Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Winona Ryder, Ethan Hawke a Ben Stiller ve smutně romantické komedii o mladé generaci odchované seriálem Melrose Place, o hledání zaměstnání, lásky a smyslu života. Jako jeden z nejlepších absolventů vysoké školy by měla být Lelaina Pierce (Winona Ryder) předurčena k velkým cílům. Místo toho pracuje jako produkční asistentka nesnesitelného moderátora ranní televizní show (John Mahoney). Ve svém volném čase natáčí jízlivý a často až urážející videodokument o svých vrstevnících: promiskuitní spolubydlící Vickie (Janeane Garofalo), o Sammym Steve Zahn), který potlačuje svou přirozenou sexualitu, a o svém nejlepším kamarádovi Trayovi (Ethan Hawke), velmi nadaném rebelovi bez přirozené životní motivace. Lelaina se seznámí s Michaelem (Stiller), ambiciózním producentem, který chce uvést její dokument v televizi. Lelaina se rázem ocitne uprostřed podivného milostného trojúhelníku. Na jedné straně stojí zajištěný, materialistický Michael a na druhé věčně filozofující, přitažlivý Tray. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas má člověk to štěstí, že ten správný film potká ve správném momentu svého života. Zásah filmu pak může překročit hranici obyčejného filmového zážitku a zásadním způsobem může ovlivnit i život samotný. Reality Bites tím filmem v mém případě není, ale můj soukromý vesmír zasáhl natolik, že má k podobné výsadě hodně, hodně blízko. Ten chybějící střípek je Stillerova nerozhodnost, zda film vést a zakončit spíše v rovině romantické komedie, anebo se nekompromisně rozhodnout pro existenciální rozervanost. Kdyby zvolil druhou možnost, Reality Bites by se pro mě stal dokonalým filmem. To drásající pnutí, jaké v půlce filmu mezi sebou mají Winona Ryder a Ethan Hawke (mimochodem moji soukromí kandidáti na nejlepší intelektuální pár ever hned vedle Ethana s Julie Delpy) je podle mého názoru totální tvůrčí majstrštyk (casting, scénář, dialogy, vedení herců, chemie mezi nimi atd.), za který by každý další tvůrce dal nevím co. Navíc způsob, jakým Lubezki hlavní charaktery dokonale tesá, dělá ze sledování až fyzicky příjemný zážitek (Winona tu pro mě naprosto dokonale ztělesňuje ženskost 90. let). A právě esence let devadesátých, která filmem prostupuje jako neviditelná, ale všudypřítomná mlha, dodává Reality Bites feeling staré a nepodstatné momentky, jakou člověk po letech vyštrachá někde z krabice, a když se na ní podívá, uvědomí si, že tehdy prožíval něco speciálního. A tenhle pocit jsem naposledy cítil u Chlapectví. 8,5/10 ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se film tváří jako pohled do života mladistvých, s rádoby „cool“ postavami a provedením. Stále je to ale kýčovitá a ničím zajímavá romanťárna, která chvílemi ukrutně nudí. Neříkám, soundtrack se docela povedl, dívat se na to nějak dá a určitou generační výpověď to (alespoň zčásti) pravděpodobně má, ale nejedná se o nic, co by mě nějak zaujalo nebo co bych chtěl někdy vidět znovu. Docela zívačka – 2* (4/10). ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Myslela som si, že už kvôli tej romantickej odrhovačke Baby I love your way to je nejakým spôsobom kultový film. Trt makový. Nepozerala som ho síce na 100%, ale prečo? Lebo sa to nedalo. To bola taká strašná, preafektovaná NUDA, že som sa väčšinu času radšej nedívala, len počúvala tie ich "dozrievajúce" plky a problémy a varila obed. Hádam jediná zábavná postava bol nafúkaný moderátor okázalo trápnej rannej šou :-) Prípadne ešte divní rodičia. Naopak mladí protagonisti mi prišli totálne nezaujímaví, trápne rozháraní, infantilní a neznesiteľní. Ako vravím, nedávala som úplne pozor, ale nemyslím si, že by to príliš pomohlo. Aspoň ten vyprážaný patizón čo som upiekla pri filme, bol skvelý :-) ()

imados 

všechny recenze uživatele

První režisérský počina Bena Stillera lze hodnotit velmi kladně. Podařilo se mu poutavě zachytit klíčové životní období přechodu ze studií do zaměstnání, což s sebou mnohdy nese hořkosti, zklamání a ztrátu ideálů. Winona jako vždy okouzlující, Ethan Hawke jako hloubavý intelektuál také přesvědčivý a trojlístek hvězd doplňuje protivný a nesympatický Michal v podání samotného režiséra. Všechno dobré, až na ten konec, ten mi připadal až příliš hoolywoodský. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Winona Ryder, Ethan Hawke a Ben Stiller jako absolventi americké vysoké školy čelí koncem 90. let minulého století bolestné realitě života – sny jsou sny, ale když nejde najít práci, musí i vysokoškolská absolventka nastoupit ve fast foodu. Zvláště když odsuzuje své rodiče z pokrytectví a vlastnictví BMW. Její přátelé ale řeší podobné problémy, někdy i rodinné, milostné, s nemocí, podezřením na AIDS... DVD: V bonusech jen dvouminutový trailer (4.3) s CZ titulky. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (45)

  • Pôvodné návrhy scenára obsahovali podzápletku zahŕňajúcu Lelaininu (Winona Ryder) sestru alkoholičku Patty, ktorá bola na odvykačke. Pár z týchto scén bolo natočených, ale nakoniec boli vystrihnuté. Patty stvárnila skutočná sestra scenáristky Helen Childress, Patricia Childress. (Pat.Ko)
  • Pieseň Lisy Loeb "Stay" bola zahrnutá na soundtrack po tom, čo ju Ben Stiller dostal na páske od Ethana Hawka, ktorý bol jej osobným priateľom. (jofffo1)
  • Hlavným dôvodom, prečo film získal súhlas od The Knack na použitie "My Sharona" a predstihol tak Pulp Fiction (1994), bol vysvetlený Benom Stillerom. Ten vysvetlil zábavnú povahu sekvencie (priatelia tancujúci spolu v minimarkete), kde mala byť pieseň použitá, a skupine sa táto myšlienka viac páčila ako grafická a násilná scéna, ktorú chcel Quentin Tarantino použiť vo svojom filme. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama