Reklama

Reklama

Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová

nar. 15.02.1973 (51 let)
Písek, Československo

Biografie

Kateřina Neumannová se narodila 15. února 1973 v Písku. Její otec je zubař a matka učitelkou tělocviku. Poprvé si stoupla na lyže ve 22 měsících ve Špindlerově Mlýně na dovolené s rodiči. Nejdříve se jako školačka věnovala sjezdovému lyžování a kanoistice, po nějakou dobu se věnovala se také tenisu. V mladších žákyních  vybojovala na kánoi 1. místo  v kraji a ve starších žákyních byla nejlepší v republice. V 15 letech přestoupila do kanoistického oddílu VŠ Praha. S rodiči jezdila často na běžky na Šumavu, kde si jí všiml vedoucí střediska vrcholového sportu Jan Žák, který ji doporučil aby se věnovala běžkám a od roku 1990 se jim věnovala naplno.

V roce 1991 poprvé startovala na Mistrovství české republiky v Bedřichově, kde na 15 km bruslení doběhla třetí a na 10 km klasicky druhá. Díky těmto výsledkům si vybojovala nominaci na mistrovství světa juniorů i na mistrovství světa dospělých ve VAL di FIEMME, kde zajela na 15.místě v závodě na 5 km klasicky a na 28. místě v závodě na 15 km klasicky. Za svoji běžeckou kariéru Kateřina Neumannová vybojovala několik titulů mistryně světa, mistryně republiky(1998, 2002) a také přivezla několik medailí ze ZOH. Ve Světovém poháru debutovala v roce 1992, ve které skončila v celkovém pořadí na 19.místě. Nejlépe skončila ve Světovém poháru na druhém místě a to v letech 2002 a 2005, na třetím místě skončila také dvakrát v letech 1997 a o deset let později v roce 2007. Ve Světovém poháru zvítězila celkem v 18.závodech.

Jejím největším úspěchem bylo první místo na ZOH v TURÍNĚ v roce 2006, kde v závodě na 30 km volně v PRAGELÁTU 24.února v cílové rovině ze třetího místa zaútočila na  Justýnu KOWALCZYKOVOU a  Julii ČEPALOVOVOU a dojela si pro zlatou medaili. Na těchto hrách vybojovala ještě stříbrnou medaili v závodě na 2x7,5km. Další medaile ze ZOH přivezla v roce 1998 z japonského NAGANA, kde získala stříbrnou medaili v závodě na 5 km klasicky, kde nestačila pouze na Larisu LAZUTINOVOU a bronzovou medaili získala ve stíhacím závodě na 10 km. Ze ZOH v LAKE CITY si přivezla dvě stříbrné medaile ze závodů na 15 km volně a ze stíhacího závodu na 2x5 km. Na mistrovství světa v roce 1999 vybojovala bronzovou medaili. Na mistrovství světa v OBERSTDORFU  v roce 2005 získala zlatou medaili v závodě na 10 km volnou technikou. V roce 2007 v SAPORU na mistrovství  světa získala další zlatou medaili. Kateřina Neumannová se také věnovala horským kolům na kterých se stala několikrát mistryní republiky a zúčastnila se i mistrovství světa v horských kolech v KIRCHZARTENU. Na horském kole závodila také na LOH v ATLANTĚ.

Kateřina Neumannová je jedinou českou sportovkyní v historii, která závodila na LOH a ZOH. V roce 2003 skončila v anketě Nejlepší český lyžař 20. století na druhém místě. Získala několikrát titul Král bílé stopy. V roce 2009 byla ve funkci prezidentky organizačního výboru MS v Liberci. V roce 2014 po pětiletém studiu získala titul magistra v oboru andragogika.

V současné době působí na ministerstvu obrany jako referentka. Kateřina Neumannová má dceru Lucii, která se narodila v roce 2003. Zahrála si také ve snímku Sněženky a machři po dvaceti letech, kde hrála instruktorku lyžování. V roce 2006 vyšla o Kateřině Neumannové kniha s názvem," Moje tři zlata".

Miloš "M.B" Boubín

Herečka

Host

Reklama

Reklama