Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dal jste snad méně než pět? Setapouch! Sobí hnusec! To nedolovím, nedolovíííím! Výborně přeneseno ze stránek na plátno, casting vážně sedl (když jsem poprvé zahlédl uhrovitého swingaře, očekával jsem krach veškerých nadějí), humor který hladí po duši a občas jí nechá i decentně vystříknout nefalšovaný úsměv. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano, kniha je kniha. A ačkoliv jsem ji četl několikrát, je to právě pan Vízner, kterého si po zhlédnutí této komedie už navždy budu pod postavou Saturnina představovat. Myslím, že se podařilo dát dohromady skvostnou sestavu herců, která skvěle zapadá do typového rámce poetických třicátých let první republiky. Havelka byl pro svoji roli jako stvořený a Vacek se Synkovou vlastně také :-))). Nevím co na to pan Jirotka, ale já byl nadmíru spokojen. U mne je to za pět koblih * * * * * ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako divák neznalý knižní předlohy jsem si tuto pohodovou a nenáročnou komedii protkanou Saturninovými kousky a příslovími tety Kateřiny užil a nenudil se. Z výborného hereckého obsazení se mi nejvíc líbili Milan Lasica a Petr Vacek. "Saturnine? Marcus Aurelius je lvice." - "Nikdo není dokonalý, pane." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa (asi) snažili zachovať ducha predlohy, ktorú nepoznám a (asi) sa im to aj vo väčšej miere podarilo. Obsadenie je dokonalé, niektoré fóriky fungujú perfektne, niektoré sú priemerné a niektoré sa pre mňa stratili v preklade. Menší problém som mal aj s tým, že príbeh sa nijako nevyvíja, ide skôr iba o sled scénok a nikto nerieši nič závažnejšie. Otázka, kto zbalí mladú Zedníčkovú, je navyše jasná už od začiatku. Saturnin vyzerá presne tak, ako by ste očakávali od filmu, kde hrá hlavnú úlohu Ondřej Havelka. No a s tými tenisovými údermi, ktoré majú byť čo najrýchlejšie a tesne nad sieťou, neviem, účinné sú aj ťahavé vysoko nad sieť čo najďalej k základnej čiare. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Některé dialogy tesat do kamene, protože to byla ukázka dokonalého vtipu, který mně absolutně sedne. Postupem času, mně přišlo, že ty dialogy ztrácely na údernosti, ale Saturnin bavil. Nejsem si trošku jist hereckým obsazením až na tetičku a její hlas ten by mně dokázal nasrat i kdyby říkal "tady máš milion eur" . ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Když loď se Saturninem (Oldřich Vízner) a jeho pánem pluje po Vltavě a míjí Národní divadlo, zazní ve filmu úryvek z opery Bedřicha Smetany „Braniboři v Čechách“, konkrétně verše: „Pokud mají velcí páni, potud máme také my,“ ze závěru 7. výstupu 1. dějství. (Bilqis)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama