Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 8

Recenze (402)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Výborná rodinná komedie a Wonkův “origin” v celé své kráse. Je to nápadité, barvité a všechny postavy jsou přímo skvělé, ať už záporný čokoládový kartel, kde každý z těch tří má svou roli a zábavnost, tak celá skupinka kolem Wonky, z nichž všichni byli stejně pohádkově skvělí. Dojde i na trochu humoru (ikdyž zdaleka ne tolik, kolik bych si přál) a objeví se i Umpalumpa (Hugh Grant je borec!!!), u něhož mi zase chyběla větší role a víc času na scéně, páč solil jednu top scénu za druhou, ale jako celek to funguje jako rodinná pohádka úplně perfektně a tenhle pozitivní vibe rezonoval celým kinem, takže velmi spokojená čtyřka, ve které i Chalamet zazářil jak pán. Mohlo to být lepší? Nejspíše ano. Ale momentální spokojenost převládá i tak. Jo a Atkinson v roli kněze je totální masakr!!:D ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma, že je to starosvetský muzikál á la Mary Poppins (vrátane generických pesničiek a tanečných kreácií ako v starých muzikáloch), Hugh Grant je pravdaže famózny (ale je tu len asi v troch scénach), ale príbeh je strašná sprostosť. Jasne vidieť, že mágia dahlovej predlohy nie je len vo Willym Wonkovi a oompa loompoch ale rovnako aj v príbehu o Charliem a neposlušných deťoch. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Plusové body za nové pojetí, které nekopíruje známý příběh původního filmového muzikálu ze 70.let ani novější verzi s Johnnym Deppem. Tentokrát nesledujeme příběh malého Karlíka z chudé rodiny a věhlasného výrobce čokolády pana Wonky, který Karlíkovi a jiným dětem umožní poznávat divy jeho tajemné čokoládovny. Ne, vracíme se jakoby roky nazpět a sledujeme mladého Wonku, který zatím nemá ani vindru, ale zato má svůj sen a vizi o tom, jak bude slavným výrobcem čokolády. A je odhodlaný tento sen i přes veškeré potíže uskutečnit. Hotovou továrnu na čokoládu tedy v tomto filmu hledat nemůžeme, ale i tak jde samozřejmě o pohádkový muzikál plný kouzel a nechybí ani uvedení „prvního“ trpaslíka Umpa-lumpy na scénu (vtipně a nečekaně obsazeného Hughem Grantem). Film je sice téměř čistokrevnou pohádkou s pozitivní a optimistickou hlavní postavou, která zápolí s překážkami, jež jí kladou nepoctiví a zkorumpovaní záporáci, takže divák samozřejmě od začátku předvídá, jak film dopadne, a vývoj příběhu ho moc nepřekvapí, ale určitou předvídatelnost plně vyvažuje zábavnost a taky pár dobrých písniček. Film je rozhodně humornější než jsem čekala. Obzvlášť pobavila prohnilá církev „čokoholiků“ v čele s Rowanem Atkinsonem, ale nápaditých a vtipných scén či hlášek se ve filmu najde víc (např. povedená scéna s hlídačem zoo, která je pojatá jako stínové divadlo). Vcelku vzato jde o příjemný muzikál, který svou pohádkovostí a zasazením do zimního období skvěle padne do plejády oblíbených vánočních filmů. ~(4,0)~ ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Já musím za sebe říct, že jsem byl spíš zklamaný. A problém asi vidím ve výkonu Timothée Chalameta, který tu roli podle mě upitvořil. A ve snaze po originalitě z ní udělal spíš mužskou verzi Mary Poppins. Nebudu srovnávat Burtonova Karlíka se současným Kingovým muzikálem. To nejde. A toto je prequel původních dvou filmů o Wonkovi. Ale srovnáme, jak roli Wonky hrají Chalamet, Depp a i v prvním zpracování Wilder. Depp i Wilder jsou v té roli uvolnění, oni tím Wonkou prostě jsou. Hlavně Depp. Chalamet umí být dobrým hercem a tohle patrně vzal jako výzvu, nabídku, co se neodmítá. Ale pohádkový Wonka je už mimo jeho herecký rozsah. Je to vidět, když přijde okamžik epizodní role Rowana Atkinsona, jak ten film hned nabere jiný drajf. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je Tim Burton- o parník dál, Timotheé je ale skvělý, UmpaLumpa taky fajn, výprava pěkná, ovšem další obsazení je slabé, Olivia Colman sice trefná je, jako vždy, jinak se to násilně zavděčuje aktuálním obsazovacím trendům, zkrátka ošklivá dívka s knírkem byla děsná a je mi fuk, jaké barvy je, no a zbylý casting představil plejádu nezajímavých tváří, do jednoho zanikli ve všudypřítomné čokoládě. Na to, kam se posunuly za ty roky trikové možnosti, strčil Burton Kinga do kapsy levou zadní. Děti to bavit bude, u dospělých si nejsem nadšením jistá. Scénář totiž není nic moc. Laskavost a poetika z Karlíka nehrozí ani omylem. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Pre režiséra Paula Kinga bol Chalamet prvou voľbou, pretože ho zaujali jeho výkony vo filmoch Daj mi tvoje meno (2017) a Lady Bird (2017). King ponúkol hercovi rolu bez konkurzu po tom, čo videl jeho stredoškolské vystúpenia na YouTube, čo dokázalo jeho vokálne a tanečné schopnosti. (Arsenal83)
  • Mesto, kde chce Wonka (Timothée Chalamet) otvoriť svoj obchod, sa nikdy nespomína. Hoci sa (čiastočne) natáčalo v Londýne, nápisy na obchodoch sú často vo francúzštine a v ZOO sú nemecké nápisy, čo naznačuje fiktívne európske mesto. (Arsenal83)
  • Paul King prirovnal Chalametovho Wonku k "nevinnej postave ako bol Charlie Chaplin, takmer ako postava prisťahovalca tuláka, ktorý prichádza na svet po prvýkrát, so žiarivým pohľadom a úplne naivný – s touto detskou zvedavosťou, ale bez žiadnych múdrostí z ulice, ktoré si vyvinie v priebehu nasledujúcich 25 rokov". (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama