Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Holandská detektiva o mstě potápěče, která bodovala před lety, dnes boduje zase jednom u stejné generace diváků, kteří se k ní přiklonili tehdy. Další "fenomén", který mne minul, ale bylo zajímavé dát si další dávku hitů dle jiného vzoru. V 90. roce byl ten film mmj výletem do budoucnosti, která nás brzy doběhla, s veškerými projevy západního konzumu. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na základní škole, tak Fantom Amsterdamu patřil k mnohokrát propíraným a obdivovaným filmům (podobně jako třeba Karate Tiger 3 a tuny dalších). Bohužel jsem měl tenkrát deficit a neviděl ho, do rukou se mi dostal až teď. Na Nizozemí a dobu vzniku celkem povedená kriminálka, jejímž vrcholem je určitě hodně zdařilá honička člunů v amsterdamských kanálech. K nezapomenutelným scénám jistě patří ještě záběr na nůž, který se postupně přořezává skrz člun k ženě v plavkách. Mě ničím neurážející dílko, které působí místy trochu televizně si zaslouží objektivní 3*. Vidět to ovšem tenkrát na ZŠ, tak je to jasných 5*, takže uděláme kompromis. Jo a v miniroličce dirigenta na loďce slavný nizozemský dokumentarista Bert Haanstra. ()

Reklama

matestlust 

všechny recenze uživatele

Teda, celkem čumím na tu, vesměs pozitivní, kritiku zde...Já jsem byl teda dost zklamanej. Fantom Amsterdamu má vcelku slušný potenciál, možná o to větší bylo zklamání, že jej tvůrci nevyužili ani ze třetiny. Béčková směska kriminálky a thrilleru, která se snaží sázet na jakési tajemno a celkové neznámo, které představuje onen ,,fantom ". Výsledné rozuzlení je trapné a celé čekání na odhalení vraha přijde opravdu vniveč. Na druhou stranu, je zde pár slušných scén ( honička ve člunech po amsterdamských kanálech, úvodní scéna, kdy se loď plná turistů střetne s mrtvolou prostitutky ( sorry za spam ), ale jinak na mě film vůbec nedýchá tou osmdesátkovou atmosférou, jakou má plno jiných filmu ( leč se zde jedná o evropský film, kterých není z té doby v tomto žánru zase tak ,,mnoho" - to vlastně není žádný argument ). Myslím si, že 2* jsou adekvátní. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Až do vraždy mladé ženy na nafukovačce je to takové vykrádání Čelistí (s odskokem do Dirty Harryho při scéně v pekárně), až se divím, že tvůrce někdo nezažaloval. Celou dobu jsem čekal, až se policista svěří, že nesnáší vodu, nebo prohodí, že budou potřebovat větší loď. Ale navzdory tomu mi snímek přišel zábavný, včetně českého distribučního názvu, který avizuje (dementní) závěrečné rozuzlení (kdo máš rád operu, rozuměj.) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slasher/giallo z Holandska je predsa len niečo iné, ako giallo z Talianska alebo slasher z Ameriky. Dick Mass zrejme miluje Amsterdam tak, že vlastne ide o hlavnú postavu filmu a prekvapivo skáče z klasickej detektívky cez slasher až po čistú akciu ako od Johna Woo. Podozrivých je hneď niekoľko, ale našťastie si na konci nepoviete, že veď to bolo jasné od začiatku. Nejde síce o žiadne extra prekvapenie, ale nepôsobí tupo. Pred hororovým finále tu máme niekoľkominútovú akčnú naháňačku po amsterdamských vodných kanáloch a je sa na čo pozerať. Film síce možno zostarol viac ako klasiky spomínaných žánrov, ale má rýchle tempo, skvelý vizuál a poriadne smerom k záveru graduje. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)
  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)

Reklama

Reklama