Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Toto je vysoce nedoceněna a podhodnocena pohádka, spolu s Nesmrtelnou tetou je toto nejlepší porevoluční pohádkový počin, zřejmě nikdy nepochopím, proč má tak nízké hodnocení. Objevuje se zde perfektní hudba, skvostné herecké výkony, parádní exteriéry i interiéry, možná je malinko nedotažený scénář, ale přesto - hodnocení mělo být minimálně o dvacet procent výše. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

U filmů Václava Vorlíčka jsou pojmy jako atmosféra něčím, co nikdy nebylo třeba rozebírat. Ačkoli by si na takto zaměřených filmech více pochutnal Juraj Herz, právě temná nálada stojí za v konečném důsledku milým překvapením v oblasti (českých) pohádek, kterým se už od mládí vyhýbám, stejná slova mám na do modra zbarvený visuál a geniální Ivanu Chýlkovou v hlavní roli. Škoda jen umělohmotně působícího dabingu už ne tak dobrých zahraničích herců a poměrně stereotypní hudby Ondřeje Soukupa, jinak se jedná o dobrou práci. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Filmem Princ a Večernice skončila ve Vorlíčkově pohádkové tvorbě milá, česká poetika. Vstupem německé produkce, která zásadně ovlivnila jeho představy se pohádky staly ponurými, hororovými a děti spíše děsily. Samotného režiséra to velmi trápilo a nebyl na toto období příliš pyšný. V sérii - Kouzelný měšec, Pták ohnivák a Jezerní královna graduje bezbarvost, tma, ponurost, děs a Jezerní královna už je koncenrát vystihující německou mentalitu. S Němcovou, Erbenem a krásou české krajiny nemají tyto filmy nic společného. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Kolem tohoto roku, vzniklo několik pohádek ve spolupráci s německou stranou a legendou Václavem Vorlíčkem. Jezerní královna, Pták Ohnivák či Kouzlený měšec. Kvalitativně jsou na tom všechny podobně, ale u Ohniváka je aspoň skvělý Roden a krásná Tina Ruland u Měšce opět Tina, ale k ní se přidal i skvělý Saša Rašilov, Mahulena Bočanová nebo skvělý sluha v podobě jiného Hrušínského Huhla :-) Tady jsou až na Chýlkovou výkony herců nevýrazné až tragické. Hlavní hrdina s princeznou Odettou tomu taky moc nepřidali. Jan Hrušínský hroznej jako ve většině svých rolí a dlouhodobě si myslím, že po svém otci nepodědil ani trošku talentu. Za mě 40% a jen další ukázka toho, že v 90tých letech jsme měli zlaté časy našich pohádek dávno za sebou. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

třetí německá Vorlíčkova prácě (tedy snad, nepočítal jsemú Místo Rodena tady straší paní Chýlková, taky dobře, temnoty je zase hodně. Komický prvek Jana Hrušínského s Jiřinou Bohdalovou mi nesedí, takže minus. Jitka Schneiderová je pěkná, hodně, princ je docela sobrý, ne hezounek, ale chlap, jen mi k ní tolik neladí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Při natáčení filmu v Plešném jezeře došlo vinou filmařů k destrukci přibližně jednoho tisíce kusů šídlatek, což jsou u nás velmi vzácné a kriticky ohrožené rostliny. (panLosos)
  • Režisér Václav Vorlíček nebyl spokojen s kameramanem, kterého dosadili němečtí koproducenti. Kameraman špatně zasvítil scénu a tak jsou záběry, které se odehrávají pod hladinou jezera, velmi temné, a herci na nich nejsou pořádně vidět. (J R C Pecuchet)
  • V záběrech z jeskyně, kde děti sbírají perly, je jasně vidět, že jde lidem pára od pusy, což je pod vodou nelogické. (Timak)

Reklama

Reklama