Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milý film natočený na nádherných miestach. Musím priznať, že v tomto prípade som dosť zaujatý: Mám to šťastie stráviť veľa svôjho voľného času v Krásnohorskom Podhradí, a mal som to šťastie poznať Braňa Holíčka práve v týchto rokoch, keď sme hrali spolu v muzikáli Oliver Twist v Košiciach. + Klára Jandová a film je dokonalý :D ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jediné, o čem bych mohl kladně psát, je hudba Krzesimira Debskiho, která je pěkná, mírná, melodická. Jinak film za moc nestojí. Mladí herci své role nezvládli a působí protivně. Hlavní zápletka "milostného trojúhelníku" je snad špatný vtip, malý sokolník vypadá vedle dcerušky Baladora jako batole! Celkově zklamání... ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tato pohádka byla asi posledním dílem p. Vorlíčka, na které se dalo koukat a nutno podotknout, že z pohádkové tvorby uplynulých dvaceti let je to silný nadprůměr. Ve snímku jsou skutečně nádherné přírodní scenérie, zvířatka, idylické sekvence ... vše ostatní pokulhává. Navzdory tomu všemu hodnotím nadprůměrně, snad z nostalgie. :o) Mimochodem, představitel Tomáše (Braňo Holíček) měl našlápnuto na nadějnou kariéru, ale taky jaksi pokulhává. Povídka J. C. Hronského je rozhodně zajímavější, doporučuji přečíst. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Povesť o sokoliarovi Tomášovi pochádza zo 14. storočia a Jozef Cíger-Hronský ju literárne spracoval. (krasomama)
  • V titulkoch filmu ako jeden z koproducentov uvedená maďarská produkčná spoločnosť Focus Film Budapešť. V materiáloch od producenta filmu AG STUDIO je ale ako koproducent za maďarskú stranu uvedená produkčná spoločnosť Tivoli Films Budapešť. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama