Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Zajímavosti k filmům (1 751)

Středomořská horečka

Středomořská horečka (2022)

FIlm byl nominován jako zástupce Palestiny v kategorii „Nejlepší mezinárodní film“ na 95. ročník udílení cen Akademie v roce 2023.

Jack Mimoun a tajemný ostrov

Jack Mimoun a tajemný ostrov (2022)

Natáčení se mělo uskutečnit v roce 2020, ale muselo být odloženo kvůli pandemii covid-19. Nakonec k němu došlo na jaře a v létě 2021 v Thajsku a Paříži. Bylo to však dost náročné, protože karanténní procedury v Thajsku znamenaly patnáctidenní izolaci, kdykoli někdo přijel do země, i když podle Malika Bentalha to nakonec filmu prospělo, protože herci a štáb se před natáčením velmi dobře poznali.

Blesk

Blesk (2022)

Film byl Švýcarskem přihlášen do kategorie „Nejlepší mezinárodní film“ 96. ročníku udílení Oscarů v roce 2024.

Poslední Vermeer

Poslední Vermeer (2019)

V čase 01:42:00 si Piller (Claes Bang), pozorovaný zezadu, posunuje sklenku se šampaňským do levé ruky, zatímco pravou rukou přijímá noviny. Když se úhel kamery změní, noviny drží v levé ruce a sklenici v pravé.

Poslední Vermeer

Poslední Vermeer (2019)

Epilog: „Han Van Meegeren (Guy Pearce) už nikdy neseděl ve vězení. Šest týdnů po procesu zemřel na infarkt. V době své smrti byl nejoblíbenějším mužem v zemi. Během čekání na popravu v Norimberku se Hermann Göring dozvěděl, že jeho Vermeer je padělek. Podle očitých svědků vypadal, jako by poprvé objevil zlo. Za své hrdinské činy během války byl Joseph Piller (Claes Bang) vyznamenán americkou vládou Medailí svobody a Velká Británie ho jmenovala členem britského impéria. Brzy po procesu Joseph zahájil velkoobchod s krejčovskými potřebami. V 70. letech 20. století se rodina uchýlila do klidného pohodlí na Mallorce. Není známo, kolik padělků Van Meegeren za svůj život prodal, ale je všeobecně považován za nejúspěšnějšího padělatele umění všech dob.“

Poslední Vermeer

Poslední Vermeer (2019)

Guy Pearce (Han Van Meegeren) se zúčastnil filmového festivalu v Telluride 2019, kde tento film zastupoval. Očití svědci tvrdí, že si jen několik hodin před premiérovým promítáním nasadil klobouk a sluneční brýle, aby nebyl identifikován, a při zahájení prvního promítání byl přítomen i ve vhodnějším oblečení.

Poslední Vermeer

Poslední Vermeer (2019)

Jedná se o první celovečerní film, který využívá novou digitální kameru ARRI Alexa LF s rozlišením 4K. Při použití objektivů Cooke 7i a zoomů Alura byl film natočen v režimu LF Open Gate, takže výsledek je 1,85:1 4K.

Poslední Vermeer

Poslední Vermeer (2019)

Pillerovy (Claes Bang) děti se důrazně ohradily proti tomu, jak byla jejich matka ve filmu zobrazena, protože to vůbec neodpovídalo skutečnosti. Ve skutečnosti se aktivně účastnila nejrůznějších odbojových aktivit a rozhodně nebyla žádnou Matou Hari svádějící nepřítele. Kritizovali také způsob, jakým byl ve filmu vyprávěn příběh odhalení padělatele Vermeera Hana van Meegerena (Guy Pearce). Proběhlo to jinak, než nám film vypráví. Jejich otec sám přišel na to, jak dokázat, že Van Meegeren byl padělatel umění.

Poslední Vermeer

Poslední Vermeer (2019)

Hlavní postavy představují skutečné osoby: Han van Meegeren, Joseph Piller, Johanna Oerlemans, Dirk Hannema. Film se však často odchyluje od historických skutečností: Van Meegeren (Guy Pearce) ve skutečnosti namaloval obraz ve Vermeerově stylu („Ježíš mezi lékaři“) pro soudní proces za přítomnosti svědků jmenovaných soudem. Tím prokázal, že i ostatní údajní Vermeerové jsou padělky, a byl obviněn z padělání a podvodu, což je mnohem menší trestný čin než kolaborace s nepřítelem. Nebyl proto nikdy odsouzen k trestu smrti, pouze k jednomu roku odnětí svobody. Joseph Piller (Claes Bang) van Meegerena zatkl, ale nejednal jako jeho obhájce. Van Meegeren byl uvězněn v květnu 1945, propuštěn v lednu nebo únoru 1946 (po dokončení výše zmíněného obrazu) a před soudem stanul v říjnu a listopadu 1947. Nebyl zadržován na půdě Goudstikkerovy umělecké galerie, ale především v nedalekém velitelství Vojenského velitelství. Svou knihu pro Hitlera nepodepsal. Podle knihy, podle níž je film částečně natočen, byl však van Meegeren sympatizantem fašismu a v roce 1942 poslal Hitlerovi obdivný dopis. Ve filmu je mnoho přehánění ohledně postav a situací, zejména Pillerových a Dekkerových (Roland Møller) metod, stejně jako sváru mezi armádou a ministerstvem spravedlnosti.

Pearl

Pearl (2022)

Tandi Wright, která hraje matku Pearl (Mia Goth), byla koordinátorkou intimních scén ve filmu X (2022) a role Ruth jí byla nabídnuta v době, kdy natáčení prvního filmu končilo. Podle Ti Westa se kvůli roli narychlo naučila německy a její přízvuk byl tak přesvědčivý, že oklamala dva německé členy štábu.

Pearl

Pearl (2022)

Výraz „x-factor“, který zazněl během scény konkurzu, nebyl v roce 1918 běžným slangem. Poprvé byl použit v roce 1930.

Pearl

Pearl (2022)

Film „Palace Follies“, na který jde Pearl (Mia Goth) do kina, má zvukový a hudební doprovod. Vzhledem k tomu, že se děj filmu Pearl odehrává v roce 1918, je to asi o osm let dříve. Ačkoli se experimentální krátké filmy se zvukem promítaly již v roce 1894, před uvedením filmu Don Juan v roce 1926 neexistoval žádný celovečerní film se synchronizovaným zvukem. Vzhledem k neutěšenému duševnímu stavu Pearl si ovšem mohla hudbu jednoduše představovat.

Pearl

Pearl (2022)

Ačkoli se děj odehrává v roce 1918, Ford Model T použitý ve filmu byl vyroben až v letech 1926–1927.

Pearl

Pearl (2022)

Během prvního setkání Pearl (Mia Goth) s Projectionistem (David Corenswet) si oba připíjejí skleničkami vína; Pearl je zpočátku vidět, jak si připíjí pravou rukou, ale v dalším záběru má skleničku v levé ruce.

Pearl

Pearl (2022)

Na začátku filmu, když Pearl (Mia Goth) tančí pro zvířata na farmě, vyleze na vrchol balíků a zvedne nad hlavu vidle, změní se strany hrotů – z levé strany Pearl na pravou stranu v následující scéně.

Druhá šance

Druhá šance (2022)

Na pohřbu každý hází hlínu na rakev normální stranou lopaty. Tradičním zvykem je, že každý člen rodiny přidá na hrob tři lopaty hlíny, přičemž použije zadní nebo zaoblenou část lopaty, nikoli lopatku, aby symbolicky vyjádřil, jak nerad ztrácí tohoto milovaného člověka.

Druhá šance

Druhá šance (2022)

V čase 53:00 má Eugene (Dustin Hoffman) na levé tváři dortový krém. V čase 53:05 ho tam už nemá.

Reklama