Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 194)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkuste si představit, že váš život je televizní seriál a vy jediný/á o tom nevíte. Ne, vážně, zkuste to. Zjistíte, že i ve vašem životě se pohybují typizované žánrové postavy, dialogy mezi nimi šustí papírem, někteří (ne)přátelé se zjeví jen jednou (hostují?), jiní intenzivněji, ale po omezenou dobu (vypršela jim smlouva?) a v situacích, kdy se vám chvíli nic neděje, přijde krajně neporavděpodobný dramatický zvrat (deus ex machina). Zkuste říct, že to tak není. Děsivé, že? 90 % ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Výborně vymyšlený a díky reklamám při přenosu, změnám počasí a rozsvícenému Slunci také promyšlený příběh, výtečně zrežírovaný Peterem Weirem a v neposlední řadě dokonale zahraný Jimem Carreym. Chlapík, kterého jsem vždy uctíval kvůli nepřebernému množství grimas podává životní výkon v trefné satiře zakuklené v tklivém dramatu. Naprostá povinnost pro všechny paranoiky. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice originální snímek s osvěžujícím námětem, vtipně a konstruktivně naráží na naši reklamami přesycenou televizní scénu a také na novodobý fenomén reality show. Jim Carrey, ačkoliv nepatří zrovna mezi mé nejoblíbenější herce, se skutečně snaží a dokazuje, že zvládne i víc, než jen pitvořit se v béčkových komediích. Bohužel si troufám říct, že myšlenka filmu skrývala větší potenciál a šlo z ní jednoduše vymačkat ještě trochu víc. V podstatě prvních 45 minut je jen takový rozjezd (i když velmi dobrý a rozhodně tím nemyslím ani nudný!) a poslední půl hodinka už je zase (lehce dojemné) "finále", takže při pohledu na celkovou stopáž nás napadne, že když už tvůrci přišli s tak originálním tématem, mohli si s ním pohrát i více. Možná si raději chtěli zachovat vážnější tvář a neladit Truman Show příliš na komediální vlnu, která by eventuálně mohla celou myšlenku degradovat, jenže takto mě to dostalo jen na 8/10 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mementom asi najoriginálnejší hollywoodský film 90. rokov. Vynikajúci nápad, spracovaný v dokonalej symbióze myšlienkovej hĺbky s obrovskými emóciami. Film, ktorý obdivujem pre úplne každú jeho zložku. A pri ktorom chápem že nemusí dostať každého, rovnako ako mňa nedostala napr. údajne geniálna Americká krása. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Filozofický námět romantického ladění v hollywoodské produkci. Film pro každého a o každém z nás. Skvěle lidský Truman a ďábelsky božský Christof v podobenství, ve kterém jde o víc, než pouhé nastavení zrcadla kultuře posedlé reality show a televizí obecně. Zážitek. 90% ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Jim Carrey (Truman) privítal tento film ako možnosť vyhrabať sa zo škatuľky prázdneho komika, aj preto súhlasil s honorárom takmer o polovicu menším, ako dostával zvyčajne. (Raccoon.city)
  • Scéna, ve které Jim Carrey kreslí mýdlem na zrcadlo a chová se divně, byla kompletně improvizovaná. Při jiném pokusu nakreslil dlouhé kudrnaté vlasy a šaty. (Morien)
  • Film sa mal byť pôvodne žánru sci-fi s názvom The Malcom Show a mal sa odohrávať v New Yorku. (Raccoon.city)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama