Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvý moderný český blockbuster? Pravdepodobne áno. Teda aspoň čo sa týka jeho rozsiahlosti a komplexnosti. Podobne je tam aj cítiť závan západnej kinematografie - rovnako na tom bola aj o niečo skôr uvedená NAHOTA NA PRODEJ. Po stránke filmárskej na svoju dobu skvelé a profesionálne, len občas spojenie Svěrákovského humoru a hollywoodskeho štýlu zaškrípe. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Asi najuletenejší Svěrákov film. Akumulátor je kult, implikujúcim pojmom, ktorý niečo nehmotné vyjadruje a v mojom ponímaní predstavuje (čo sa týka karikaturistického zveličenia) socialistickú verziu Pravdivých lží - kde výbežky a otravné zhovadilosti z televízie zapĺňajú životný rytmus hlavnej postavy a do nemalej miery ovplyvňujú jeho súkromie. Dnes by sme toto vyciciavanie energie mohli aplikovať pre mobilné prijímače alebo sociálne siete. Princíp sa nemení, iba doba. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film pobral ceny a nominácie, no pre mňa je to jeden z najslabších diel z pera Zdeňka Svěráka a normálne mi to prišlo, že si akoby riešil svoje erotické sny, ktoré s postupujúcim vekom sa stávali čoraz viac naozaj len tým snom. Herečky sa ale ochotne vyzliekli, celý čas sa riešili len intímne veci, ale zmysel toho celku som nepochopil. Akumulátr 1 je dobrý len na to, aby vám pri sledovaní na notebooku vyšťavil baterku. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Ta nápaditost! Je neskutečné, kolik toho Svěrákovi dokázali do filmu nacpat. Výsledek kvůli tomu působí místy nekoherentně, jelikož leckteré postupy se v něm objeví pouze jednou, na druhou stranu je znát mladistvý zápal a snaha vecpat do filmu všechny cool věci, co autory napadly. A toho si cením. Současné tuzemské debuty (či obecně filmy mladých filmařů) se drží nepochopitelně při zemi, tady ale mladý Svěrák (který už tou dobou měl za sebou zdánlivě dospělejší a umírněnější Obecnou školu) dal naplno svou hravost a já si to rád užil s ním. Nevyrovnaný, originál a svou naivitou nádherně zábavný snímek. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jedno z mých největších zklamání (nejen) v české kinematografii. Mám rád Svěráky, ovšem dosud mi uniká, co mělo být toto. Zkoukl jsem ho třikrát, ale k ničemu jsem se nedobral. Nedobral jsem se ke smyslu filmu. Zůstala pro mě pouze spleť podivných scén, nad kterými jsem kroutil hlavou. Jinak se omlouvám všem, kteří mají "Akumulátor 1" rádi, já se k vám bohužel nepřidám. Jednu hvězdičku (možná ještě půl) dávám z úcty ke Svěrákům, protože jejich filmy mám opravdu rád. "Akumulátor 1" propadl nejen u mě, ale i celkově po premiéře u diváků. Nejdražší český film (alespoň do té doby) mnoho nevydělal. Režisér Jan Svěrák natočil ještě v témž roce lacinou "Jízdu" a o 2 roky později "Kolju", proti kterým nemohu říci ani popel. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Na základě diváckého dotazu popsal Jan Svěrák záběr se žárovkou, kterou Zdeněk Svěrák (Fišárek) rozsvěcí pouhým dotykem ruky: "Tím jsme se trápili hodně dlouho. Táta trénoval rozsvěcení žárovky pod dohledem člověka nadaného skutečně mimořádnými schopnostmi. Po několika týdnech dokázal vlákno žárovky natolik zahřát, že slabě žhnulo. Když jsme to ale natočili, na plátně nebylo vidět nic. Pro filmový materiál to svítilo málo, tak jsme si museli pomoct trikem. Použili jsme žárovku na 24 voltů, jaké se používají z bezpečnostních důvodů třeba ve výtazích, protože takhle nízké napětí vám neublíží. Táta měl nalepené dráty s oholenými konci na bříšku ukazováku a prsteníčku. Když trik předvedl a měl ukázat holou dlaň na kameru, někdo ležící na podlaze mu za dráty rychle zatáhl. Ty se utrhly z dlaně a zajely do rukávu." (NIRO)
  • Režisér povedal, že film vznikol na základe jeho skúsenosti s bábkovým filmom, kde si hral s predstavou bábkového filmu, ktorý by sa odohrával vzadu v televízii. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Režisér Jan Svěrák povedal: „Ten film sme so scenáristom Janom Slovákom vymýšľali dosť netradične. Ľahli sme si u nás doma na koberec a so zavretými očami sme si predstavovali, čo všetko by sme vo filme chceli vidieť. So zapísaných nápadov sme potom splietali príbeh. Tých nápadov je tam nakoniec toľko, že by vystačili na dva takéto filmy. A to je možno dôvod, prečo sa na Akumulátor tak rád pozriem aj po rokoch.“ (Raccoon.city)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno