Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co skrývá mlčící vesnice? Venkovská dvojice detektivů (O. Vlach a J. Zadražil) pátrá po vrazích starého Vodičky. Byl to nesympatický stařec, který se zřejmě kdysi stal svědkem kriminálního činu. Dvojice pomalu rozplétá nitky případu sahajícího hluboko do minulosti. Avšak staré události jsou již dávno překryté mlhou zapomnění a neochotou vesnice odhalovat tajemství, které se dotýká osobně každého z jejích obyvatel. Nakonec pomůže, jak to tak bývá, náhoda a nepřímým důkazem vraždy se stane obyčejný knoflík od košile… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

DanielaE 

všechny recenze uživatele

Z mě dobrý především díky ústřední dvojici. Na venkov k utahanému kriminalistovi před důchodem přichází elév čerstvě po škole pln akademických vědomostí. Není to však borec z Kriminálek LA, NY nebo odkad, ale z české VŠ. Je to namachrovaný frajírek z města, ale takových znám. Na druhou stranu Vlachova postava je naprosto stejně v našich reáliích uvěřitelná. Kdo by nebyl, to by byli právě ti maníci ze všech těch "Kriminálek" (a že oni zhusta nejsou uvěřitelní ani tam, jakkoli ráda na většinu z nich koukám). I reálie jsou věrné, narozdíl od příběhů, které se odhehrávavají v rádoby bohaté společnosti. Hospoda, stavení, statek, utopenci a klobása. Tempo je pomalejší, ale buduje atmosféru, ale pomáhá i k vývoji vztahu mezi ústřední dvojící. Ano, jedna hvězda je za to, že se jedná o kriminálku českou (čimž chci vyjádřit to, že je lepší než drtívá většina ostatních), ale i tak jsem si to užila. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Taková nějaká "nijaká" česká "venkoucká" krimoška, jejíž hlavním symptomem je překombinovanost v závěru. Krkolomný konec evidetně pramení z touhy "za každou cenu překvapit" klimbajícího diváka nečekanou pointou. Na tenhle dedektýfní příběh jsme se dívali ve čtyřech lidech, a přestože bych sešlost u televizoru rozhodně neoznačil za spolčení kreténů, nebyl nikdo z nás schopen říct, o čem to vlastně nakonec bylo. Asi bych to potřeboval sjet ještě jednou, ale za takovou námahu by Kotkův Knoflík nestál. Ani kdyby byl podepsanej. ()

Reklama

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná a povedená kriminálka z dílny České televize. Povedený námět i děj. Nesourodá dvojice Vlach - Zadražil byla výborná. Líbilo se mi, že se zde objevil pan herec Jiří Holý a v epizodní roli soudního lékaře rovněž Karel Polišenský, který na můj vkus dostává málo prostoru ve filmu. Bylo rovněž příjemné po dlouhé době vidět ve filmu krále českého dabingu Petra Olivu a Jana Novotného. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice povedená televizní detektivka (ne kriminálka) z velmi blízkého českého prostředí. Malé městečko s obyvateli navzájem se všichni znajícími a kde se tím pádem nic neutají, začne zkušený vyšetřovatel a k němu nově přidělený čerstvý absolvent vyšetřovat zdánlivě banální případ začínající požárem, který nakonec vyvolá velice pochmurnou minulost. Příběh sleduje vyšetřování a pátrání krůček po krůčku, nikam se nespěchá a ukazuje starou poctivou českou detektivní tvorbu, jakou jsme kdysi tak dobře uměli. Při sledování jsem si z úctou vzpomněl na majora Kalaše, ke kterému má tento snímek hodně blízko. Je však ale daleko lidštější a to naše češství z toho vyloženě září. Scénář je napsán velice profesionálně. Tolik dějových obratů je doslova překvapením. Řekl bych, že závěrečnou scénu usvědčení knoflíkem je téměř jak od Colomba. Tvůrcům z ČT se tohle vskutku povedlo. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Jako syna venkova (výraz Dr. Dlahy pro burana) mě oslovila atmosféra i zřejmá inspirace detektivů postavami Niemanse a Kerkeriana. Dokonce jsem původně myslel, že to bylo naopak, ale potom jsem se podíval, že Purpurové řeky jsou z roku 2000, škoda.... Každopádně postava hraná p. Vlachem mi přišla dokonalá - i to jak zahodil ten igeliťák od salámu na nádraží - trochu mi to připomnělo dokonalý výstup majora Hradce v 30PMZ v dílu Bestie. Už mi jen chybělo, aby si ten policejní začátečník s místní partou zakouřil nějaké zahradní konopí, nebo objevil v rámci vyšetřování nějaké políčko. Jako TV film pro doprovod při nějaké polopracovní činnosti mě to uspokojilo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Hajný našel na místě činu nábojnici. Má to být nábojnice z vražedné zbraně – revolveru. V revolveru však po výstřelu vždy zůstává nábojnice uvnitř bubínku. (Scott67)
  • Hlavní vyšetřovatel, kterého ztvárnil Oldřich Vlach, se jmenuje Wurst, což znamená v němčině „párek“. Je to příhodné jméno vzhledem k jeho stravovacím návykům. (Untentrauer)
  • Když mladý kriminalista Jarda (Jan Zadražil) jde v Baronově domě za hlasy, které podle něj patří vrahům Barona, zjistí nakonec, že byla pouze puštěná televize a z ní tyto hlasy vycházely. V tu chvíli na obrazovce běží epizoda „Strach“ ze seriálu 30 případů majora Zemana (1974) a v záběru jsou právě Josef Vinklář a Oldřich Vízner. Ovšem hlasy, které Jarda slyšel, nepatřily těmto hercům. Ani textová pasáž, kterou Jarda z televize slyšel, v seriálu nikdy nezazněla. (navabaca)

Reklama

Reklama