Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Ta nápaditost! Je neskutečné, kolik toho Svěrákovi dokázali do filmu nacpat. Výsledek kvůli tomu působí místy nekoherentně, jelikož leckteré postupy se v něm objeví pouze jednou, na druhou stranu je znát mladistvý zápal a snaha vecpat do filmu všechny cool věci, co autory napadly. A toho si cením. Současné tuzemské debuty (či obecně filmy mladých filmařů) se drží nepochopitelně při zemi, tady ale mladý Svěrák (který už tou dobou měl za sebou zdánlivě dospělejší a umírněnější Obecnou školu) dal naplno svou hravost a já si to rád užil s ním. Nevyrovnaný, originál a svou naivitou nádherně zábavný snímek. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Ano, žánrově opravdu těžce uchopitelné. Těžko říct, co to vůbec je. Zda komedie, zda sci-fi, či něco úplně jiného. Spíše si myslím, že od každého žánru to má v sobě trochu. Zdeněk Svěrák je skvělý, jeho syn Jan jako režisér je taky velmi kvalitní. Ráda jsem se dívala i na epizodku s mým oblíbeným Smoljakem. Ono celkově ten film je docela zajímavý. Sice je starý a tudíž ta kvalita nic moc, ale kouzlo to ještě má... ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Asi najuletenejší Svěrákov film. Akumulátor je kult, implikujúcim pojmom, ktorý niečo nehmotné vyjadruje a v mojom ponímaní predstavuje (čo sa týka karikaturistického zveličenia) socialistickú verziu Pravdivých lží - kde výbežky a otravné zhovadilosti z televízie zapĺňajú životný rytmus hlavnej postavy a do nemalej miery ovplyvňujú jeho súkromie. Dnes by sme toto vyciciavanie energie mohli aplikovať pre mobilné prijímače alebo sociálne siete. Princíp sa nemení, iba doba. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejprogresivnější a nejlepší Jan Svěrák, což je trochu smutné. Je asi škoda, že podobný počin přišel tak brzy a diváci ho nepřijali, protože režisérova kariéra se mohla ubírat úplně jiným směrem. Každý záběr je vizuálně nápaditý, originální a neuvěřitelně svěží. Podobně na tom je i tempo, které je dost svižné a celé to vůbec připomíná jeden dlouhý klip, kterému chybí jen nějaký úderný song a výraznější hudební motiv. Ocenit se musí i chytrý a nadčasový scénář, který je paradoxně dnes ještě aktuálnější než před třiceti lety a zároveň je jemnou parodií tehdy populárních akčních filmů a scény jakýchsi "přestřelek" s televizí skrz dálkové ovladače patří k naprostým vrcholům. Petr Forman je v titulní roli zcela přesný a potřebně "nenápadný", hodně zajímavá pak je i Edita Brychta, mezi oběma navíc funguje vztahová chemie, zmínit se pak musí i velmi dobrý Zdeněk Svěrák v asi nejbizarnější roli své kariéry. V závěru je oné progresivity asi trochu moc a poslední třetina je přece jen až moc překotná a tvůrce trochu vyměkne, to ale moc nemění na tom, že Akumulátor 1 je jedním z nejoriginálnějších porevolučních počinů, který na své aktuálnosti neztratil zhola nic a navíc se nestihnul devalvovat pokračováním. 75 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akumulátor bol filmom, ktorý množstvo divákov sklamal. Ale nie svojou nekvalitou, pretože kvalitný určite je, diváci jednoducho na takýto experiment neboli pripravení a nevedeli, čo si o ňom myslieť. Svěrákove publikum nie je ako to Cronenbergove, takže určité problémy pri jeho prijímaní Honza určite očakával. Mne to bolo jedno, pretože sa mi film hneď v svojom roku vzniku páčil, ale možno to bolo spôsobené tým, že už som na tom Cronenbergovi dosť fičal. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Rozprávka, ktorú číta Olda (Petr Forman) svojej milenke Anne (Edita Brychta) a jej dcére Aničke (Markéta Frösslová) je "Pohádka o princezně Jasněnce, kterou Luftbaba zaklela v želvu". Knihu napísal a vytvoril Zdeněk Svěrák (Fišárek),Matěj Forman (Oldov dvojník) a výtvarníčka Hana Vyoralová v roku 1994 a je vydávaná ako 3D priestorové leporelo s pohyblivými scénami. a nesie podtitul: "...jak ji Olda vyprávěl Aničkám ve filmu Akumulátor 1". (Raccoon.city)
  • Letadlo, které "hrálo" letadlo ATR 72 OK -FXB, byl ve skutečnosti trup jednoho z prototypů letounu L-610 z Letu Kunovice, plánovaný čtyřicetimístný "větší brácha" L 410 turboletu, který se nedostal do výroby. (ČSFD)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama