Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (484)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu revoluční dílo, především po grafické stránce (jak se asi diváci za 20 let budou dívat na takového Avatara?) Každému je asi jasné, že dnes právě tou grafikou moc lidí film nezaujme, nicméně je zde pár věcí, které vás určitě zaujmou. Především skvělý Jeff Bridges, dobře propracovaný svět "za monitorem" a fakt, že se chystá pokračování, kvůli kterému jsem si tento film pustil. Takže, za čtyři měsíce se opět vydám(e) do tohoto světa, akorát s tím rozdílem, že Jeff už trochu zestárl a triky "trochu" pokročily vpřed. Já se těším a tomuto dílu dávám čtyři hvězdy. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ze starého Trona mám rozporné pocity. Celý Tron je totiž vysloveně záležitost estetiky, designu a speciálních efektů. O nějakém ději nebo výraznějších filmařských výkonech nemůže být řeč. No a právě ona vizuální složka vypadá chvílemi směšně a občas zase žasnu nad genialitou návrhářů. Zaujmou například některá prostředí. Byť zastaralá, nelze jim upřít originální koncepci, ucházející jsou i kostýmy. Ale jiná prostředí jsou fakt bídná a například animované pasáže vypadají jako by je někdo zapomněl renderovat a triky často působí naivně a komicky. Tron rozhodně tedy není nijak zvlášť kvalitní filmařina, ale kombinací práce nadaných výtvarníků, tak vznikl jakýsi fenomén založený zejména na konceptu počítačového světa a jeho estetice, který přebil ostatní slabiny filmu a vlastně je učinil nepodstatnými, neboť je to právě vizuální složka a nic jiného, co je v souvislosti s tímot filmem vnímáno. A význam tohoto fenoménu v nějaké podobě přetrvává dodnes, byť spíš coby osmdesátkové retro. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestli se kdy nějaký film netrefil do filmové historie, pak Tron je určitě jedním z nich. V čase, kdy byl svět zcela okouzlen pohádkovým E.T. Mimozemšťanem, přišel dokonalý protiklad toho, co očekávat od studia Disney - antirodinný film, jehož úvahám o kyberprostoru mohlo ve své době rozumět akorát pár nerdů. Experiment, o kterém jen málokdo ze studia měl představu, jak ve finále bude vypadat. I Akademie měla problém s nominací, protože vyrábět triky v počítači jí přišlo jako nějaký podvod. Film zůstal prakticky bez divácké i filmařské odezvy, zapadl a s příchodem skutečné CGI vlny o deset let později působil už jako bizarní relikt. O to víc ale vynikne jeho jedinečnost. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když N@VA za svých mladých let vysílala o sobotních odpolednách Disneyovské filmy, objevil se mezi nimi i Tron. A pro dětský mozeček to byla podívaná trochu nepochopitelná, ale úžasná. Pro tenhle poněkud dospělejší mozeček je už pochopitelnější a úžasná je skoro stejně, i když už se nezdá ani zdaleka tak vizuálně vychytaná jako tehdy. Ale originalita zůstává, a to se cení. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem několikrát zmiňoval, tak nejlepší filmy vznikaly v 70,80 a 90 letech. Lidská fantasie byla neuvěřitelná. Snaha udělat co nejlepší efekty, neustále vymýšlet nové a nové způsoby jak diváka více vtáhnout do filmu. Věřím, že tehdy když tenhle film byl v kinech tak divák musel mít otevřenou hubu. Na dnešní dobu je to šíleně laciné. Ale to byly i jiné filmy, jako Vetřelec a jaký měl úspěch. Stejně tak i Tron se stal pánem svého druhu. Sci-fi typu virtuálních světů a hlubokého podvědomí nejsou má silná stránka. Ale tohle je úplně jiná liga. Tady nechyběla akce a napětí. A hlavně to nebylo fanaticky přehnané. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Keď sa Flynn (Jeff Bridges) snaží zoskenovať do počítača, na nohách má obuv značky Adidas. Vo všetkých predošlých scénach mal však obuté tenisky Nike. (beso74)
  • Scény uvnitř počítače byly natočeny černobíle a dobarveny pomocí technik používaných při úpravách fotek a tvorbě animací. (HellFire)

Související novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Reklama

Reklama