Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Solidní něco jako western, ve kterém jsou náznaky Howardovy režisérské zručnosti, ale jako celek se jedná o záležitost celkem průměrnou a snadno zapomenutelnou. Natočené je to hezky, Cate Blanchett i Tommy Lee Jones jsou výborní, ale možná je to přílišnou předvítaleností a malou porcí originality - na víc jak 3 hvězdičky to není. (HD, orig.) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná indiánka, mísící klasický příběh s lehce psychologickými aspekty. Nádherné reálie vystřihuje vynikající výprava, scény ozvučuje standadrní, ale jako vždy skvělá Hornerova hudba a herecké výkony jsou v rámci naskytnutých možností. Howard správně vsadil spíše na naturálnější zobrazení krvavosti vzpurných indiánů, vynechal nepříjemné vtipkování zobrazených osob (film je servírován spíše jako seriózní drama) a třebaže je příběh celkem předvídatelný a je již od začátku jasné, že někdo z klaďasů to se zdravou kůží do finále nedotáhne, já se dobře bavil. Přestože film rozhodně nepřináší nic nového a v podstatě je jen standardní fuškou v rámci žánru. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý šamanský film, jak svým tématem tak i zpracováním..Film není určen jen milovníkům westernu, v tomto případě spíše thrilleru, ač dle mého názoru nemá s typickým westernem mnoho společného. Cate Blanchet s winchestrovkou je jako vždy skvělá a Tommy Lee Jones rovněž, to je záruka. Záporáci se svým obludným psychopatickým náčelníkem zabijákem (Pesh-Chidin-Eric Schweig) nezůstávají pozadu..Menší roličku si zde střihl i Val Kilmer v roli důstojníka. Některé scény berou dech, některé vám naopak vženou slzy do očí. Snímek je hodně atmosferický, mrazivý a, co je důležité, tak i napínavý, ale v některých scénách třeba i drsný . Vadila mi, jak už tu bylo zmíněno mnohými z vás, jen ta přemrštěná stopáž s některými úplně zbytečnými dlouhými a nudnými pasážemi, ale celkově to koukatelné bylo. Divák by měl až do konce vydržet:-) Naděje, odpuštění, zoufalství i láska, to všechno se dá v tomto filmu najít.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na začátek by bylo radno říct, že film má opravdu velký potenciál, skvělý nápad a nakročeno bylo skvěle. Ale pouze u nakročeno zůstaneme. Skvěle to začíná, slibně se to rozjíždí, ale čím film trvá déle, tím je to horší. Závěr pak už nemohl být provařenější a více předvídatelný. Proti hercům se nedá říct ani popel, ale na druhou stranu jak Tommy Lee Jones, tak Cate Blanchett odvedli jen svůj standart. Jinak je dobře, že western má stále co říct, jeho studnice zatím vyčerpána není, ovšem chtělo by to udržet počáteční nasazení nejen do poloviny, ale po celý film. 60%. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama