Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jedinými herci co stáli za to abych se obtěžovala shlédnout tuhle """"pohádku"""" byli Karel Roden a Jiří Langmajer. Celkově je to jakási ukázka toho jak zmršit pohádku - postavte na větev vycpaného páva a nastříkejte ho na červeno (to má bejt ohnivák), pak vemte asi dvacet naprosto příšerných neherců(nemyslím Rodena a Langmajera)a většinu z nich z Německa..potom si sežeňte zmutovanou mořskou hvězdu s drápy do "mrtvého jezera" a stačí člověk co nikdy v životě nedržel kameru v ruce, protože to není podstatné..a pak máte tuhle děsnou věc s nesedícím dabingem na německy mluvící herce a vůbec celá ta pohádka je divná a nudná - typický "happy end" s prvky science fiction, jelikož několikrát oživit jakousi vodou někoho kdo už je dávno mrtvý mi příjde i na pohádku trochu moc. ()

ZHODNOTITEL odpad!

všechny recenze uživatele

POHÁDKA, KTERÁ JE TOTÁLNĚ MIMO TO VŠECHNO, CO O DNEŠNÍCH POHÁDKÁCH ZNÁME Někdo by možná mohl namítat, že první pohádky byly horory a dramata a erotické úchylárny, ale ta doba je pryč. Dnešní pohádky jsou jiné a když to tvůrci nedodržují, tak se jim to jenom vymstí. Zvlášť, pokud to prezentují jako pohádku. JE TO FILM, KTERÝ BYCH DĚTEM URČITĚ NEPUSTIL A NEPUSTIL BYCH HO ANI SOBĚ. NAVÍC TO VORLÍČKOVO OBLÍBENÉ NĚMECKO OPĚT ZAŽILO INVAZI DO ČESKÉHO FILMU. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nič dobré nám neprinášate a nič dobré vás tu nečaká.“ V polovici 90. rokov ponúkol slovenský producent Rudolf Biermann (ktorého jediným široko ďaleko „čiernym“ projektom je nedokončený Jánošík) českým rozprávkovým a iným legendám, režisérovi Vorlíčkovi („Arabela“) a scenáristovi Macourkovi („Mach a Šebestová“) peniaze na novú českú rozprávku VTÁK OHNIVÁK a do hlavných rolí im okrem iných zohnal Karla Rodena, Jiřinu Bohdalovú a Mariána Labudu. Bohužiaľ, výprava je nevýrazná, akcia podľa česko-slovenských očakávaní nestojí za nič, počítačové triky sú smiešne a mladé herecké výkony mdlé. Napriek tomu snímke nemožno uprieť rozprávkovú atmosféru a hypnotický vtákov spev. DODATOK 22. 12. 2009: Takže Jánošík dokončený. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Erbenova pohádka z dnešního pohledu trpí několika dramaturgickými problémy, především nevysvětlitelnou liškou Ryškou a notorickým opakováním motivů, takže látce jistě prospělo údernější přepracování a především výtečný padouch K. Rodena. Skeleton ostatně platí za největší klad snímku, protože je radost sledovat jeho dětinské třeštění a zlovolné přehrávání. Zbytek jaksi nepřekonává průměr televizní tvorby, nicméně zároveň v ničem nestrádá, takže jako odpočinková záležitost na sváteční dopoledne pohádka funguje výtečně. Navíc se zde ještě nevyskytují žádné nemístné aktualizace archetypů a tradičních pohádkových klišé. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

"Půjdu pro ni až na kraj světa, nasadím pro její záchranu svůj život. Miluju ji. Znám ji totiž už od včerejška." Na Tinu Ruland je radost pohledět, to všichni víme už z Kouzelného měštce. Ovšem i tak si měl Miloš Macourek dát se scénářem větší práci. Děj se řítí dopředu a protože ani Václav Vorlíček neodvedl zrovna prvotřídní výkon, na pohádkovou poetiku se zapomnělo. A nebo na ni nezbyl čas. Hodina a půl je na tak rozvětvené dobrodružství zkrátka málo. Herci jsou vesměs zklamání, ale vinit je z toho nemůžu. Buď ani neměli pořádně co hrát, nebo toho naopak bylo tolik, že sotva oddrmolili text a přišel střih. Plusem je povedený hudební motiv a parádní temná atmosféra. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)

Reklama

Reklama