Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmadvacetiletém zimním spánku se probudí čarodějnice Bludimíra a rozhodne se uloupit králi kouzelný měšec, z něhož se sype tolik zlata, kolik panovník potřebuje. Zálusk na něj má i princ Velemír z Dolního království. Přijíždí požádat krále o ruku jeho dcery, princezny Blanky. S pomocí Ohnivce, který zabrání Meluzíně, aby prozradila králi chystanou loupež, se Bludimíře podaří měšec uloupit dřív, než ho získá Velemír. Po návratu však zjistí, že k němu potřebuje ještě králův kouzelný prsten. Promění se v krasavici a jede zpátky na zámek, odkud právě odjíždí Velemír, který o princeznu ztratil zájem, když zjistil, že měšec zmizel. Král slíbí ruku princezny tomu, kdo ho najde. Začnou po něm pátrat nejen zlodějíčci Chytrouš a Bystrouš, v šatech, které ukradli Velemírovi, ale také princ Petr z Horního království, který se naopak převlékne za kominíka. Při pronásledování Ohnivce se dostane do komnat princezny. Mladý kominík se jí zalíbí. Přestože osvobodí Meluzínu a dozví se od ní, kde hledat měšec, zdaleka nemá vyhráno. Nejprve se ocitne ve vězení a pak ho Bludimíra promění v kus ledu. Naštěstí je tu všemocná láska, která dokáže zlomit každé kouzlo. (TV Nova)

(více)

Recenze (178)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kouzelný měšec sází vedle pohádkových prvků na humorně laděnou dějovou linii a vcelku se mu to daří - o zábavu se zde postarali zejména prostořeká Bludimíra, potrhlý Huhla a popletený král. Z technického hlediska jde spíše o zastaralý film, nicméně i tak dokáže oslovit i dnešního diváka, a to i díky nepřeslechnutelnému hudebnímu doprovodu od Petra Hapky. Po této pohádce člověk přehodnotí, jak mohou být takové "obyčejné" hrábě nebezpečné. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem tu pohádku milovala, ale už to nějak opadlo. I tak ji mám ale hodně ráda a postava Mahuleny Bočanové, Rudolfa Hrušínského ml. nebo Miroslava Táborského jsou pro mě nezapomenutelné. Především tedy Táborský je pro mě velmi příjemným pokoukáníčkem :) Oceňuji, že je pohádka originální a docela vtipná :)) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrná pohádka. Příběhem, výpravou ani hereckým obsazením z něho nevystupuje, zapamatování hodná je vlastně jenom Hapkova správně strašidelná hudba. Potěší však, že alespoň dvojice zamilovaných má minimální chemii, Nárožný s Hrušínským přispějí do jinak spíše infantilního humoru sem tam vtipnější hláškou („Já se vám omluvuju.“), Kopecký zase nadhledem, a pohádka divákovi docela rychle ubíhá. O pár logických kiksech (hlavně co se týče kouzel) raději pomlčím. Překvapilo mě ale větší zapojení německé strany, která nepřispěla jenom penězi na triky a pronájem natáčecích prostor, ale také několika herci v důležitějších rolích. „Jak seš pitomej, tak máš asi pravdu.“ ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Je tady 57%... Nevidím jediný důvod, proč bych tomuto dílku měla dát tak nízké hodnocení. Pohádka mi přišla nadmíru originální, pamatuju si ji ještě z dětství a vždycky se mi líbila. Bočanová je vynikající pro roli popletené čarodějnice a Huhla je krásná netradiční změna ve stálých pohádkových kolejích. Možná tvůrci sáhli do různých zdrojů, aby tohle stvořili, ale výsledná "překombinovanost" je vynikající guláš s chlebem. P.S.: Odjakživa mi přišlo naprosto geniální, že někdo chodí celý film s boulí na hlavě :D ()

anais 

všechny recenze uživatele

Šel jsem tehdy do kina na Skálu, ale nějak jsem to popletl - v sále se setmělo a začal se odvíjet příběh téhle pohádky. Jelikož jsem si od návštěvy kina sliboval něco trochu odlišného, byl jsem docela zklamaný... na druhou stranu ale musím dodat, že se jedná o jednu z těch lepších porevolučních pohádek. Není ani Trošku přeplácaná... znáte to. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Pohádka byla 39. nejnavštěvovanější film v českých kinech za rok 1996. Celkem 54 048 divaků (tržby: 1 255 722 Kč) stačilo na to, aby se snímek stal 3. nejnavštěvovanějších českým filmem roku. (cinema_cz)
  • Natáčení probíhalo i na nádvořích zámku Náměšť nad Oslavou a v jeho zahradě. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama