Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

anli 

všechny recenze uživatele

Sedm orientálních povídek v rukou mistra české animace Karla Zemana.Co napsat víc-pohádky jsou nádherně napsané,skvěle animované a mají úžasnou atmosféru.Celé je to krásně tajemné,chytré a pohádkově dobrodružné.Nejvíc budou nadšené děti,ale myslím,že i leckterý dospělý pookřeje.Zeman je perfekcionista s obrovskou fantazií a proto vše zobrazuje,jak to vidí,včetně násilí a smrti.Prostě to tam patří.Myslím,že je to jeden z nejlepších animovaných počinů vůbec a bylo by dobré tohle ukazovat,aby dnešní mladičká generace viděla,jak vypadají opravdové pohádky,točené mistrovsky a s gustem pro dobrý pocit z filmařiny,nikoliv pro peníze.U mě jasných 100% a hlas Jana Třísky je vskutku nezapomenutelný. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Sindibáda námořníka bylo jedním z nejzásadnějších knižních příběhů mého dětství a Zemanovo zpracování mu rozhodně nedělá ostudu. I když si ani tady neodpustím poznámku, že to mohlo být ještě krapet drsnější, zejména některé humorné pasáže se sem prostě nehodí. Animace je opět unikátní a jiná než dřív. Zeman třikrát, možná dokonce čtyřikrát za život převlékl kabát a změnil svůj výtvarný styl, což je v jakémkoliv uměleckém oboru něco nevídaného. 75 % ()

Reklama

Petus 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejmilejších filmů pro děti, který dal tvář milované knížce a který zároveň natolik překonal moji dětskou fantazii, až se tomu dodnes bezdeše obdivuju. Jeden může jen litovat, že postavení, které jsme v rámci tvorby pro děti v minulosti měli, je dávno pryč a zřejmě už se nikdy nevrátí. Ne bez osobností tak výjimečných jako byl například právě Zeman. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 70. letech se Karel Zeman po řadě experimentů s hraným filmem vrátil ke svým kořenům a začal se věnovat ploškovému kreslenému filmu. Narozdíl od řady kolegů mohl nerušeně pracovat, ale své snažení raději nasměroval na nekonfliktní pohádkovou tvorbu. Jeho tři celovečerní animované filmy znamenaly jeden z pomyslných vrcholů české filmové produkce normalizačních let. Vznikaly i díky spolupráci se západoněmeckými producenty. Animovaná tvorba přece jen netrpěla tak přísným a omezujícím ideologickým dohledem jako hraný film, nicméně snímek přesto utrpěl, když vypravěč Jan Tříska záhy emigroval do Spojených států a film se dlouhou dobu na obrazovkách neobjevil. Zeman v tomto případě sáhl po exotickém motivu z orientálních pohádek, když zpracoval příhody námořníka Sindibáda. Na Pohádkách tisíce a jedné noci je znát, že původně byly určené dospělému publiku, jelikož se v nich objevují erotické a krvavé motivy. Zeman je sice částečně potlačil, ale i tak jde úmrtnost pohádkových postav nad míru běžnou v české pohádkové klasice. Jako vždy je u Zemana samozřejmostí špičkové výtvarné zpracování a lehce ironický podtext. Celkový dojem: 90 %. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Nádherná animace spolu se skvělým komentářem vytvořily úžasný film z krásného orientálního prostředí, v němž mě ani tolik nenadchly ty příběhy, jako ta animace, u níž nechápu, jak to tak lrásně pan Karel dokázal udělat. Animace, animace, animace. Překrásná, skvostná po celou dobu jsem si užívala snad jen pohled na pestrobarevné pohybující se všelicos. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama