Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Začalo to hřejivě a bylo to docela hřejivé. Jak má pohádka být. Škoda, že se to nevyhlo chybám. Ale hned od počátku příjemně překvapil pěkný vizuál a až Ladovská stylizace. Hvězdné prostředí je zase v české pohádce docela originální a nenapadlo mě se mu vysmívat, kvůli jiným fantasy. Přesto (i když chválím snaživě vypadající hvězdné kulisy) scény na nebi působily sem tam trochu kostrbatě a více se mi líbily ty pozemské, kde pěkně fungovala chemie mezi milým Kotkem a hlavně Terezou Rambou jakožto Deničkou, což byla taková příjemná správně pohádkova éterická  postava, která dodala pohádce šmrnc. Moc se mi líbila a trochu pro mě nahradila německou princeznu. Ta sice nevypadala špatně, ale podle mě byla trochu tuhá a vzhledem k jejímu původu se ji nevyhlo trochu křečovité předabování a snad i proto, nedostala moc prostoru a zůstala taková pasivní. Škoda, že i hvězdičku Deničku pak zavřou a trochu vymizí z děje, Kotka zase učarují, zatímco více prostoru dostává hvězdná zápletka s několika láskami najednou apod. To už bylo trochu moc zamotané a kdyby se vše neslo v duchu začátku, asi by mi to nevadilo. Závěrečná řešení jsou zase trochu moc uspěchaná. Chtělo to trochu zapracovat na prostoru pro skoro všechny postavy a jejich vztazích, aby to bylo ještě trochu romantičtější, ucelenější a bylo by to ideální. Takhle po solidní první polovině následuje trochu slabší dojezd, ale v rámci novodobých pohádek tohle určitě patří k tomu lepšímu a připadalo mi to i docela svěží.  Tak jsem si u hodnocení tak trochu zahrál na 50:50 a vyšla mi lepší varianta - tedy čtyři hvězdy. A to budu brát jako hvězdné znamení. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes již ostřílený matador "žánru" vánočních pohádek Karel Janák vyrazil do vod zahraniční koprodukce, a přivedl na scénu německou vrchnost (Leonie Brill, česky hovořící hlasem Mariky Šoposké), nádherné kostýmy, v rámci pohádkového žánru velice hezky hrající hereckou sestavu (aby ne, Tereza Ramba, bratři Hádkové i Vojtěch Kotek umí i složitější než jednorozměrné role, a Ondřej Sokol je komik přímo excelentní), a pak bohužel i děj stojící na jedné jediné mechanice, která tradičně "po česku" funguje tak nějak na náhodu. Hvězdy tak někdy září, někdy se v blízkosti lásky dobíjejí, a někdy holt zase ne, a odolnější bílí trpaslíci skomírají dříve než hvězdy, které mají hasnout rychleji (přitom nebýt jedné věty, která s tou myšlenkou větší odolnosti přichází, byla by ta podivnost výrazně menší). Ale nejvtipnější je zrození lásky mezi hvězdami v samotném závěru, které je takové blik blik otočka, protože přece tak to v životě funguje:D Vznikly u nás mnohem příšernější pohádky (třeba z doby před víc jak dekádou pár dní před Vánocemi Českou televizí opět na světlo vytažená Kouzla Králů nebo pár let starý Kouzelník Žito, OMG) a Karel Janák zatím vždy vytvořil velmi slušné kousky. Ale pořád je to spíš ten jednooký, který je mezi slepými králem. Našlápnuto je slušně, tak snad to příště vyjde se vším všudy. Červenou tomu dám, ale přirovnáním ke Stardustu s jeho krásně spletitým dějem se jen směju. 70% ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

S "hvězdami" Voříšková, Hádek, Sokol je to jakžtakž zábavné a fajn, hlavně Aňa coby první mrcha to pozvedá o úroveň výš, jako bonus ceremoniář Slovák (!), ale co je to platné, když Janákův tvůrčí potenciál odpovídá leda tak Zlatě Adamovské. A když ve vánoční pohádce nejmíň jedné nezlé postavě (Bílý trpaslík) bezelstně přeju, aby fakt chcípla, tak je asi něco špatně. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tereza Ramba je v roli spadlé hvězdičky skvělá, zábavná, milá, pohádková, dějová linka s Vojtou Kotkem je civilní, příjemná, pěkná, konkrétní kostýmy a výjevy inspirované Josefem Ladou i písničky dětí jsou moc pěkné. Výprava ucházející. Sokol v prvním záběru rozesmál i bavil, ovšem jinak na mě scény na nebi působily kostrbatě, slabší než příběh na zemi. Jinak moc postav, nekonečné a překombinované. Chválím, že se pohádka obešla bez ječení a křiku, zuberská Oravská dedina je krásné místo, sníh, selský vánoční stromeček, pěkná hudba, vtipné. Ode mě lepší tři hvězdičky. V záplavě nepodařených pohádek v čele se Slíbenou princeznou a jiných kravin mnohem lepší  pohádka. Inspirace byly sebrané z několika jiných pohádek, spadlou hvězdu známe, Sokola s bílými vlasy si taky umíme zařadit. Ale neřeším. Blbé je, že v některých momentech, kdy nastoupila na scénu Aňa, pohádkové kouzlo úplně mizí, což je škoda. Ona ta Chýlková v rolích zlých pohádkových postav bývala sice hororově šílená, ale dneska vidíme, jakými kvalitami disponuje. Korunní princ i Nejlepší přítel se mi líbili víc, tady ale nechybělo mnoho. Ne vždy hvězdný casting zazáří. Každopádně nadprůměrná vánoční pohádka. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při psaní pohádky O vánoční hvězdě se nechal Janák bezpochyby inspirovat Hvězdným prachem a je pouze dobře, že se nejednalo o čisté obšlehnutí, nýbrž že se tvůrci snažili vytvořit i vlastní "hvězdný vesmír". Zaujalo mě ztvárnění hvězdného světa se všemi rozličnými postavičkami a kulisami, přičemž to vše bylo na naše poměry i dobře technicky zpracované. Co se herců týká, rád bych vyzdvihl civilního Kotka, půvabnou Grill (ani mi nevadilo, že tvůrci nesáhli po české herečce), bratry Hádky a podlou Geislerovou, zatímco Sokol a Ramba mi přišli místy otravní až lehce přehrávající. Scénář byl prošpikovaný "hvězdně-kosmickými narážkami", což se tvůrcům občas povedlo, jindy zase trochu méně. Ve výsledku pohodová a milá pohádka, u které by se našlo několik výtek, ale nijak neurazí a nenásilně pobaví, což je s ohledem na tuzemskou vánoční produkci minulých let velké plus. P.S. Tvůrci by si měli ujasnit, co měří světelné roky. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill nesnáší zimu. Též uvedla, že zima byla jedna z nejnáročnějších stránek tohoto projektu. (SONY_)
  • Ondřej Sokol prohlásil, že tolik hvězd pohromadě jako v tomto filmu není možné jinde vidět. (SONY_)

Reklama

Reklama