Kopecký a do třetice k nim půvabná Kolářová. Ano nikdy nebyla krásnější. Delší střih vlasů ji sluší mnohem, ale mnohem více. Film působí malinko povídkově, a neplyne, tak jak bych si představoval. To je ovšem jediná výtka, kterou si mohu dovolit. Naproti tomu svěží a lehký humor, vznášející se po celý historický příběh, byl k nezaplacení. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Historická témata vždycky vítám, tady se ale setkáváme spíš s takovou komediální freskou. Příběh je sice místy dotčený historickými souvislostmi, ale snaží se především tvářit jako veselá taškařice, což je myslím dost na škodu. Miloš Kopecký je sám o sobě dost dobrý komik, že ze sebe kvůli legraci nemusí dělat úplného blba, jako v tomto filmu. Úvod se vysloveně nepovedl, nicméně je tu i řada vydařených scén. Je mi jen líto, že se tématu nepřistoupilo trošinku zodpovědněji, mohl to být pěkný film o mládí Otce vlasti. Takto je to jen průměrná blbinka. 65% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lepší jeden Lucemburk za horama, než jeden půl Přemyslovec doma." S tím by jistě česká šlechta souhlasila, neboť markrabí Karel se s jejich rozkrádáním majetku ve feudálním vlastnictví vypořádává příliš svědomitě. Já jsem si tedy slasti budoucího Otce vlasti celkem užil, popichující potvůrka Blanka z Valois mě hodně bavila, bohémský Jan Lucemburský si taky zahlásil svoje, jen mě poněkud nebavily ty neustálé proměny komedie v drama či zábavy v nudu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Filmovalo se i na zámku Žleby. (M.B)
  • Filmovanie prebiehalo na hrade Křivoklát, Lipenskej priehrade a na Třeboňsku. (dyfur)

Reklama

Reklama